Duminică,
16.05.2021
Innorat
Acum
14°C

Politistii sibieni cumpara curent de la RCS-RDS

Puțin peste 290 de mii de lei este suma pe care Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu o va plăti celor de la RCS-RDS pentru energia electrică ce urmează a fi furnizată pe parcursul unui an. Suma este cu 31 de mii de lei mai mică decât bugetul alocat de IPJ Sibiu pentru această cheltuială. Contractul cu RCS-RDS a fost încheiat ca urmare a unei proceduri de achiziție derulată de polițiști prin intermediul Bursei Române de Mărfuri.
În afară de Inspectoratul de Poliție, singura instituție din județ care a mai publicat anunțuri de achiziție a curentului electric de pe bursă este Universitatea ”Lucian Blaga”. ”În prezent, piaţa de energie electrică din Romania este complet liberalizată. În această situaţie orice consumator final de energie electrică, declarat eligibil, are dreptul să deruleze proceduri de achiziţie a energiei electrice, conform prevederilor legale în vigoare, prin care să îşi aleagă furnizorul şi să contracteze cu acesta energia electrică necesară. Instituţia noastră se află în această situaţie, fiind declarată eligibilă. Achiziţionarea energiei electrice de pe piaţa de energie electrică, prezintă mai multe avantaje, din care menţionăm posibilitatea obţinerii unui preţ mai mic, dar și posibilitatea negocierii clauzelor contractuale”, arată subcomisar de poliție Luciana Balteș, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

O piață în creștere. Și a concurenței

Contractul de furnizare a curentului electric a fost semnat de IPJ Sibiu cu RCS – RDS pe 16 aprilie și este valabil un an. Anterior acestuia, IPJ Sibiu a cumpărat curent de la o firmă din Chitila – SC Eolian Project SRL, valoarea acestui contract fiind de 340.153 de lei, fără TVA. Firma are un parc eolian propriu în județul Constanța, a cărui producție de energie este integral ”consumată” de clienți. ”Din ce în ce mai multe unități de stat apar cu proceduri de achiziții publice, în special pe Bursa Română de Mărfuri. Sunt contracte standard, condițiile nu sunt întotdeauna foarte flexibile pentru noi, mai ales la partea cu modalitățile de plată. Dar este o piață care funcționează și este în creștere. Și concurența este una destul de mare. Au apărut și furnizori noi pe piață care vine cu prețuri foarte mici - vorbim de RCS – RDS -, dar care nu sunt atât de sustenabile, credem noi”, spune Andreea Dimitriu, director de furnizare.

Încă un consumator…

Alături de IPJ, singura instituție publică din județ ce mai cumpără energie electrică de pe piața concurențială este Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Anul trecut, Universitatea a cumpărat 3.058 de Mwh de la o firmă cu sediul în București – Tinmar – Ind SA, pentru suma de 514.875 de lei, fără TVA (față de 535.217 lei, fără TVA, cât a bugetat inițial Universitatea pentru această achiziție). Furnizorul din acest an urmează a fi stabilit în curând, reprezentanții Universității fiind tocmai în perioada de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii ce a avut termen în prima zi a acestei săptămâni. Potrivit anunțului procedurii de licitație, ULBS a alocat pentru anul care urmează suma de 406.000 de lei, pentru 1.549 de Mwh.

… și doi furnizori

În  prezent, potrivit datelor publicare de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, în România au licență acordată pentru furnizarea de energie electrică 197 de societăți. Dintre acestea, doar două sunt din județul Sibiu: Romgaz și A Energy Ind, cu sediul social în Alămor. ”Acum, nu știu să vă spun de ce sunt atât de puțini furnizori din județul Sibiu, nu m-am gândit la această chestiune. Dar, avem de-a face cu o piață liberă, una în care clienții non-casnici au libertatea să aleagă ce furnizor doresc. Avem li noi contracte de furnizare cu instituții publice, dar nu din județul Sibiu”, declară Flavius Dinescu, directorul A Energy Ind.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

vik

Acum 6 ani

dar cum primesc energia electrica? se face bransament separat pt rcs?
Raspunde

@vik

Acum 6 ani

Nuuuu ! E wireless :)))))))) Doamne ce probleme au unii!
Raspunde

@ vik

Acum 6 ani

aceleasi linii...doar ca rds-rcs are \"procentul\" mai mic...
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

foarte bine face Politia Sibiu!
Raspunde

Adina

Acum 6 ani

Ori de cate ori descoperiti realizari marete, descoperiti si o persoana care stie clar ce vrea sa faca si care este dispusa sa faca orice e necesar, oricat de mult ar dura, pentru a-si duce planul la bun sfarsit. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viața”. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la *** acasa_1955***
Raspunde

vasiladi

Acum 6 ani

asta-i contract de coruptie citide la rds au fost amendati in ultimele 3 luni sau se compenseaza CORUPTIA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus