Sâmbătă,
08.05.2021
Light Intensity Drizzle
Acum
9°C

Ce spunea primarul Iohannis. ”Cred in Dumnezeu, nu cred intr-un partid politic”

Primarul Klaus Iohannis a enunțat de-a lungul timpului o serie de opinii personale pe care, o parte, le vedem, astăzi, confirmate din poziția sa de președinte al țării. Turnul Sfatului a preluat din arhivă o serie de afirmații pe care Iohannis le-a rostit în perioada când afirma că nu-și propune să devină președinte al României:  
 
Despre intercepările telefonice folosite în justiție
”Opinia mea este că s-a cam exagerat în ultimii ani cu interceptările. Eu sunt suficient de în vârstă ca să fi prins și perioada de dinainte a așa-zisei Revoluții și știu cum ne-am simțit – noi, oamenii de rând – atunci, cum am crezut că se fac interceptările. Sincer, eu personal n-am fost stresat de posibile interceptări. Și nici anturajul în care am stat nu a fost stresat. Cu siguranță, persoane în funcții cheie au avut această problemă, dar nu a fost una generală. În ziua de azi, cu oricine discuți spune «nu mă suna, căci cine știe cine mai ascultă ce vorbim» (...) Deci, am reușit, noi, societatea românească, prin conducerea pe care am avut-o în ultimii ani, contraperformanța incredibilă să transformăm o societate, care în plin comunism, cu toată asuprirea, nu a avut – în fond – fobia aceasta a interceptărilor, într-o societate care are impresia că totul este ascultat și nu se știe de ce. (...) Eu sunt convins că procurorii au suficiente instrumente la îndemână și dacă urmărim dosarele din ultima vreme și condamnările, pot să spun că le folosesc eficient. Ceea ce este un lucru bun”, (februarie 2014).
 
Despre funcționari
”Nu trebuie să cădem în capcana că statul are nevoie de puțini funcționari. Nu funcționează cu puțini oameni. Statul, în general, este un prost administrator, dar nu numai la noi, în comparație cu firmele private performante. Dar așa funcționează statele, de când există. Ca să ajungă la un nivel de deservire optimă a populației trebuie să aibă un aparat funcționăresc. (...) Funcționând pe acest slogan mulți ani, funcționarii sunt de-motivați. Căci mulți lucrează, dacă stăm să luăm câte unul, vedem că totuși se lucrează. Și atunci, de câștigi 800 de lei pe lună și toată lumea îți spune că ești slab și nu faci nimic, cât de motivat mai poți fi? Și atunci chiar faci mai puțin. În loc să îi ambiționăm și să facem mai eficientă funcționărimea, prin aceste sloganuri populiste și tăieri de posturi, din ce au fost iei facem și mai puțini, și mai slabi. (Iulie 2013)
 
Despre legea alegerilor
”Nu-mi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar aici evident vor exista discuții mai ample, și se va lua o hotărâre. (...) Alegerile parlamentare trebuie să asigure într-o măsură rezonabilă proporționalitatea, iar un uninominal pur, după părerea mea, nu garantează acest lucru, nici măcar uninominalul așa cum e în vigoare acum nu garantează acest lucru, în cadrul unui număr prestabilit de parlamentari și rezultatul îl știm cu toții: un mega-parlament, care cu siguranță nu e mai eficient decât cel de dinaninte, ca să nu formulez altfel. În țările cu apă caldă, aceste lucruri au fost analizate decenii de-a rândul și nu întâmplător unul din sistemele pe care Forumul german le-a propus, și în continuare am aceași părere, este cel al sistemului german, care prevede ca fiecare cetățean să aplice două ștampile, una pe un nume și una pe un partid, este un sistem uninominal mixt. Astfel se asigură reprezentarea proporțională a partidelor, garantat și asigură pe de altă parte intrarea în parlamenent a politicienilor care sunt foarte bine văzuți, pentru că primesc un foarte mare număr de voturi. Inclusiv ordonează politicienii în interiorul partiduluiu, pentru că partidele țin cont de câte voturi a primit fiecare pe listă. (Iunie 2013)
 
Despre politicienii penali
„Am spus şi o repet, eu sunt total împotrivă să fie politicieni care ne reprezintă în poziţii înalte care au condamnări penale. (...) Şi eu am avut chiar multe dosare şi la Parchetul General, şi la DNA şi în alte situaţii. Oameni de bine au scris «lăcrămaţii» către poliţie, parchet şi cei de acolo sau apucat să mă cerceteze. Toate s-au finalizat aşa cum ştim, nu s-a găsit nimic în neregulă. Astfel de situaţii pot apărea oricând, după legislaţia în vigoare: dacă cineva scrie o plângere, automat apare un dosar penal. Tot aşa, dacă există un pic de exces de zel din partea anchetatorilor poate să apară un dosar pe rolul unei instanţe. Părerea mea că trebuie să acceptăm prezumţia de nevinovăţie aşa cum este formulată în sistemele democratice din Europa. Asta însemnând că atâta vreme cât nimeni nu a condamnat o persoană, se consideră de drept nevinovată. (Februarie 2013)
 
Despre acciza la carburanți
"Eu cred că ar fi putut fi evitată. Discuţia a pornit de la un program pe care l-a prezentat PNL, care a propus introducerea unui cuantum suplimentar în acciză, dar cu destinaţie clară şi precisă: autostrăzi. Treaba cu autostrăzile nu ştiu în ce măsură mai este de actualitate, dar văd că treaba cu acciza a fost preluată şi, cu siguranţă, va duce la creşterea multor preţuri în lanţ (...) Mulţi nu ştiu cum să gestioneze un buget. Nimeni nu poate spune unde se duc, fiindcă tot ce se colectează ajunge în buget, care este partea de colectare, şi tot ce se cheltuie este pe cu totul alt capitol. Nu există o corelare între un venit şi o cheltuială decât dacă se stabileşte această corelare prin lege specială or, aşa ceva nu s-a făcut şi se pare că nu s-a dorit, de accea, nu vă poate spune nimeni şi nu poate să dea nimeni răspuns la treaba asta". (aprilie 2014)
 
Despre PDL
”Momentan, nu simțim nevoia să intrăm într-o legătură strânsă să ne confundăm cu celelalte partide situate în centru a dreapta. Să nu uităm, tot acolo se situează Partidul Democrat Liberal, partid care a fost înlocuit de la guvernare, fiindcă a guvernat prost. Ei au avut patru ani la dispoziție și s-a văzut, au făcut multe greșeli: s-au tăiat salariile bugetarilor, s-a majorat cotă de TVA, nu s-a încurajat producția. Aceste lucruri nu le-a uitat nimeni, deci faptul că PDL este un partid de centru dreaptă și PNL, un partid de centru dreaptă, nu ne apropie, este prea aproape de noi amintirea anilor în care PDL a guvernat și a guvernat prost. În perspectivă, poate se mai schimbă și generația de politicieni, poate vin alții care nu au fost direct implicați în acele episoade de tristă amintire, sigur, doctrinar, se poate gândi o anumită apropiere, dar acum nu”, (februarie 2014)
 
Despre finanțarea cultelor religioase
”Este o abordare care în altă parte este de la sine înțeleasă și lumea face, de exemplu în SUA, contribuții generoase către comunitatea religioasă de care aparține. Se ajunge undeva în cuantum de 10% din venit, fără să fie constrânși, ci pentru că așa consideră normal, că trebuie să aibă un suport și financiar. La noi s-a ajuns la ideea eronată că statul trebuie să susțină și școala și biserica, ceea ce în ansamblul nu se poate. Sigur, în cazuri particulare, dacă statul consideră că trebuie sprijinit un anumit edificiu sau o restaurare este OK, dar ca principiu, lucrurile trebuie separate”. (Decembrie 2013)
 
Despre Aeroportul Sibiu
”Eu nu m-am temut niciodată de concurența Brașovului. Aeroportul pentru Transilvania de Sud este cel de la Sibiu și va rămâne în continuare. Brașovul are un grafic specific. Care va fi acesta, e greu de spus acum. (...) După părerea mea, fiecare oraș cât de cât dezvoltat va avea un aeroport și mi se pare că e posibil ca în viitorul nu foarte îndepărtat să apară companii care vor folosi aceste chestiuni și vor exista curse, de exemplu Sibiu – Brașov. De ce să faci două ore, când poți să faci 20 de minute? Brașov – Cluj, Sibiu – Iași, toate aceste rute se pot realiza, tehnic cu siguranță, dacă e profitabil sau nu, vom vedea. (Decembrie 2013)
 
Despre scumpirea amenzilor auto
"În general, o amendă este gândită pentru a-l pişca pe om la bani, ca să îşi dea seama că a greşit, astfel ca a doua oară să nu mai facă acelaşi lucru sau să încerce să nu mai facă. În niciun caz o amendă nu este gândită pentru a distruge viaţa acelui om sau pentru a-i distruge pentru ani situaţia financiară. (...) După părerea mea, este inadmisibil ca o amendă, indiferent pentru ce ai făcut, să repezinte o sumă aşa de mare încât omul intră în faliment dacă o plăteşte. (...) Amenda trebuie să fie şi plătibilă. Trebuie să avem amenzi care să fie corelate cu veniturile. Că sunt unii şmecheraşi în Bucureşti care îşi permit orice este perfect adevărat, dar asta este cu totul altceva. Alţii trebuie să vadă să fie traşi la răspundere acei şmecheraşi, dacă fac ilegalităţi. Trebuie să ne gândim, totuşi, că majoritatea românilor nu sunt nici şmecheraşi, nici milionari. Sunt oameni care câştigă puţin şi încearcă şi ei să ducă o viaţă decentă. (Octombrie 2013)
 
Despre cum ar trebui să fie un președinte al României
”O persoană care reprezintă România în afară în aşa fel încât să fim priviţi ca o ţară cu adevărat europeană şi de care să fim mândri. Cred că cel mai important lucru ţine nu de capacitatea administrativă a persoanei care ar fi preşedinte sau de felul cum vorbeste ci cu atitudine. Noi avem nevoie de un preşedinte cu atitudine de preşedinte”. (Septembrie 2012)
 
Despre rolul prefectului
"Prefectul nu este un funcţionar oarecare, nici măcar înalt sau semi-înalt funcțioanr public. Prefectul este, conform tuturor cutumelor de la noi, un politician, persoană numită politic. Instituţia Prefectului ar trebui definită ca atare: ocupată politic, de politicieni şi atunci poate să facă ce vrea şi în campanie. Această abordare dublicitară: prefectul, conform statutului, este înalt funcţionar public, dar numit politic, dar pe de altă parte, unii prefecţi se pregătesc să candideze în alegerile locale, nu mi se pare o abordare politic corectă” (Aprilie 2012)
 
Despre partide
”Eu cred în Dumnezeu, nu cred într-un partid politic...”, întrebat dacă el crede în USL (Aprilie 2012)
 
Despre mărirea impozitelor
”Am considerat de fiecare dată că impozitele nu trebuie să fie mari. Structura proprietarilor de la noi este una foarte atipică pentru o economie liberală. În țările dezvoltate din vest, 20% din oameni dețin 80% din proprietăți. La noi este exact invers, toată lumea își dorește o locuință în proprietate și atunci orice impozitare pe proprietate devine o problemă socială, în loc de a fi una de fiscalitate locală. Atâta timp cât foarte multe persoane dețin locuințe proprietate personală este greu să modifici impozitele”, (Ianuarie 2012).
 
Despre funcții
”Am spus acum ceva vreme că după părerea mea nu este bine ca o persoană să ocupe o poziție o perioadă lungă de timp. Și sunt de aceeași părere și acum. (...) Am mai întrebat și eu colegii (n.r. din FDGR) dacă nu ar vrea să mai facem o rocadă. Nu vor”. (Noiembrie 2011)
 
Despre șoferii sibieni
”E clar că cine semnalizează vrea să schimbe banda. Dincolo, acel șofer este lăsat de cei din spatele lui să se încadreze pe banda dorită. La noi, nu. Claxoane, «dă lumini»”. Eu am număr de București la mașină și mulți nu știu că eu sunt la volan. (...) Dacă îi întrebi, șoferii sibieni se cred  buni. De fapt sunt nepoliticoși și sâcâitori”. (Octombrie 2011)
 
Despre bacalaureat
"Rezultatele slabe la bacalaureat mi se pare că reflectă realitatea. Nu văd care e surpriza. Ca şi atunci cu Schengen, tot facem pe surprinşii, dar nu e nicio surpriză. Surpriză a fost în anii când am avut promovabilitate foarte mare, neplăcută pentru dascălii care ştiu care e nivelul. Cu certitudine e mai bine să se caute cauzele adevărate ale acestor eşecuri şi să nu ne oprim la acest simptom: rezultatul de la bac. (...) Cauzele sunt multe şi nu sunt uşor de eliminat. Cauza principală, după părerea mea, pentru contraperfomanţa învăţământului românesc este reformita cronică. Avem miniştri cu o viaţă de mandat foarte scurtă, fiecare încearcă să implementeze o reformă sau două sau trei şi rezultatul este inevitabil. Nu are rost să facem pe surprinşii pentru că ne-am făcut-o cu mâna noastră". (Iulie 2011)
 
Despre cluburile sportive din Mediaș
”Acolo se sifonează bani publici sau aproape publici. Cluburile din Mediaș au primit foarte mulți bani. Mi se pare total incoresc să se folosească bani publici pentru o echipă de fotbal sau o altă echipă. Nu cred că finanțarea de bază, nota bene, de bază, trebuie să fie asigurată din banul public. Noi, ca administrație locală, o să sprijinim prin acordarea de premii, prin susținerea unor deplasări și așa mai departe. Dar finanțatorii principali trebuie să vină din domeniul privat”. (Iunie 2011)
Despre drumuri
 
Despre alocările bugetare destinate reparației drumurilor
"Ce vă spun o să vă întristeze. Nu numai că va fi nevoie de reparaţii, dar va fi nevoie de tot mai multe reparaţii, pentru simplul motiv că noi extindem continuu reţeaua de străzi asfaltate, iar acestea au nevoie de întreţinere sau reparaţii. Indiferent cum sunt realizate, ele trebuie întreţinute. Din când în când trebuie schimbat stratul de uzură. Teoria zice cam la cinci ani, noi n-am ajuns nici măcar aproape de aşa ceva. Noi abia lucrăm pe străzi care s-au reabilitat acum 15 ani. Cu cât este mai sofisticat carosabilul, cu atât mai scumpe sunt intervenţiile ulterioare. (...) Drumurile sunt ca şi cu maşinile. Pe vremuri, toată lumea avea Dacia şi, în portbagaj, o jumătate de Dacia. Aproape orice se strica, deschideai portbagajul şi, cu şububelniţa, se rezolva problema. Acum cine îşi ia maşină nouă, dacă se strică, nici măcar nu merită să se dea jos. Pune mâna pe telefon şi cheamă service-ul. O dată pentru că e complicat, doi pentru că e scump, trei pentru că nu poţi să rezolvi singur problema. Şi aşa vom avea o infrastructură tot mai bine pusă la punct, dar care necesită o cheltuială importantă pentru întreţinere în condiţii bune". (Martie 2011)

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

@2

Acum 6 ani

ce prost esti buey loaza !
Raspunde

unu

Acum 6 ani

bai frustratule te doare rau nici nu te dai bine jos de pe rogojina si transmiti oftica pe net ,dute ba si da la vaci de mincare ,bou de india
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus