Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Monument istoric transformat din obiectiv turistic in pericol public

Turiștii și credincioșii care ajung în fața catedralei din centrul orașului Dumbrăveni sunt întâmpinați de o pancartă scrisă cu roșu, care-i avertizează că se apropie de monument pe propria răspundere. Comunitatea armenească se chinuie de ani buni să obțină niște bani pentru consolidare bisericii, însă fără nicio perspectivă. Ultima finanțare a venit în 2007, de la Varujan Vosganian, pe vremea când era ministru al finanțelor.
 
Obiectiv vorbind, în 2014 catedrala armenească din Dumbrăveni arată mai mult ca o ruină decât ca un splendid lăcaș de cult, așa cum era o dată. Dacă ajungi în centrul orașului din nordul județului Sibiu te deprimi instantaneu. Poți vedea cu ochiul liber cum bucăți din tencuială se despind din fațadă și zidurile laterale, și se prăbușesc. În urmă cu o săptămână catedrala era închisă publicului iar la intrare se putea vedea o pancartă mare, pe care scrie cu roșu: ATENȚIE!!! CAD PIETRE!!! TRECEREA INTERZISĂ!!! Nu folosiți postamentul decât pe propria răspundere! Așa își întâmpină vizitatorii poate cel mai important monument al armenilor din România. De curiozitate, am întrebat câțiva localnici cum văd ei starea în care a ajuns cea mai importantă clădire din orașul lor. Unii au ridicat nepăsători din umeri, alții au dat vina pe autorități și lipsa banilor. Au existat chiar unii care mi-au spus că ar trebui împrejmuită complet întrucât oricând s-ar putea prăbuși. ”Eu o ocolesc mai pe la distanță că tot timpul cad bucăți din ea și nu vreau să pățesc ceva”, mi-a spus Vasile Scutea, un locuitor al Dumbrăveniului. De turiști nici nu poate fi vorba.
 
Primăria Dumbrăveni se confruntă cu grave probleme sociale și de bani pentru reabilitarea catedralei nici nu poate fi vorba. Puținii bani care au putut fi smulși de la necesitățile urbei cu mers către realizarea pancardei alb-roșie pentru avertizarea oamenilor.
 
Catedrala se află în administrarea Bisericii armeano-catolice, iar comunitatea de armeni din nordul județului se luptă din răsputeri pentru salvarea edificiului. Din păcate, mai există doar 24 de armeni în zonă, cu tot cu copii, la care se mai adaugă vreo 20 de armeni în județele învecinate, astfel că eforturile sunt limitate. ”Cu mari sacrificii financiare am realizat proiecte și studii pentru reabilitarea catedralei. Aveam speranțe când le-am depus la Ministerul Culturii însă au trecut ani de zile și nimeni nu se uită la noi. S-au tot schimbat miniștri, directori, am tot încercat să ne facem auziți și degeaba. Tragedia este că după atâtea eforturi studiile noastre devin inutile, ele au perioadă de cinci ani și a cam trecut timpul. Ministerul Culturii este orb când vine vorba de noi sau de Catedrala armenească din Dumbrăveni. Ministerul vede o singură biserică în țara asta și aceea este Biserica Ortodoxă, doar pentru ei există bani și fonduri, în fiecare an. În România se construiesc prin toate satele și orașele biserici noi, nu este treaba mea să spun acum cât de utile sau necesare sunt ele, însă cântăriți și dumneavoastră, ce valoare au atâtea biserici noi în comparație cu un monument istoric precum al nostru? Câți bani se alocă, an de an, de la Guvern pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului din București și o catedrală atât de frumoasă și atât de veche este complet ignorată”, și-a vărsat amarul Ioan Călinescu, preşedintele filialei Dumbrăveni a Uniunii Armenilor din România.
 
Conform studiilor întocmite, pentru a fi salvată de la distrugere, nu neapărat pentru a-și recăpăta frumusețea de altădată, Catedrala armenească din Dumbrăveni ar avea nevoie de o investiție totală de aproximativ trei milioane de euro. Ultimii bani au venit în urmă cu șapte ani, de la Ministerul Finanțelor, condus pe atunci de Varujan Vosganian, reprezentant al comunității armene din țara noastră. În 2007 au fost alocați 200.000 de lei și toți au fost folosiți pentru consolidarea părții superioare a catedralei și a  acoperișului, aflat în pericol de prăbușire. De atunci nu s-a mai investit niciun leu. ”Slujbe se fac în continuare, periodic. Eu nu sunt de părere că pericolul de prăbușire este iminent însă nici nu mai este mult. Din păcate, nu întrevăd nicio perspectivă pentru viitorul apropiat, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-am făcut”, a mai menționat Ioan Călinescu. Iarna slujbele religioase se țin în capela de la intrare, întrucât biserica nu este încălzită.
 
Coincidență sau nu cu cele relatate de liderul armenilor din Dumbrăveni, la aproximativ 50 de metri de catedrală a fost construită recent o biserică ortodoxă. Singura problemă este că noua construcție a fost ridicată la o distanță mult sub limita legală necesară în cazul unui monument de importanță națională care ar trebui protejat. Biserica Armenească din Dumbrăveni Sf. Elisabeta este datată 1766 și are codul SB-II-m-A-12383.
 
Catedrala a fost construită în periada 1766 – 1791 de către arhitectul clujean Francisc Gindtner (Kinther), originar din Praga, la lucrări mai contribuind zidarul Iacob Marini, dulgherul Antal Überlacher din Cluj, arămarul Ioan Steller şi pictorul Albert Csávási din Vinţu de Jos. O parte din banii necesari construcției, respectiv 6000 de forinți au fost donați chiar de împărăteasa Maria Tereza. Interiorul bisericii era mobilat în mare parte de Simon Hoffmayer şi atelierul lui, la sfârşitul secolului al XVIII-lea unul dintre cei mai importanţi sculptori baroci ai Transilvaniei. Pictura de ulei reprezentând pe Sfânta Elisabeta de pe altarul principal a fost pictată de Mátyás Veress în 1787. Inaugurarea a avut loc în data de 28 iunie 1791, edificiul fiind sfințit de către episcopul Ignaţiu Batthyány. Tot atunci biserica a primit și hramul Sfintei Elisabeta. În urma unei furtuni foarte puternice, în anul 1927 unul dintre două turnuri ale bisericii s-a prăbușit, el nemaifiind niciodată reconstruit. În anul 1997, în sacristia bisericii a fost descoperită inima mumificată a a preotului Avedik Lukacs (1847-1909), autorul monografiei în limba maghiară a oraşului.
 
Exemplul catedralei evanghelice Sf. Maria
 
În urmă cu aproape șapte un studiu a demonstrat că Biserica evanghelică Sf. Maria din Piața Huet se află în pericol de prăbușire, în cazul unui cutremur mai puternic. Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a realizat un proiect cu finanțare europeană ce a avut ca scop refacerea acoperișului bisericii și înlăturarea oricăror temeri. Intitulat „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a monumentului patrimoniu național Biserica Evanghelică CA Sibiu prin restaurarea acoperișului clădirii”, proiect a avut un buget total de peste 12 milioane de lei, din care peste 9,3 milioane de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă solicitată prin intermediul Programului Operațional Regional. După mai bine de doi ani de lucrări biserica a fost redeschisă publicului la sfârșitul lunii octombrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Biserica Ev.Huet

Acum 9 ani

Nu prea se poate compara situația bisericii din Dumbrăveni cu cea a bisericii evanghelice din Piața Huet. Comunitatea bisericească din Sibiu este una foarte activă, cu mulți oameni implicați, cu proprietăți care generează unele venituri. Asta în ciuda unui număr destul de mic de enoriași. Comunitatea armenească din Dumbrăveni nu are venituri și este propriu-zis o rămășiță. Deci e nevoie de ajutor din afară.
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

E vorba de una din cupole, nu unul din turnuri, prabusit in 1927. Dupa cum se vede turnurile sunt bine merci la locul lor. Am fost vara trecuta in Dumbraveni ca turisti, am intrat si in catedrala, foarte frumoasa, impozanta constructie. Interiorul e foarte mare, spatiu larg, luminos (parca varuita in alb). Pacat ca s-a ajuns in situatia asta. Exista totusi fonduri europene, se poate incerca acolo. Cu siguranta intr-un caz relativ disperat ca acesta si pt un asemenea monument se va obtine finantare.
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Nu suntem caoabili sa administram eficient nordul judetului si vrem sa fericim o regiune...
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

Nu suntem caoabili sa administram eficient nordul judetului si vrem sa fericim o regiune...
Raspunde

mariana mitru

Acum 9 ani

esti somer, pensionar, student, ?vrei sa schimbi situatia financiara, vrei un job serios , ai gasit locul potrivit.O sansa deosebita pentru cei care vor sa lucreze ca operatori online, part-time (3 ore pe zi) si la domiciliu. Castigurile pot ajunge la 300 de dolari lunar! Sunt necesare doar cunostinte minime de utilizare a calculatorului si conexiune la Internet. Pentru detalii *** Info la adresa de email:***
Raspunde

A47YOZFxLHP

Acum 9 ani

First of all I would like to say superb blog! I hada quick qutoeisn in which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing. I've had a hard time clearing my thoughtsin getting my ideas out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems likethe first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin.Any suggestions or tips? Thanks!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus