Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Interviu cu Dragomir Constantin, seful Garzii de Mediu: "Nu as putea sa spun localitati unde exista un grad insemnat de poluare"

Conducerea Gărzii Naţionale de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Sibiu și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2014 în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural de anul trecut. Ocazie cu care l-am întrebat pe directorul instituției, Dragomir Constantin, despre cele mai poluate localități din județ, dar și despre mentalitatea sibienilor cu privire la protecția mediului.

Reporter: Care este starea generală a județului, din punct de vedere al protecției mediului?

Dragomir Constantin: Dacă este să ne raportăm la situația din alte județe ale țării, atât cât pot eu să cunosc, cred că suntem un județ care ne situăm undeva foarte bine, din acest punct de vedere. Cred că toate instituțiile implicate în acest domeniu muncesc pentru a proteja mediul înconjurător, nu doar Garda de Mediu. Sunt foarte multe administrații locale în județ care se implică serios pentru salubrizare și pentru luarea de măsuri imediate pentru a proteja mediul, care este un lucru foarte important pentru noi toți.

 

Rep.: Nu vă contrazic, dar pe de altă parte orice sibian poate vedea maldăre de gunoaie aruncate pe la marginea drumului.

D. C.: În cursul acestui an am demarat o serie de acțiuni tematice de control privind starea de salubrizare a localităților, la finalul cărora am lăsat mai multe măsuri administrațiilor publice locale pentru a interveni imediat cu privire la salubrizarea localităților pe care le administrează.

 

Rep.: Ce reacții aveți din partea primarilor? Chiar curăță zonele sau doar mai mult spun că vor face?

D. C.: Reacțiile au fost pozitive, în general. O problemă cu care ne confruntăm de ani de zile este legată de cetățenii care revin și aruncă necontrolat gunoaiele în aproape aceleași zone, de fiecare dată. Autoritățile locale, împreună cu noi, împreună cu colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, împreună cu colegii de la Gospodărirea Apelor, desfășurăm aceste acțiuni de control în comun, se salubrizează zona respectivă, afectată de aruncările necontrolate, iar după o perioadă regăsim ori aceleași zone ori alte zone. De regulă, aceste probleme apar la marginea acestor localități.

 

Rep.: Cum se aplică legea? Din experiența dumneavoastră, aveți cunoștință de primari care să fi amendat cetățeni pentru gunoaiele aruncate aiurea?

D. C.: Nu am cunoștință de numărul sancțiunilor de acest gen aplicate din partea administrațiilor publice locale pentru depozitări necontrolate. Au și dânșii această putere, prin Poliția Locală și inspectori, însă nu știu o cifră sau o valoare.

 

Rep.: E totuși o problemă de mentalitate? Așa am fost învățați noi să tratăm mediul înconjurător?

D. C.: Eu cred că da, avem un mod greșit de a gândi relația cu mediul înconjurător. Dar lucrul ăsta îl putem schimba și am toată convingerea că putem schimba această mentalitate cu privire la mediul înconjurător. Este nevoie de implicarea mai multor factori și de o educație efectiv mai intensă în acest sens. Este nevoie de o educare a fiecărui cetățean, sunt necesare mai multe eforturi și din partea noastră și din partea autorităților publice locale. Ar trebuie să ne îndreptăm atenția mai mult și asupra elevilor din cadrul școlilor.

 

Rep.: Există un proiect mare la nivelul județului Sibiu pentru colectarea selectivă în toate satele și comunele. Credeți că va funcționa și va aduce o îmbunătățire?

D. C.: Eu sunt sigur că da.

 

Rep.: Poluare putem vedea și din partea unor companii și am văzut în raportul dumneavoastră pe anul 2014 că aveți un dosar penal pornit. Care este situația aici?

D. C.: În momentul în care se constată infracțiunea se face propunerea de începere a urmăririi penale. Aceasta este procedura și este normal să mai apară și astfel de dosare. Dar cât privește companiile din județul Sibiu, la modul general, acestea au respect față de mediu. Eu sunt convins că nu suntem un județ cu probleme mari. Suntem un județ destul de disciplinat și am toată convingerea că ne vom disciplina mult mai mult.

 

Rep.: Sesizări primiți de la simplii cetățeni? Eu dacă văd că cineva poluează pot să vă anunț și am liniștea că cineva o să verifice ceea ce am transmis eu?

D. C.: Absolut. Toate sesizările primite sunt verificate și în termen de 30 de zile ele se soluționează sau, în situația în care aceste sesizări trebuiesc redirecționate către alte instituții în a căror competență intră, acest lucru se face imediat.

 

Rep.: Am văzut cu ce v-ați ocupat în 2014, spuneți-ne și ce v-ați propus să faceți în 2015.

D. C.: Noi în fiecare an realizăm un plan de activități în baza legislației în domeniu și acest plan de activități se transmite către forul superior spre aprobare. Noi includem în plan atât acțiuni tematice la nivel de județ, cât și controale planificate, dar și numeroase alte controale ramificate de la autosesizări, reclamații primite din partea persoanelor fizice, juridice, plus inspecții pentru identificarea obiectivelor noi, inspecții pentru verificarea măsurilor dispuse cu ocazia verificărilor anterioare. Eu îmi propun să ating acest plan în proporție de sută la sută. Cred că va fi un plus pentru județ.

 

Rep.: Dar concret, sunt zone noi în județ pe care le urmăriți sau veți crește numărul controalelor, veți controla mai multe companii?

D. C.: Eu cred că la nivelul județului Sibiu, din datele pe care le am și din raportările pe care le realizăm, este posibil ca un procent foarte mic să fi rămas, dar de operatori economici mici, nu de importanță mare, la care nu am ajuns. În rest, tot județul este acoperit de controale efectuate din partea noastră.

 

Rep.: Care este cea mai poluată localitate din județ? Toată lumea zicea de Copșa-Mică, dar mai este ea?

D. C.: Copșa-Mică suferă din cauza poluării istorice, ori o poluare de acest fel rămâne mult timp, își lasă amprenta asupra acelei zone o perioadă lungă de timp. Însă, în prezent, la ceea ce înseamnă calitatea aerului din județ stăm bine.  Avem în vedere și stațiile de monitorizare a aerului montate de Agenția pentru Protecția Mediului, care ne anunță imediat ce intervine ceva.

 

Rep.: Tot nu mi-ați zis, care este localitatea cea mai poluată?

D. C.: Asta vă spuneam, Copșa-Mică are o amprentă a poluării istorice.

 

Rep.: Și după ea?

D. C.: Nu cred că aș putea să spun că avem localități unde există un grad însemnat de poluare.

 

În cursul anului 2014, până în prezent, cele patru echipe cu atribuţii de inspecţie şi control, au realizat un număr total de 774 controale, fiind impuse un număr total de 912 măsuri coercitive cu termene de realizare atât persoanelor juridice, cât persoanelor fizice, dispuse un număr de cinci sistări de activitate şi o propunere de începere a urmăririi penale. Urmare a constatărilor efectuate în decursul acestui an şi a încălcării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 692.700 lei”– raportul pe anul 2014 al G.N.M. Comisariatul Judeţean Sibiu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

GAVRIL ADRIAN

Acum 7 ani

Domnule director ar trebui sa stiti ca in acest judet sunt doua localitati respectiv Avrig si Carta ,unde poluarea aerului din cauza celor doua crescatorii de animale devine in anumite momente ale zilei INSUPORTABILA. Suntem in secolul 21 .Consider ca este cazul ca aceste doua probleme sa fie rezolvate.
Raspunde

al.constant

Acum 7 ani

Ne spuneți și câte \"măsuri\" corcitive ati dat (în cele 774 controale) pentru macularea zonei BÂLEA BÂLCI, a parcursului sibian al DN7C ? Chiar nu vă este jenă să declarați ceeace eviudent nu se vede că ați făcut - nu numai acolo ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus