Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Regizorul Kushida Kazuyoshi monteaza spectacolul "Fantoma e aici" la TNRS

Kushida Kazuyoshi, cel mai cunoscut regizor al Japoniei, revine la Sibiu după şapte ani de la succesul extraordinar cu spectacolul de Kabuki "O oglindă a Osakăi", un eveniment al ediției 2008 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu par¬ticiparea lui Nakamura Kanzaburo XVIII, unul dintre cei mai faimoși actori de Ka¬buki din lume. În 2015, Kushida Kazuyoshi montează pentru prima dată un spectacol la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, pe textul piesei „Fantoma e aici” de Kōbō Abe, cunoscutul scriitor japonez nominalizat de mai multe ori pentru Premiul Nobel.

Tema piesei „Fantoma e aici” este iluzia misterioasă a fantomei ce preia interiorul unui om obişnuit şi manipularea cu ajutorul ei pentru crearea de iluzii colective, iluzii ale societăţii. Povestea începe cu întâlnirea dintre Fukagawa, un soldat întors din război și Oba Sankichi, un personaj pitoresc ce rătăcește de opt ani departe de casă, pentru a se sustrage unei pedepse. „Regizorul propune o formă de de teatru psihologic, plin de mister, dar creează în același timp și o atmosferă de comedie, cu replici satirice la adresa unei societăţi extrem de serioase. Spectacolul are șansa unor întâlniri artistice unice: pentru a reconstitui atmosfera specifică a unui oraș japonez de provincie, Kushida Kazuyoshi colaborează cu doi creatori români de excepție - scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli”, spun reprezentanţii teatrului sibian.

Regizorul Kushida Kazuyoshi a spus că se simte ca acasă în teatrul sibian, un sentiment pe care l-a avut de foarte puține ori în viață: „Am revenit cu bucurie la Sibiu, după experiența extraordinară pe care am avut-o în anul 2008, în timpul Festivalului, cu spectacolul de Kabuki. De când am intrat în acest teatru și i-am simțit atmosfera, am avut impresia că sunt acasă”.

Primele două reprezentații ale spectacolului vor avea loc pe 9 și 16 aprilie, de la ora 19:00.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus