Un film în care româna să fie comparată cu alte numeroase limbi ale pământului este proiectului final al unui grup de 45 de studenți veniți să studieze la Sibiu prin intermediul programului Erasmus+.
Cei 45 de studenți veniți din numeroase țări ale lumii studiază în cadrul unor programe de licență sau de masterat ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, unde au ajuns prin intermediul burselor Erasmus+. Acestor studenți li s-au adresat și reprezentanții Departamentului de Relaţii Internaţionale al Universităţii ”Lucian Blaga” și voluntarii din cadrul Erasmus Student Network Sibiu, care au organizat un curs intensiv de limba română, curs predat pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie și decembrie, anul acesta.
”A fi student Erasmus reprezintă o experienţă multiculturală complexă şi nu este definită fundamental prin o dimensiune educaţională. Aspecte culturale, sociale şi, de ce nu, lingvistice sunt incluse. În decursul întâlnirilor cu studenţii străini, am observat o curiozitate aparte a acestora pentru structura și uzul limbii române, fapt motivat, desigur, şi de o necesitate de a comunica mai bine cu nativii români”, spune Mădălina Spulber, fostă studentă Erasmus, în prezent voluntar în cadrul ESN Sibiu.
Absolventă de Litere, Mădălina și-a putut pune astfel în valoare și deprinderile căpătate în urma promovării modului pedagogic. ”În cadrul cursului am făcut și o prezentare despre români, despre cultura noastră și despre trecutul acestei țări. Am insistat și pe partea de pronunție a limbii române, căci asta «i-a omorât». Am făcut fișe de lucru cu fiecare și pot să spun că au fost chiar entuziaști. După testul final, toată lumea e încântată și cei mai mulți vor să mai învețe pe partea de conversație. Este primul curs de limba română pe care îl susțin. Am învățat și eu de la ei, cum ar fi multe cuvinte în alte limbi. În general limbile romanice am putut să le compar cu limba noastră”, povestește Mădălina, care este coordonator SocialErasmus în cadrul ESN Sibiu.
Studenții străini spun că au îmbinat la aceste cursuri studiul cu distracția. ”Eu consider că limba română este interesantă și cursul mi-a adus mai multe beneficii. M-am distrat pronunțând diferite cuvinte. Mi-ar plăcea să pot vorbi limba română mult mai bine și, deopotrivă, să cunosc mai mult despre cultura și societatea de aici. Consider acest curs intensiv de limba română foarte util. «Mulțumesc»”, a încheiat în limba română Recep Buyuktepe, din Turcia.
La final, un film
”Noţiunile de gramatică, vocabular şi conversaţie discutate au fost bazate pe situaţii uzuale, cu care studenţii s-au confruntat în viaţa cotidiană: mers la cumpărături, părţile corpului, articole vestimentare, o programare la doctor etc. La finalul activităţii studenţii au susţinut un test, având posibilitatea de a-şi certifica informaţiile proaspăt studiate. Momentan, atât studenţii cât şi voluntarii ESN,lucrează la realizarea proiectului final al cursului, un scurt film ce doreşte să compare limba română cu limbile native ale participanţilor”, mai arată Mădălina.
Filmul de care vorbește ea îi are drept actori pe studenții care au urmat cursul de limba română. Fiecare va arăta cum se pronunță în limba lui un set de cuvinte pe care le-au studiat. ”De la «bună ziua», «pace», până la «iubire» și «buric». Astfel, avem posibilitatea să comparăm limbile noastre măcar pe partea de suprafață. Intenționăm să prezentăm acest film la finalul cursului”, mai spune Mădălina Spulber.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
QWERTY
Acum 7 ore
A
Acum 7 ore
Sibian
Acum 7 ore
Un sibian vero
Acum 8 ore
Rob