Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

VIDEO Lucrarile continua! Turnul Spart de la Boita, in calea DN 7

ACTUALIZARE ora 15:35
 
În ciuda declarațiilor și avertismentelor, la această oră muncitorii continuă lucrările nestingheriți.
 
Știre inițială:
 
Lucrările de reabilitare a DN 7 ar fi fost stopate după ce muncitorii s-au apropiat cu săpăturile de Turnul Spart din comuna Boița. Dispoziția a fost dată de Direcția pentru Cultură. ”E vorba de lucrările de consolidare și reabilitare a Drumului Național. CNADNR a cerut Consiliului Județean în noiembrie 2004 un aviz pentru lucrări, l-au și primit, dar cu mențiunea că au obligația de a angaja o societate pentru supraveghere arheologică. Ei s-au apucat de lucrări, dar fără un contract de supraveghere arheologică. Nu se demolează turnul, dar s-au apropiat destul de mult de el cu lucrările. Acum sunt acolo colegii noștri, alături de Inspectoratul Județean de Poliție, iar constructorilor le-a fost trimisă o adresă de sistare a lucărilor, până la intrarea în legalitate”, a declarat directorul Direcției, Răzvan Pop.
Pe Valea Oltului, pe sectorul de drum aflat pe raza județului Sibiu, se va lucra pe toată durata anului 2015, cât și în 2016. În afară de partea carosabilă, intervenții importante vor avea loc și în munte, urmând a se consolida versanții pentru a înlătura pericolul căderii pietrelor. Lucrările vor fi foarte asemănătoare cu cele care s-au efectuat deja, tot pe Valea Oltului, în zona localităților Brezoi și Călimănești.
Turnul Spart face parte din a patra fortificație medievală din complexul de aparare a Turnului Roșu. Înalt de 20 metri, cu ferestre de tragere la trei nivele avea ziduri groase de patru metri la bază. A fost ridicat pe malul Oltului, prin turn ridicându-se pe panta dealului pe o întindere de 10 metri. O poarta mare si grea închidea drumul.
Conform arhivelor, regele Ladislau al Ungariei hotărăște în 1501 ,,construirea unui turn puternic nu departe de Turnu-Roșu” pentru asigurarea securității prin trecătoare.Turnul Spart oricât de masiv, a avut o viață scurtă. După mărturia unui scriitor contemporan, Osetermayer, marea inundație a Oltului din 1532 care a facut mari pagube Făgărașului, a spart și turnul de lângă Olt.  (Sursa: Monografie istorică BOIȚA, anul 1990).
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Ionut am o capra si-un iedut

Acum 8 ani

Adevarul e ca granita aia ar cam trebui reinfiintata, ar fi cel mai util lucru care s-ar putea face, mai bun ca orice drum reabilitat sau autostrada!
Raspunde

pt 1

Acum 8 ani

corect
Raspunde

tapu

Acum 8 ani

are dreptate ionut de mult trebuia inchis drumul;
Raspunde

stefano

Acum 8 ani

Ai nevoie de finantare pentru casa ta, pentru afacerea dvs., pentru cumpărarea de o masina, Vand motocicleta, creaţi-vă propriul companie cu nevoile dumneavoastra personale în plus să se îndoiască. Oferim împrumuturi personale de 1000 €800 000 cu o rată a dobânzii 3% nominală indiferent de suma. Vă rugăm să indicaţi valoarea exactă de cereri de împrumut, şi vă doresc să data. Vă rugăm să ne contactaţi pentru credite personale: PS: am da oamenilor succesorii rambursa moi.stefanosantori33***ia Cră
Raspunde

turnator

Acum 8 ani

si ce credeti ca nu mai treceau olteni inspre ardeal ,sapai astia ca soboli pe sub piatra si tot ajungeau la sibiu ,ce s-a faca acolo ,ca aia cu alba neagra nu mai este de actualitate ,singurile joburi careau fost create de asta scoliti ,ba va inchipuiti ce a avut ,mihai viteazu de escaladat munti s-a treaca in ardeal s-a ne uneasca
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Nimic mai corect! Sa aiba nevoie de viza!
Raspunde

TEUTONICUS

Acum 8 ani

ideia unirii nu ia apartinut lui MIHAI VITEAZU ci lui SIGISMUND BATHORI vezi tratatul semnat la ALBA IULIA la 20 mai 1595 de mitropolitul EFTIMIE
Raspunde

@1 & co.

Acum 8 ani

Pentru ca sa se implineasca ceea ce voiti musai sa treceti intai la un psihiatru.
Raspunde

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 8 ani

noroc cu noi că am venit să vă civilizăm că dacă nu creșteați oi în piața mare
Raspunde

@ 9

Acum 8 ani

ti-ai pus problema vreodata daca avea nevoie cineva de \"civilizatia\" voastra...de ce nu stai la voi in valcea...ca e mult de lucru acolo pe partea de civilizatie!
Raspunde

@9

Acum 8 ani

Ai zis-o, cind era Sibiul plin de sibieni era o adevarata civilizatie si o placere sa fi in oras, acum ne impiedicam de metehnele voastre, comportament de mahala, mizerie, distrugere, manelism, prost gust, grandomanie, galagie si tam tam la maxim, hotie s.a. Iar cu oile in Piata mare, te invit sa faci o excursie in satele marginene sa vezi o adevarata civilizatie occidentala. Tineti-va \"civilizatia\" si metehnele acasa, n-avem nevoie de ele sa degradati si distrugeti tot pe aici.
Raspunde

turnul spart

Acum 8 ani

Ce bataie de joc impotriva monumentelor, mentalitate de turma, de lumea a treia, asa ceva nu se poate intr-o tara civilizata ,monumentele sunt pastrate si intretinute cu sfintenie,vestigiile istorice nu se mai recupereaza din cauza unor inconstienti, acolo trebuia sa existe un proiect de reconstructie si consolidare a turnului ca monument istoric si transformat in muzeu. Nu e posibil ca sa vi cu soseaua pina la baza lui, care si asa are o baza restrinsa ca fundatie, fara sa iei in calcul reconstructia si protejarea lui. Chiar daca se da drumul soselei trepidatiile masinilor si tirurilor pun in mai mare pericol stabilitatea turnului, ar trebui stopate de urgenta lucrarile. Ai impresia ca asisti la un film cu prosti, ca esti condus de niste iresponsabili care habar n-au pe ce lume traiesc, ca si la autostrada Sibiu Deva, sau excavat milioane de metri cubi de pamint, s-a creat un dezastru ecologic pe raza judetului Sibiu in loc ca sa se fi facut tuneluri si astfel era protejat mediul si fauna.. Iresponsabilitatea asta crasa e egala cu iresponsabilitatea talibanilor si teroristilor isis care demoleaza monumente de sute de ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus