Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
8°C

Primaria: parintii care isi parasesc copiii pentru strainatate pot fi amendati. ”Nu spun, din jena”

Reprezentanții administrației locale anunță o campanie de conștientizare a părinților care pleacă la muncă în străinătate, lăsându-și copiii în grija altora. Serviciul local de asistență socială atrage atenția acestor părinți că au o serie de obligații prevăzute de lege de a anunța autoritățile asupra situației lor și a copiilor lor. În caz contrar, administrația poate aplica amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Părintele Simion Săsăujan, cel care prin intermediul Asociației filantropice ”Sfântul Nicolae” acordă de mult timp sprijin copiilor cu părinți plecați la muncă, spune că, de multe ori, autoritățile nu sunt notificate ”din jenă”. ”Acești părinți își dau seama că au o problemă. Este o jenă pentru ei, le este rușine să recunoască faptul că își lasă copiii acasă. Le este rușine de vecini, de autorități, pentru că nu au ce face, altfel nu găsesc resursele financiare de a-și întreține familia”, arată părintele Săsăujan (foto) pentru Turnul Sfatului.
De cealaltă parte, autoritățile spun că – odată sesizate – se pot implica în protejarea copiilor rămași acasă, și ”îi încurajează pe aceşti părinţi să ţină legătura cât mai strâns cu copiii lor pentru ca, în ciuda distanţei, copiii să nu resimtă atât de pregnant lipsa lor”.

  • Nerespectarea de către părinţi a obligaţiei de a anunţa Serviciul Public de Asistenţă Socială cu privire la intenţia de a pleca la muncă în străinătate constituie contravenţie conform legislaţiei în vigoare şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei”, comunicat Primăria Sibiu


Oficial: 250 de copii au părinții plecați de acasă

”În prezent, din evidenţele Serviciului Asistenţă Socială rezultă că în municipiul Sibiu se află în această situaţie un număr de 250 de copii”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un comunicat de presă. Potrivit acestuia, părinții care decid să plece în altă țară trebuie să anunțe autoritățile cu 40 de zile înainte. ”În aceste situaţii, conform prevederilor legale, părinţii care locuiesc în municipiul Sibiu sunt obligaţi să se prezinte cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara la Serviciul Public de Asistenţă Socială Sibiu – Biroul Protecţia Copilului, în sediul de pe bulevardul Victoriei nr.1-3, cam. 24 pentru a depune documentul. Prin această notificare, părintele va desemna în scris persoana în a cărei întreţinere va rămâne minorul în perioada absenţei lui”, arată Primăria.

Cu cine trebuie să rămână copiii?

Potrivit Serviciului de asistență socială din cadrul Primăriei Sibiu, persoana desemnată oficial să aibă grijă de copii ”trebuie să facă parte din familia extinsă (bunici, mătuşi, unchi, veri), trebuie să aibă minim 18 ani şi să facă dovada condiţiilor materiale în care va creşte copilul. Cel care îşi asumă această responsabilitate va trebui să urmeze în mod obligatoriu şi un program de consiliere, pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul. În acest sens, Biroul Protecţia Copilului oferă consiliere şi sprijin pentru prevenirea situaţiilor respective”.

Părinții încep să se întoarcă

Îndemnul părintelui Săsăujan este ca părinții să plece, în ultimă instanță, însoțiți de copii. ”Noi nu putem intra în deciziile de familie, dar îndemnul nostru este ca - dacă altă soluție nu este – să plece împreună. Este greșit și să îți lași soțul acasă cu cei doi copii, efectele sunt distructive. Dacă ați vedea întâlnirile copiilor cu părinții plecați o vreme la muncă: sunt emoționante”.
În ultima vreme, însă, părintele Săsăujan spune că numărul copiilor rămași fără părinți este în scădere. ”Nu am observat o creștere a amplorii fenomenului, dimpotrivă, cred că este în scădere numărul părinților care pleacă în străinătate să muncească. Mulți se întorc, mai ales din Spania”.

Părinții care pleacă mai mult de trei luni pot apela la Tribunal
Sursa: comunicat Primăria Sibiu

”Dacă părinţii pleacă din ţară pe o perioadă mai mare de 3 luni şi doresc să delege autoritatea părintească persoanei care se va ocupa de întreţinerea şi îngrijirea copiilor, acest lucru se poate realiza printr-o cerere către Tribunalul Sibiu care va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti asupra copilului în cauză, pe durata lipsei părinţilor, dar nu pentru mai mult de un an.
Sprijin şi consiliere din partea Serviciului Public de Asistenţă Socială, Biroul Protecţia Copilului. În perioada în care părinţii se află în străinătate, Biroul Protecţia Copilului din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială aflat în subordinea Consiliului Local al Municipiului Sibiu oferă persoanelor desemnate să se ocupe de minori servicii de consiliere şi informare şi va urmări şi, după caz, va sprijini copiii pentru a păstra legătura cu părinţii. De asemenea, din trei în trei luni angajaţii acestui Serviciu vor evalua starea copiilor pentru a preveni eventuale situaţii care pot pune în pericol dezvoltarea fizică, psihică şi intelectuală a copiilor, dar şi pentru a preveni abandonul acestora de către părinţi.    
Centre de zi pentru sprijinul acestor copii. În municipiul Sibiu există cinci centre de zi private care pot sprijini aceşti copii. Municipalitatea subvenţionează parţial trei dintre acestea: Centrul de Zi A.R.A.P.A.M.E.S.U, Asociaţia Filantropică “Sfântul Nicolae” Sibiu - Centrul de Sprijin şi Asistenţă pentru Copil şi Familie, Asociaţia “Soborul Sfinţiilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” Sibiu - Centrul de Zi pentru Copii. Pentru a sprijini persoana în  a cărui grijă a rămas copilul, aceste centre pot primi copiii, le oferă o masă şi îi ajută să îşi facă temele”.
 

  • Serviciul Public de Asistenţă Socială Sibiu, Biroul Protecţia Copilului, cu sediul pe bulevardul Victoriei nr.1-3, cam. 24, telefon: 0269/208927.


Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

eu

Acum 7 ani

daca ar fi salarii decent si conditii decente de trai in tara asta de hoti si mincinosi cu functii inalte poate nu ar mai pleca parintii pt a putea oferi un trai decent copiilor lor
Raspunde

@1

Acum 7 ani

Tot mai multe rude are nătângu\' pe aici. Mai \"sunte-ți\" mulți în familie cu gramaticofobii?? Să nu spun altfel...
Raspunde

Anti directia de protectie

Acum 7 ani

Cei de la aceasta directie mananca banii degeaba! Nu fac nimic nici dupa ce i-ai sesizat! Habar nu au cate minore sunt maritate si li se interzice a mai frecventa scoala!
Raspunde

subscriu la 1

Acum 7 ani

acum sa vedem marile schimnbari liberale promise de presedinte ,ca romanii sa stea acasa ,cu salarii decente ,ca pina acum mare lucru nu a facut ,doar etalarea asa zisei ...primei doamne,,ce se intimpla cu poporul roman actualmente este absolut revoltator ,care parinte se desparte usor de copilul sau
Raspunde

eliza

Acum 7 ani

Adu-ți aminte că toți cei care reușesc în viață au început prost și trec prin multe greutăți înainte de a reuși. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la *** elizalungu2009***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus