Actualizare ora 21:35
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis, vineri, propunerea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu în cazul lui Ilie Carabulea, decizia putând fi contestată de omul de afaceri.
În urma analizării probelor, magistraţii Curţii de Apel au decis să admită cererea parchetului şi au înlocuit măsura controlului judiciar cu măsură arestării pentru 30 de zile.
Omul de afaceri va fi încarcerat doar dacă decizia Curţii de Apel Bucureşti va rămâne definitivă.
Știre inițială:
Trimis din nou în judecată pentru fapte de corupție în dosarul ASF - Carpatica Asig, Ilie Carabulea trebuie să se întoarcă în arestul poliției, deoarece folosindu-se de potența sa financiară ”a continuat să determine diverse persoane prin fapte cu efect vădit intimidant (…), să nu dea declarații sau să dea declarații mincinoase în cadrul procesului penal aflat în curs de judecată”, cer procurorii DNA, potrivit unui comunicat de presă dat astăzi publicității. Arestat din ianuarie 2014 în dosarul mai sus amintit, Carabulea a fost trimis în judecată pe 22 aprilie anul trecut. A ieșit din arestul poliției la finele lui iunie, judecătorii admițându-i cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliul. Nu a stat mai mult de o lună acasă, deoarece DNA a descoperit că Ilie Carabulea a încălcat interdicțiile impuse prin arestul la domiciliu și a luat legătura cu alți inculpați și martori din dosar, ba mai mult s-a și conectat la un sistem video de supraveghere instalat în sediul central al Carpatica Asig. În decembrie 2014, judecătorii s-au lăsat din nou convinși de Ilie Carabulea și au admis cererea acestuia de a fi arestat la domiciliu. Iar în februarie anul acesta, a fost admisă și cererea referitoare la înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, cu cea a controlului judiciar. Acum, DNA cere ca magnatul sibian să fie iarăși închis. Solicitarea DNA a fost depusă la Curtea de Apel București în cursul zilei de joi, 7 mai.
DNA: Carabulea se vrea mai presus de lege. A dat afară un angajat - martor
”Potrivit referatului de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu măsura mai grea a arestării preventive a rezultat că ulterior luării acestei măsuri inculpatul Carabulea Ilie, în mod direct sau indirect, a continuat să determine diverse persoane prin fapte cu efect vădit intimidant (legate de notorietatea și potența financiară a inculpatului), să nu dea declarații sau să dea declarații mincinoase în cadrul procesului penal aflat în curs de judecată, menționat mai sus, prin exercitarea în continuare a unor acte de administrare, în cadrul unor societăți comerciale. Aceste demersuri aveau rolul de a convinge acele persoane susmenționate că inculpatul este mai presus de lege, că poate încălca oricând hotărârile instanței penale convingându-le astfel că finalitatea procesului penal va fi una favorabilă acestuia”, arată procurorii DNA.
Mai mult, aceștia susțin că Ilie Carabulea a dispus rezilierea contractului de muncă a unui angajat, pentru a-l descuraja pe acesta să spună adevărul în fața judecătorilor. ”În demersurile sale acesta a fost sprijinit de diverși angajați ai firmelor pe care le deține direct sau indirect”.
Nu avea voie să își conducă afacerile. Credeți că a stat deoparte?
În încheierea din 12 aprilie 2015, prin care Curtea de Apel a admis înlocuirea arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, judecătorii au enumerat obligațiile pe care Ilie Carabulea trebuie să și le asume: să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a instanței, să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu ceilalți inculpați, cu martorii sau experții din această cauză, dar și să nu desfășoare activitatea de administrator în cadrul vreunei societăți comerciale, printre altele.
”În intervalul februarie – martie 2015, inculpatul Carabulea Ilie a încălcat cu rea-credință restricțiile instituite de instanța de judecată, respectiv a intervenit în administrarea activității economice a S.C. ATLASSIB SRL (în cadrul căreia deținea, la momentul încălcării interdicțiilor, un număr majoritar de părți sociale) în administrarea activității economice a S.C. Carpatica Asig S.A (care la momentul încălcării interdicțiilor, avea ca acționar majoritar, societatea S.C. Atlassib SRL și care are și în prezent calitatea de inculpat în aceeași cauză penală dedusă judecății în care și Carabulea Ilie are calitatea de inculpat), precum și în administrarea activității economice a S.C. Star Motors SRL (în care inculpatul Carabulea Ilie avea la momentul încălcării interdicțiilor, calitatea de asociat semnificativ)”, arată acum DNA.
Mită, cumpărare de influență, instigare la fals
În Dosarul Carpatica ASF, Ilie Carabulea a fost arestat pe 30 ianuarie, fiind acuzat că prin intermediului unui fost angajat (Marian Mârzac, fost director general al Carpatica Asig, firmă din holdingul controlat de Carabulea) a influențat acțiunile Autorității de Supraveghere Financiară. Condusă de Dan Radu Rușanu, ASF a ”ignorat” mai multe nereguli ale societății de asigurări controlată de Ilie Carabulea. Acesta este acuzat prin rechizitoriu de două infracțiuni de cumpărare de influență, două infracțiuni de dare de mită sau instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, printre altele.
Printre numele judecate în același dosar se mai află și Radu Mustățea, fost membru al consiliului de administrație al Carpatica Asig, dar și Elena Rusu (membru în conducerea Carpatica Asig) și Ina-Ana Crudu (cea care i-a urmat lui Mârzac în fruntea Carpatica Asig). Procurorii anticorupție au trimis în judecată și persoana juridică SC Carpatica Asig SA, ”sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă (două infracţiuni) şi dare de mită (două infracţiuni)”.
Printre VIP-urile trimise în judecată în acest dosar se numără și Laura Elena Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, fost director în cadrul ASF acuzată de ” constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit”.
Dosarul se află pe rolul Curții de Apel București.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Apel Bucureşti , Ilie Carabulea , Ana Crudu , Carpatica Asig , Supraveghere Financiară , Carabulea Ilie , Dan Radu Rușanu , Elena Rusu , Judecătorii Curţii , Laura Elena Chițoiu , Marian Mârzac , Star Motors , Radu Mustățea , În Dosarul Carpatica
Vizualizari: 932
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Gogu
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Justin
Acum 7 ore
Marius
Acum 7 ore
Tzepe. tzepe ...