Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
4°C

Bianca, administrator Job in Sibiu: ”Vremea cand trimiteai un CV si asteptai un telefon s-a dus”

Cu aproximativ 10.000 de membri, ”Job în Sibiu” este cea mai mare platformă locală al cărei scop este de a ajuta tinerii sibieni să-și găsească un loc de muncă. Cei interesați află aici pe unde și ce joburi au apărut recent, cum pot aplica pentru ele și cât de potriviți sunt pentru munca respectivă. Totul în mod voluntar. Am stat de vorbă cu Bianca Staicu, administrator la platformei, despre piața muncii din Sibiu și despre cât de ușor se angajează tinerii în orașul nostru.

Reporter: Cum a pornit proiectul ”Job în Sibiu”, de unde a venit ideea şi cum îl vedeţi dezvoltându-se?
Bianca Staicu: Ideea proiectului a pornit de la Marius Ciucă, el fiind cel care m-a cooptat în timp printre administratorii grupului.  Fiind un “life tester”, așa cum îi place lui să spună, Marius a avut foarte multe joburi şi s-a gândit la o soluţie în care să “centralizeze” cât mai multe joburi în acelaşi loc. Aşa s-a născut Job în Sibiu.  Astăzi, proiectul este este un grup pe Facebook, dar în acelaşi timp este şi un grup de acţiune civică – cu întâlniri regulate între membrii săi. Pentru moment suntem voluntari, ajutăm tineri sibieni să găsească un job şi facem asta în afara locurilor de muncă pe care le avem. Pe viitor probabil că vom rămâne tot un grup de acţiune civică, scopul principal fiind ajutorul oferit pentru angajare celor din jurul nostru. Împreună cu prieteni din HR, firme de recrutare şi alţi parteneri putem să oferim sprijinul de care mulţi tineri au nevoie pentru a se pregăti de primul lor job după terminarea studiilor. Este o pasiune, pasiunea de a-i ajuta pe cei din jur. Suntem cu toţii fericiţi când cineva ne spune că s-a angajat şi că noi am contribuit cu ceva la această reuşită. De asemenea, facem voluntariat şi la Asociaţia Spitalului de Psihiatrie Sibiu. Spre exemplu, unul din proiectele în derulare este strângerea de declaraţii ”2 la sută din impozitul pe venit”.

Rep.: Aţi putea face o estimare câţi sibieni aţi ajutat să-şi găsească un loc de muncă?
B. S.: Nu ştim cu exactitate numărul celor care au reuşit să se angajeze prin anunţurile la care am contribuit sau ajutorul oferit de noi pe grup. Mulţi ne scriu şi ne mulţumesc, dar sunt şi mulţi care nu oferă un feedback. În general, primim multe impresii favorabile, încurajări şi cereri de ajutor.

Rep.: Care sunt principalele caracteristici ale pieţei muncii din Sibiu, în comparaţie cu alte oraşe mari din ţară?
B. S.: Locuitorii Sibiului se pot consideră foarte norocoşi, oraşul este unul dintre cele mai dezvoltate din Transilvania. Întotdeauna Sibiul a avut o industrie foarte dezvoltată, a rămas oraşul unde foarte mulţi tineri din alte oraşe îşi doresc să studieze şi să trăiască. Datorită dezvoltării oraşului, posibilităţile de angajare sunt foarte mari în aproape toate domeniile studiate în universităţile sibiene. Germania şi Austria sunt ţările de provenienţă a celor mai puternici investitori străini din oraşul nostru, limba germană fiind condiţie obligatorie pentru multe posturi din aceste companii.  Şi Franţa este puternic reprezentată de companiile străine care îşi desfăşoară activitatea în Sibiu, dar limbile engleză şi germană sunt cele mai cerute limbi străine solicitate la angajare.

Rep.: O analiză a ITM Sibiu arată că există o fluctuaţie mare a contractelor de muncă în Sibiu, adică angajaţii schimbă des locul de muncă dacă li se oferă ocazia. Cum vedeţi această situaţie?
B. S.: Mulţi tineri se orientează spre companiile care au o reputaţie bună sau brand de angajator pozitiv, salariul fiind în acest caz pe locuri secundare în preferinţele lor. Orele suplimentare, chiar dacă sunt plătite, sunt văzute că un dezavantaj de către tineri şi de multe ori sunt preferate companiile care nu solicită angajatul după program sau în weekend. Predomină foarte mult salariul minim pe economie şi orice sumă în plus la salariu face o diferenţă pentru mulţi tineri.

Rep.: Tot ITM Sibiu arăta, anul trecut, că din punct de vedere sindical angajaţii din Sibiu sunt foarte slab reprezentaţi. Aveţi semnale că drepturile angajaţilor sibieni nu ar fi respectate, în general?
B. S.: Mişcarea sindicală e slab reprezentată în companiile private sibiene. Salariaţii au reprezentanţi din rândurile lor şi aceştia le reprezintă interesele pe lângă conducerile companiilor. Nu cunoaştem cazuri de nerespectare a drepturilor angajaţilor de către patronat.

Rep.:  A ajuns piaţa muncii din Sibiu la o saturaţie? Mulţi angajatori spun că găsesc destul de greu oameni noi şi bine calificaţi, în vreme ce marile companii nu mai vin la Sibiu.
B. S.: Se găsesc tot mai greu angajaţi specializaţi, mulţi angajatori ferindu-se să ofere cursuri, training-uri sau specializări pentru că toate costă. Există o cerere foarte mare de joburi entry level şi mai ales de joburi part time sau temporare, în general pentru studenţi.

Rep.: Credeţi că este adevărat că în Sibiu numai cine nu vrea să muncească nu îşi găseşte de lucru?
B. S.: Noi cunoaştem doar situaţia întâlnită pe grupul nostru, în special pe Facebook, unde majoritatea membrilor sunt tineri absolvenţi care caută joburi entry level. În mod sigur în Sibiu se găseşte mai repede un job decât în multe alte oraşe din ţară.

Rep.: Închei prin a vă ruga să oferiţi câteva sfaturi scurte tinerilor din Sibiu aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
B. S.: Vremea când trimiteai un CV prin e-mail şi aşteptai un telefon s-a dus. În 2015 este nevoie de networking şi un mix de alte căi prin care să te diferenţiezi că să atragi atenţia potenţialului angajator. Voluntariatul, internship-ul şi abordarea executivilor, potenţialului angajator, pe Linkedin fac diferenţa.
 

  • Prin activitățile pe care le desfășoară și prin implicarea voluntarilor platforma Job în Sibiu poate fi considerată și un grup de voluntariat foarte activ. Așadar, Job în Sibiu nu este doar o comunitate care facilitează întâlnirea între cererea și oferta de locuri de muncă din Sibiu, dezvoltarea personală și profesională, ci promovează și voluntariatul activ în cadrul diverselor asociații și organizații neguvernamentale locale.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Roxana

Acum 6 ani

Vă puteţi depăşi frica de eşec, mergând cu încredere în direcţia visurilor voastre şi acţionând ca şi cum ar fi imposibil să eşuaţi. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea „Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la ***: rocsanailiescu***
Raspunde

doar un om

Acum 6 ani

in unul dintre articolele postate pr grup ati criticat faptul ca multi angajatori NU isi dau informatiile despre firma ce ofera locul de munca, pe de alta parte majoritatea (peste 90%) locurilor de munca sunt fara informatii privind angajatorul, cum comentati acest aspect ?
Raspunde

doar un om

Acum 6 ani

in unul dintre articolele postate pr grup ati criticat faptul ca multi angajatori NU isi dau informatiile despre firma ce ofera locul de munca, pe de alta parte majoritatea (peste 90%) locurilor de munca (distribuite de administratorii grupului pe grup) sunt fara informatii privind angajatorul, cum comentati acest aspect ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus