Sâmbătă,
13.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cui ii pasa de pistele de biciclete din Sibiu?

Nu mi-am imaginat vreodată că în Sibiu sunt atâția oameni care se preocupă constant de starea pistelor de biciclete și de modul în care pot fi ele îmbunătățite. Până săptămâna trecută, când am participat la întâlnirea trimestrială a grupului de lucru ”Biciclist în trafic”.

Pe scurt, o dată la trei luni, într-una din sălile primăriei Sibiu se întâlnesc reprezentanții municipalității care se îngrijesc de administrarea domeniului public cu reprezentanți ai Prefecturii, ai Consiliului Județean, ai Inspectoratului Școlar, ai Poliției Rutiere, ai ONG-urilor, asociațiilor, Tursib, societăți comerciale și chiar simpli bicicliști. Cu toții vin cu idei și propuneri, iar la final , după ce se discută și modalitățile practice de implementare, se notează cele mai viabile. ”Ideea acestui grup nu este numai de a ne întâlni și de a discuta. Vrem să și punem în practică cele mai bune proiecte. Primăria face demersuri în sensul îmbunătățirii infrastructurii pentru bicicliști. Sunt proiecte care încep să prindă contur și sperăm să aibă rezultate pe termen lung”, a declarat Mihai Proca, președintele Asociației Tură în Natură din Sibiu. În prezent, lungimea pistelor de biciclete din Sibiu ajunge la 63,5 kilometri, iar în centrul istoric există suporți pentru 148 de biciclete. Una dintre ideile propuse în cadrul întâlnirilor anterioare și ajunsă la momentul implementării anul acesta este aceea a creări unei hărți a pistelor de biciclete din oraș, astfel încât orice biciclist care vrea să traverseze orașul să se poată ghida ușor pentru a ajunge dintr-un punct într-altul. Concret, în lunile viitoare urmează a amplasate panouri cu hărți numeroase la fiecare intersecție străbătută de piste de biciclete, fiecare panou conținând indicatoare către următoarele destinații. ”În Olanda am găsit similarități care pot fi transpuse în Sibiu. Aceasta este unul dintre lucrurile pe care ni le-am propus să le facem anul acesta”, a spus, în cadrul întâlnirii, Lucian Vizantie, angajat în cadrul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public și Privat din cadrul primăriei Sibiu.

O altă idee care urmează a fi implementată anul acesta este aceea de a crește numărul rastelelor pentru biciclete din oraș, în special în cartiere. ”Pentru cartierul Vasile Aaron am prevăzut anul acesta patru rasteluri, toate acoperite. Vom vedea exact unde anume vor fi ele amplasate, probabil în zonele de lângă piață, școli sau grădinițe, dar cert este că nu le vrem lângă magazinele mari sau lângă bănci, care la rândul lor ar putea face o cerere către primărie pentru amplasarea unui rastel din fonduri proprii și din care ar avea toată lumea de câștigat”, a mai spus Lucian Vizantie. Nu în ultimul rând, am putea vedea anul acesta piste de biciclete în Sibiu trasate cu vopsea reflectorizantă, pentru o mai bună vizibilitate pe timpul nopții, sau cu marcaje rezonatoare, pe anumite segmente unde riscul de accidente este crescut. Nu vă imaginați că se discută numai lucruri pur practice. S-a avut în vedere inclusiv trasarea pistelor de biciclete, pe ambele sensuri de mers pentru bicicliști, numai pe o parte a drumului. Sau, după modelul olandez, crearea unei alveole pentru bicicliști în sensurile giratorii. Sau înființarea unei piste noi de biciclete, exclusiv pentru bicicliști, în Parcul Sub Arini. Ca să nu mai vorbesc despre limitarea vitezei de circulație pe unele străzi cu sens unic la doar 30 de kilometri pe oră și creșterea numărului marcajelor rutiere pentru avertizarea șoferilor. Unele idei găsesc susținere, altele nu. Ceea mi se pare important este că o mulțime de oameni chiar își dau silința și fac eforturi pentru ca noi toți să ne bucurăm de piste de biciclete mai sigure și mai practice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

sibiu

Acum 9 ani

daca si nulitatea de vizante a ajuns sa dea interviuri in turnul sfatului ne dam seama cam ce a ajuns acest site.
Raspunde

alzara

Acum 9 ani

O bicicleta inplus, o masina in minus pe sosea. Dezavantaj : scade PIB -ul necosumand benzina ! Atentie la capcanele de pe piste !
Raspunde

biciclist

Acum 9 ani

Daca tot va laudati cu atatia km de pista (in oras) incercati sa le construiti ca in tarile civilizate.O dunga trasata la marginea trotuarului , fie ea si reflectorizanta nu cred ca poate sa reprezinte o pista de bicicleta , ca sa nu mai vorbim de gurile de canal exact in buza trotuarului.Poate ca da bine la statistica pistelor de bicicleta si atat.
Raspunde

pista

Acum 9 ani

Trebuie incadrate in infrastructura existenta, Sibiul are strazi inguste, unde vrei sa construiasca piste separate, mai si gindeste, necazul e ca unde se poate se fac ca vai mama lor cum o facut cei de la judeteana in loc sa le fi facut dupa standardul celor din sub arini.
Raspunde

Vicent

Acum 9 ani

Propunere: Daca tot se investesc asa de multi bani pentru pedalisti, atunci macar sa fie impozitati. Ca si la auto daca au nevoie de facilitate special sa plateasca. La fel aia cu lesele, impozit in plus frate, daca au bani sa dea pe javre, atunci sa plateasca impozit. Noi nu avem strazi asfaltate si ne trebuie tichie sau pardon, loc de sifonat bani... adica sta cumva curtea de conturi sa masoare cati litri de vopsea se consuma. Pai sa faca si ei de un cabanos...
Raspunde

vopseaua

Acum 9 ani

Unii mor de invidie si frustrare si ca se vopsesc strazile. Mare invidie pe orasul asta, nu mai stiu ce sa scorneasca ca sa denigreze
Raspunde

corectura

Acum 9 ani

........traseaza cu vopsea strazile
Raspunde

Catalin

Acum 9 ani

cafea de calitate: ***store6355026.ecwid.com/
Raspunde

x

Acum 9 ani

de acord cu 1
Raspunde

io

Acum 9 ani

lasa ca le ingusteaza CJ ,care nu e in stare sa faca nici macar o pista de biciclete ca lumea ( cum ar fii cea ingusta spre Rasinari ) ...ce sa mai vb de DJ...in afara de niste plombe la pret de reabilitare completa ...zero....
Raspunde

@ 10

Acum 9 ani

pai la CJ e PSD-ul la \"putere\"...ce poti sa astepti de la aia? la ei candideaza Besoiu la conducere...hai sa fim seriosi!
Raspunde

vali

Acum 9 ani

10
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus