Sibianul Teodor Tulpan, primul român ajuns pe cel mai înalt vârf din lume, Everest, şi-a trăit aproape toată viaţă pe munte. Din 1996 a cucerit, până în prezent, cele mai înalte vârfuri din lume, iar acum are de împărtăşit sute de poveşti şi întâmplări la care unii doar visează. Deşi au trecut aproape 20 de ani, flacăra pasiunii îi pâlpâie mai intens ca niciodată. De iarna trecută, a realizat că trebuie să-şi ia albumul cu amintiri şi să-l arate şi altora.
“Experienţa trebuie împărtăşită”
Fane, cum îl ştie toată lumea, iniţiază în alpinism copii şi tineri, pentru că îşi doreşte să răspândească “microbul muntelului” în rândul acestora. Crede că este cea mai bună formă de respect pe care i-o poate da muntelui, munte care i-a oferit cele mai pregnante trăiri. “Merită să împărtăşeşti ceea ce ai acumulat în viaţă. Degeaba ai multă experienţă dacă nu o împarţi cu nimeni. Copiii trebuie să vadă că există şi altceva decât calculatorul şi internetul. Am ales să promovez Sibiul, pentru că sunt născut aici şi mă mândresc cu asta. În plus, avem munţii Făgăraş, Cindrel şi Lotru, pe care, dacă este senin, îi poţi vedea în toată splendoarea lor”, susţine acesta.
“Suntem instructori, apoi părinţi şi educatori”
Împreună cu reprezentanţii unei asociaţii din Sibiu a organizat iarna trecută, la Păltiniş, o tabără de schi pentru copii până în 14 ani. Văzând că tabăra a avut succes, Fane a decis să facă şi una de vară. “Totul a decurs cum ne-am aşteptat. Toţi părinţii încearcau să-şi protejeze copilul cât mai mult, astfel că au venit şi ei cu noi în tabăra, au stat o zi şi apoi au plecat. Au văzut că suntem oameni serioşi, pentru că fiecare dintre noi avem copii. În primul rând, suntem instructori, apoi părinţi şi educatori”, opinează Teodor Tulpan.
“Lipsa de concentrare duce la accidente”
Fane susţine că mereu le-a explicat tinerilor care sunt atributele pe care trebuie să le cultive cineva dornic să se apuce de un sport în care graniţa dintre viaţă şi moarte e mai subţire decât o pânză de păianjen. De un sport în care actorii sunt obligaţi să ia într-o fracţiune de secundă decizia optimă: “Este nevoie de o minte clară, de psihic sănătos, de a rămâne concentrat în ceea ce faci. Când mergi în condiţii vitrege, vânturi extreme, nu poţi să te gândeşti la cei dragi, ci doar la pasul următor, pentru că lipsa de concentrare duce mereu la accidente. Nu există cineva care practică alpinismul şi care să zică ca nu i-a fost frică. Dar, până la urmă, asta e ceeea ce te ţine în priză”.
“Munţii adevăraţi nu sunt cei pe care îi urcăm, ci cei dinăuntrul nostru”
Mulţi cred că alpinismul este o nebunie curată. Ştii că pleci într-o expediţie, dar nu ştii dacă te mai întorci. Dar Fane le-a insuflat tinerilor faptul că siguranţa depinde în mare măsură de tine, că “muntele trebuie respectat” orice ar fi şi că lupta cu tine insuţi e adevărata cheie a succesului. “Fiecare om are în suflet un Everest al lui, dar nu toţi au curajul să-l urce. Munţii adevăraţi nu sunt cei pe care îi urcăm, ci cei dinăuntrul nostru. I-am învăţat pe copii că orice vis este posibil şi că trebuie să respecte muntele indiferent de înălţimea lui, chiar dacă e Everest sau Negoiu, altfel pot apărea accidente. Fiind salvamontist, am întâlnit multe cazuri de accidentaţi sau morţi, pentru că au desconsiderat muntele, au mers neechipaţi corespunzător”, precizează Fane.
“Mulţi copii nu s-au căţărat vreodată într-un copac”
Teodor Tulpan a constatat că mulţi tineri vin cu idei preconcepute la taberele de ski, care sunt greu de schimbat. “Mulţi spun că ştiu, dar, din păcate, după prima evaluare, constat că mai bine de jumătate dintre ei nu au cunoştinţe necesare. Le arăt întotdeauna cum nu se face, pentru că mereu dacă îi spui cuiva partea negativă, acesta va rămâne cu ea în minte. De asemenea, a observat cu stupoare că mulţi copii nu s-au căţărat niciodată într-un copac. “A fost o surpriză uriaşă. Eu mereu mă urcam prin copaci când eram mic!”, exclamă acesta. Chiar acum se pregăteşte de o nouă tabără de ski pentru copii, dar şi pentru adulţi, tot la Păltiniş, pentru că, spune el, “zona este una propice”.
E fericit şi împlinit cu ceea ce face şi, probabil, îşi va petrece tot restul vieţii colindând cărări montane şi împărţind tuturor din felia “Everestului” sufletului său.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 539
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Elias
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
McD
Acum 3 ore
Dan
Acum 3 ore
Medic strain