Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
1°C

O noua sarbatoare a orasului: absolvirea studenteasca

Pentru al doilea an consecutiv, studenții care învață la Sibiu au parte de o festivitate de absolvire la care este invitat întreg orașul. Marți, 19 mai, în Piața Mare a Sibiului vor cânta Gaudeamus Igitur aproximativ 2.500 de studenți-absolvenți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”.

Festivitatea de absolvire implică și o defilare a studenților îmbrăcați în robe prin Sibiu, până în Piața Mare, unde ceremonia este programată să înceapă de la ora 17:00. Fanfara Academiei Forțelor Terestre va intona imnul național al României, urmat de Gaudeamus Igitur. Studenților și participanților le vor vorbi rectorul ULBS, Ioan Bondrea, rectorul AFT, Ghiță Bârsan, invitații acestora fiind și rectorul Universității Transilvania din Brașov, Ioan Vasile Abrudean, și Marilena Vasilica Ardelean, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Totodată, pe scenă vor urca pentru a transmite mesaje tinerilor și reprezentanții administrației locale. În fața scenei vor fi absolvenții a 63 de specializări, iar fiecare dintre cele nouă facultăți din cadrul ULBS va fi prezentată de către un student absolvent, la fel ca și în cazul Academiei Forțelor Terestre. În prezent ULBS are în componență nouă facultăți: Facultatea de Teologie, Facultatea de Drept, Facultatea de Litere și Arte, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe Socio-Umane, Facultatea de Științe, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului și Facultatea de Științe Economice.

Cei doi rectori vor înmâna diplome studenților cu merite deosebite, iar studenții care încheie ciclul de studii în acest an vor preda cheia simbolică a Universității studenților care vor absolvi în cursul anului viitor. Ceremonia de absolvire din Piața Mare este programată să se încheie în jurul orelor 19:00. De la ora 19:15, la Sala Thalia va avea loc un recital dedicat acestui eveniment, recital susținut de studenții Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

Cea mai importantă zi din viața unui student

Gaudeamus - Festivitatea de absolvire a studenților sibieni în Piața Mare este un eveniment aflat la a doua ediție. La fel ca și anul trecut, evenimentul beneficiază de cofinanțare acordată de Consiliul Local Sibiu prin intermediul Primăriei municipiului Sibiu, fiind înscris pe Agenda culturală a orașului. ”Gaudeamus este un proiect cultural ce urmăreşte sensibilizarea şi formarea publicului din Sibiu pentru sărbătorirea celei mai importante zi din viaţa unui student - cea în care este declarat absolvent. Prin acest proiect se doreşte marcarea ultimei săptămâni din viaţa de student printr-un program grandios în care să se pună în valoare cunoştinţele acumulate în anii de studii, precum şi abilităţile deţinute de studenţi în domeniul artistic. Decernarea diplomelor de excelenţă, a cheii Universităţii se derulează în cadrul ceremoniei de absolvire care este un eveniment pentru întreaga comunitate sibiană”, arată reprezentanții ULBS în prezentarea evenimentului.

Anul acesta, cea mai importantă zi din viața unui student sibian este dublată de o altă aniversare: 20 de ani de când Universitatea din Sibiu poartă numele poetului Lucian Blaga.

O generație îndrăzneață

”Cu fiecare student, fiecare facultate a devenit mai puternică, mai tânără și mai plină de entuziasm. Studenții de azi sunt generație îndrăzneață, una căreia nu îi este frică de transformare, dornică să reconstruiască, dar în același timp să continue. Căci orice schimbare presupune și continuitate, presupune luptă deschisă cu vechiul, dar și acceptarea tacită a înțelepciunii lui.  Le doresc studenților absolvenți să continue să se schimbe, la fel cum și universitatea noastră se schimbă”, arată Ioan Bondrea, rectorul Universității sibiene.

”Indiferent de facultate, indiferent de modul de asimilare a cunoștințelor, important este germenele cunoașterii sădit de profesori, care așteaptă să se dezvolte, să evolueze, să dea ce are mai bun.

Universitatea «Lucian Blaga» este și ea într-o continuă schimbare, una pe care studenții o trăiesc alături de noi, o influențează și determină o împrospătare a procesului didactic și de cercetare”, mai arată rectorul, care leagă momentul absolvirii de schimbările care se petrec și trebuie să se petreacă în viața fiecăruia. ”Cu fiecare zi care trece suntem mereu alții. Suntem mai buni, mai plini de avânt, mai plini de speranță, mai prieteni, mai instruiți, mai dornici de perfecționare. Din primul ceas când tinerii ne trec pragul pentru a sorbi din fântâna cunoașterii, începe un lung proces de transformare care, vreau să cred, nu se va termina niciodată.  Urmăriți pas cu pas de îndrumătorii – cadre didactice - în parcurgerea etapelor necesare specializării, studenții învață să devină nu numai buni specialiști, dar și oameni responsabili și dornici de schimbare”, mai arată rectorul ULBS, Ioan Bondrea.

Studenții de azi sunt generație îndrăzneață, una căreia nu îi este frică de transformare, dornică să reconstruiască, dar în același timp să continue. Căci orice schimbare presupune și continuitate, presupune luptă deschisă cu vechiul dar și acceptarea tacită a înțelepciunii lui.  Le doresc studenților absolvenți să continue să se schimbe, la fel cum și universitatea noastră se schimbă”, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing Ioan Bondrea

 

Cuvântul absolvenților

 

Teologie                               Bogdan-Ștefan Cerveneak

Inginerie                              Sergiu Andrei Opriș

Litere şi Arte                      Oana Marin

Știinţe socio-umane        Alina Georgiana Stoica

Știinţe economice            Andreea Iulia Hut

Știinţe                                   Ioana Cristina Negrilă

Ş.A.I.A.P.M                         Daniela-Oana  Andrășescu

Drept                                    Mădălina Sas

Medicină                             Adelina Șiclovan

Academia Forţelor Terestre        student sergent Nicoleta Mihaiu 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus