Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Istoria Sibiului, cea din documentele Arhivelor, devine on-line

Cei care vor să consulte documente aflate în administrarea Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale nu vor mai trebui să se deplaseze în clădirea de pe strada Arhivelor, să facă cerere și să petreacă un timp acolo pentru a le studia. În câteva luni, mare parte din istoria Sibiului va putea fi accesată on-line.

Proiectul ”Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României” are ca obiectiv scanarea a peste 32.000 de unități arhivistice, anterioare anului 1600. Chiar dacă proiectul național cuprinde 32 de filiale ale Arhivelor Naționale, filiala din Sibiu este printre cele care vor avea un număr destul de mare de documente arhivate, respectiv peste 4.000. Majoritatea documentelor vizate de proiect (circa 90%) se referă la istoria Transilvaniei și sunt scrise în limbile latină (80%), germană și maghiară.

”Prin faptul că aceste date vor fi accesibile online gratuit se oferă publicului mai multe avantaje. Proiectul e foarte bun în primul rând pentru că aceste documente medievale sunt foarte sensibile și sunt cerute des. Digitalizate vor fi mai ușor accesibile, se economisește timp și chiar îl scutește pe cel interesat să facă un drum la Arhive, când poate obține ce îl interesează cu un simplu click”, spune directorul Arhivelor din Sibiu, Alexiu Tatu.

Printre documentele digitalizate se vor număra un document din 1292 care reprezintă ordinul de înființare a primului spital din Sibiu, un document din 1317 care reconfirmă Diploma andreană de la Carol Robert de Anjou, un alt document semnat de Matei Corvin în 1477, un act datat 1600 care a fost scris și semnat de Mihai Viteazu, o diplomă de înnobilare oferită descoperitorului telurului și turmalinului, acte semnate de Samuel von Brukenthal, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Olahus și împăratul Franz Josef.

Documentele care vor fi cuprinse în proiect vor fi scanate cu echipament specific, vor fi prelucrate de către paleografi, iar meta-datele rezultate vor fi introduse în baza de date. De asemenea, în cadrul procesului care se preconizează că va dura un an, vor fi și restaurate aproximativ 1.000 de documente medievale. Pentru procesul de prelucrare a documentelor vor fi angajați specialiști în paleografiile respective.

În cadrul proiectului se va face inventarierea documentelor (o inventariere care va cuprinde informații despre datarea documentului, emitent, cota arhivistică, descrierea documentului, conținut - rezumat, indice de nume și indice de materii), plus imaginile documentelor și ale sigiliilor lor - circa 250.000 de copii digitale după documente și sigilii.

La Biblioteca Astra digitalizarea e practică veche

Prima instituție care a început procesul de digitalizare în Sibiu a fost Biblioteca Astra. Aici există de câțiva ani o echipă, transformată anul trecut în departament, care se ocupă deocamdată de digitalizarea presei vechi. ”Noi avem un program pe care l-am început de ceva vreme și pe care l-am intensificat din 2012 și am început cu presa veche. Știm că va dura mulți ani, așa că acum facem Telegraful Român și Foaia Poporului. Ocazional intră și carte veche și documente din colecțiile speciale. Pentru noi, avantajele sunt accesibilitatea la formatul electronic, conservarea și protejarea publicațiilor în sensul că cele scanate nu mai sunt date publicului decât în format electronic. De un an avem o echipă care se ocupă doar de acest departament”, a declarat Silviu Borș, directorul Bibliotecii Astra.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

ger

Acum 9 ani

1748 - Vienna - vezi Foto ...precis nu au scris denumirea de \"Sibiu\" la vremea respectivá !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus