Ingrediente:
Pentru salata quinoa:
-200g quinoa, preparată în conformitate cu instrucțiunile de pe pachet
-o mână pătrunjel proaspăt, tocat
-1 lingură mentă proaspătă, tocată
-1 ardei roșu, tăiat cuburi
-1 castravete, tăiat cuburi
-1 ceapă roșie, tocată mărunt
-100 ml ulei de măsline
-1 lămaie, doar sucul se folosește
-sare și piper negru proaspăt măcinat
Pentru Dukkah:
-½ linguriță cuișoare
-1 linguriță semințe de fenicul
-1 linguriță seminte de coriandru
-1 linguriță semințe de chimen
-1 linguriță boia de ardei
-puțin turmeric
-½ linguriță fulgi de ardei iute
-50g alune, tocate
-30g fistic, tocat
-1 lingură semințe de susan
- 4 linguri miere
-1 portocală, numai sucul se folosește
-sare și piper negru proaspăt măcinat
-4 linguri ulei de măsline
-12 bucați antricot de miel
Mod de preparare:
Pentru salata quinoa, se amestecă împreună quinoa, ierburi și legume într-un castron și se adaugă ulei de măsline și suc de lămâie. Condimentați, după gust, cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
Pentru Dukkah, se încălzește o tigaie și se prăjesc cuișoarele, feniculul, coriandrul și chimionul. Se pun într-un mojar și se pisează până se omogenizează. Se combină condimentele cu restul ingredientelor Dukkah într-un castron și se amestecă până sunt bine combinate.
Frecați fiecare cotlet de miel cu Dukkah și suc de portocale l și apoi se pun pe un grătar preîncălzit, timp de 2-3 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata.
Pentru a servi se pune salata quinoa pe patru farfurii și deasupra salatei, în fiecare farfurie se pun câte trei bucăți de miel.
Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/dukkah_lamb_cutlets_with_80089
Dukkah
Acest condiment egiptean, făcut dintr-un mix de seminţe şi nuci, este servit în mod tradiţional cu lipie şi ulei de măsline, dar merge să-l foloseşti şi în unele reţete. Presară-l peste ouă fierte fără coajă pentru micul dejun sau foloseşte-l ca să acoperi carne, peşte sau legume înainte să le prăjeşti sau să le pui la cuptor.
Quinoa
Quinoa este o plantă care face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa sunt nişte sfere mici, galbene şi turtite, având un diametru de la aproximativ 1,5 până la 2 mm. Quinoa era un aliment de baza al vechilor incaşi, care o numeau “cereala-mama”. Deşi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau îl depăşeşte pe cel al multor tipuri de carne, această formă de proteină vegetală nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grăsimi din sânge şi previne formarea plăcilor de aterom, reducând riscul de atac de cord.
Consumul frecvent de quinoa, în special sub formă de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Quinoa este un aliment care poate fi servit în multe feluri: ca atare, budincă, cereale adăugate în salate, în supe sau sosuri. Quinoa are o textură pufoasă atunci când este gătită, şi aroma uşoară de nuca o face o alternativă la orez alb sau cuscus.
Turmericul
Turmericul, o mică plantă originară din India şi a cărei rădăcină formată din mai mulţi rizomi se foloseşte pentru obţinerea condimentului numit “turmeric” dar şi a extractului medicinal numit “curcumină”. Aparţine familiei Zingiberaceae, din care face parte şi ghimbirul şi este folosit ca şi condiment în India, de mai bine de 3000 de ani. Din radăcina uscată de turmeric se obţine un condiment de culoare galben-portocalie folosit în special în bucătăria indiană dar şi în cea din Asia de Sud sau în Orientul Mijlociu, el fiind pricipalul ingredient al prafului de curry (care este un amestec de mai multe condimente). Mai este utilizat ca şi conservant în mâncăruri, în cosmetică, în medicina tradiţională dar şi pentru vopsirea hainelor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Pentru Dukkah , Orientul Mijlociu
Vizualizari: 457
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Periscop
Acum 5 ore
Excelent +1
Acum 5 ore
Bastiu
Acum 5 ore
Aci Duțu
Acum 6 ore
Emil