Joi,
30.03.2023
Cer Senin
Acum
-4°C

Sibiul lui Iohannis in cartea "Primul Pas". De la "abordarea halucinanta" a lui Cindrea, la iubirea pe care o lasa acasa

În volumul președintelui Klaus Iohannis, ”Primul Pas”, Sibiul ocupă un loc important, la fel ca în prima sa carte. Iohannis vorbește acum despre  cum a trăit aici o bună parte din campania electorală, despre mitingul organizat în Piața Mare, despre reacțiile sibienilor după ce a fost ales și despre grădina lui de trandafiri, care ”e tot timpul acolo și merg să o vizitez cât pot de des”.
 
”Abordarea halucinantă, dacă nu de-a dreptul hilară” a lui Cindrea 
 
Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, e amintit de Iohannis în volum atunci când povestește despre felul în care au înțeles social-democrații sibieni să-i facă reclamă lui Victor Ponta în oraș. ”Flyere în care mi se făcea o reclamă foarte proastă au fost distribuite de PSD insclusiv la Sibiu. Cu o săptămână înainte de primul tur de scrutin, oamenii s-au trezit cu alte mesaje în cutiile poștale, de această dată semnate de președintele Consiliului Județean Sibiu, care îl lăuda pe premier și îi îndemna pe sibieni să-l voteze, eu fiind, în opinia dumnealui, o opțiune deja compromisă de contactul cu politica dâmbovițeană! Abordarea mi s-a părut halucinantă, dacă nu de-a dreptul hilară. (...) Să vii tocmai în acest oraș și să emiți asemenea acuzații la adresa mea denotă cel puțin o lipsă de orientare politică. Nu poți să lansezi în Sibiu, unde toată lumea te cunoaște, o poveste atât de neadevărată”, scrie președintele în carte.
 
Controalele trimise de Ponta în Sibiu
 
Iohannis amintește și de felul în care ANI a înțeles să se autosesizeze cu câteva zile înaintea începerii campaniei electorale, dar și de apariția la Primăria Sibiu a Corpului de control al Primului Ministru. ”Am stat liniștit, inspectorii nu aveau ce nereguli să găsească, dar tactica de a folosi o instituție a statului pentru a ataca un competitior, în timpul cursei electorale, mi-a spus foarte multe despre omul politic împotriva căruia candidam la cea mai înaltă funcție în stat”, a scris Iohannis.
 
”Cea mai lungă perioadă în care am fost despărțit de Carmen”
 
Lucrurile pozitive legate de oraș, amintite de președinte se referă la casă, oameni și oraș. ”Cele mai multe ocazii de relaxare în timpul camapniei electorale s-au ivit însă acasă, la Sibiu, unde mi-am petrecut timpul liber cu Carmen, cu prietenii, am jucat tenis ori am lucrat o după-amiază în grădină. Este nevoie să te și bucuri, când și când, de un moment de liniște. Abia atunci realizezi cât este de prețioasă. Campania electorală a însemnat și cea mai lungă perioadă în care am fost despărțit de Carmen”, scrie în carte. 
 
”Unii au fost puțin neliniștiți de ideea că e posibil să plec”
 
Legat de mitingul din Piața Mare, Iohannis își amintește cu plăcere. ”În fața oamenilor din Sibiu nu veneam cu noutăți de care trebuia să-i conving. Pentru ei, asigurările mele erau certitudini probate de experiența ultimilor 14 ani la Priumărie. Din acest motiv, în Sibiu părerile au fost împărțite în legătură cu candidatura mea la președinție. Unii au fost puțin neliniștiți de ideea că e posibil să plec de acolo, în schimb, alții au fost încântați de perspectiva că pot să ajung președintele țării. Dar în cele din urmă, la vot, sibienii au fost de partea mea”, scrie președintele.
 
”Totul a fost făcut mereu «in house»”
 
Klaus Iohannis a ținut să spargă un mit: cel al consilierilor secreți pe care i-ar fi avut de-a lungul timpului. ”Am refuzat din principiu să lucreaz cu un astfel de specialist. Eu am fost acela care a respins ferm această idee și, dealtfel, niciodată nu am lucrat cu firme de consultanță. Doar pe producția outdoor am colaborat, la Sibiu, cu Lucian Georgescu, un specialist cu multă experiență în marketing și creație outdoor. În rest, totul a fost făcut mereu «in house». Dacă ne uităm la rezultatul final, nu pare să fi fost o alegere pripită”. 
 
”Nu-mi amintesc”
 
Apare și o imagine a fostului primar pe care puțini sibieni o pot crede. ”Durul” Iohannis recunoaște că la finalul alegerilor a avut un ”blank”.  ”Nu-mi amintesc, de pildă, cu cine am vorbit prima dată după ce am știut că am câștigat. Nici cu părinții mei nu am apucat să vorbesc în noaptea aceea, am făcut-o abia a doua zi. Ei au aflat că am câștigat alegerile de la televizor și de pe internet”, dezvăluie președintele.
 
”Îmi dau seama că mă aflu în situația fericită a omului care nu regretă nimic”
 
Imaginea romantică a fostului primar e conturată spre final chiar de autor: ”Îmi iubesc grădina cu trandafiri din Sibiu, dar ea e tot timpul acolo și merg să o vizitez cât pot de des. De câte ori îmi permite programul și îmi doresc să o fac, merg la Sibiu. După ce am devenit președintele țării, și eu, și soția mea ne aflăm într-o continuă mișcare între aceste două orașe, București și Sibiu și încercăm să păstrăm, indiferent de loc și de schimbările petrecute într-un timp foarte scurt, atmosfera liniștită de acasă. Privind acum spre etapele pe care le-am lăsat în urmă, îmi dau seama că mă aflu în situația fericită a omului care nu regretă nimic”, scrie Iohannis în carte.
Volumul ”Primul Pas” poate fi găsit în librăriile din Sibiu și costă 30 de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

HI HI HI!

Acum 7 ani

In care ~libarii~ jurnalistule??:)))))))))))))
Raspunde

Aham!

Acum 7 ani

Deja corectat....very nice!
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Atita s-a scris in ultimii ani...si in puscarii se scrie. Johannis nu face nimic altceva ca Ponta.. ponegreste si se uita inapoi. Ar fi cazul sa traga o linie subt ce a fost si unit cu toate partidele sa traga tara din rahat. Nu exista UN politician in tara aceasta cu o singura idee? Nu ma intereseaza trandafirii si Carmen, povestile acestea sunt de reviste cancan. Eu am fost mintita destul in 25 de ani, si incep sa ma satur de baliverne, ich möchte endlich Taten sehen kein Gerede Herr President.
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 7 ani

pe asta cine i-a mai scris-o? tot vreun grup de ziaristi?
Raspunde

jorg

Acum 7 ani

va trebuit mult s-a va aflati dusmani din interior ,razbunarea este arma prostului ,dovada ca a0ti cisygat si inca cu foarte mare diferenta ,mlumeac asteapta s-a va razbunati pe contra candidatu care in turu 1 era la un meci de baschet si consuma pop korn ,acum acest aliment a disparut din meniul preferat al toasului ponta ,daca pina la alegeri a cam luat proporti ,acuma a cam dat din kg ,semn ca pop korn dauneaza grav sanatati ,s-a faceti pentru tara macar ce a-ti facut pentru sibiu ,noi sibieni get beget va dorim 10 ani mandat si s-a eliminati discrepantele si legile date cu dedicatie de alesi neamului in ultimi 25 ani ,si ma refer la legea pensilor ,cred ca un raport de 1la 3 este un lucru normal la ce economie avem ,ma sumt nedreptatit si ca mine inca vreo 2 000 000 care dupa o viata de munca [42 ani ] s=a am o pemsie de 400 rono so pweersoane care au un sfert din vechime pensi cit un cartier de blocuri ,este prea mare diferenta tinid cont ca respectivi ,nu au scos rechini cumiinile din ocean ,faceti un echilibru ,pensia dupa vechime si pe ramura ,naxim 3 grile ,si la urmatoarea idexare a pensilor peopuneti o majorare numai la cei cu pensi de la 5 lei la 1200 lei si aici diferentiat 3 grile ,una 30 pa suta pina la 10 la suta ,restu cu pensi de la 1200 pina la 30 000 se poate descurca si fara indexare ,faceti o mica aritmertica si vedeti cit a primit unu cu 400 roni si unu cu 11 000 roni ,asta este un motiv pentru opozitie s-a dati jos actualu guvern s-au sa cazut la pace
Raspunde

socialistul

Acum 7 ani

De acord cu jorg (5). Stabilirea unor pensii pe CRITERII SPECIALE a dus la aparitia unor pensii NESIMTITE care au ajuns la peste 35000 lei (roni)/luna pentru unii magistrati. Un lucru absolut aberant intr-o tara condusa de oameni normali. Cred ca singurul criteriu de stabilire a pensiei este cel al CONTRIBUTIVITATII. Toate celelalte criterii sunt anormale. La fel si varsta de iesire la pensie ar trebui sa fie uniform stabilita. Pensia de limita de varsta la care se aduga unele inlesniri (reduceri de varsta) pentru cei cu grupa de munca. Daca profesia de MAGISTRAT este considerata munca grea atunci poate fi incadrata aici dar sa acorzi dreptul ca un magistrat sa iese la pensie dupa un anumit numar de ani de serviciu indiferent de varsta mi se pare iarasi o mare aberatie. Toate aceste MARI PRIVILEGII acordate unor categorii privilegiate de oameni creaza repulsie si discreditare din partea marii mase a populatiei sarace a acestei tari. Un alt exemplu aberant este cel stabilit de catre GUVERNUL PONTA ca pentru pensionarii in viata care au lucrat in diplomatie si care au o pensie de cel putin 2000 lei/luna sa se acorde si o indemnizatie de 1000 de lei de catre acest Guvern. Cu privire la majorarea pensiilor sunt perfect de acord ca sa creasca cu un procent mult mai mare pensiile mici sisa nu se acorde majorari Sau sa se majoreze simbolic pensiile mari.
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Daca dezvaluirile cazullui Stanciu -Marinca nu sunt o facarura Antna 3 (beneficiar direct) - atunci situatia e mai grava decat clameaza A -3 : imaginati - vi -i pe Danilet si Stanciu in regimul Inchizitiei, nazist sau dejist ! Fecior, mic copil.
Raspunde

eu

Acum 7 ani

ASTEPT CARTEA ULTIMUL PAS si acasa ! e pierdere de vreme cu omul asta, iar poporul plateste toate acestea si luxul popliticii .
Raspunde

horia

Acum 7 ani

frumos,sint mindru,ca acest,om carre a dat dovada ca este un gospodar bun ajunge in frunte,tara asta are nevoie de gospodarii nu de papagali si neispraviti,aproppo...postaci care-l critca fac parte din aceasta categorie!!!!!1
Raspunde

@9

Acum 7 ani

Iar tu faci parte din categoria pupincuristilor jegosi ai mutalaului sas si analfabeti pe langa ,mars la scoala,urgent!
Raspunde

Ema

Acum 7 ani

Sa ne traiti domnule Presedinte ! Poate reusiti sa aduceti civilizatia si in aceasta tara, plina de bizoni si pitecantropi !
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Cui nu-i place si nu-l interesează ceea ce scrie Johannis in acea carte e liber sa nu o cumpere!
Raspunde

adi3

Acum 7 ani

toata trebai ca no scris el cartea nu prea stie sa scrie,stie sa semneze
Raspunde

@13

Acum 7 ani

Corect,mare adevar ai spus,klausi si scrisul cartilor=baba si boxul!:)))))))
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

13,14 da\' voi de unde știți, băi, guguștiucilor chestiile astea, ați lustruit băncile școlilor împreună cu el? Poate la grădiniță, dar nici la aia, că ăsta a făcut-o în limba germană, că la școală, pare-se că voi ați beut cerneala...
Raspunde

@15

Acum 7 ani

Nu trebuie sa stii de undeva anume,se vede cu ochiul liber,atotstiutor natang ce esti...si puppenklaus!
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Aha, deci nu ştiţi de undeva anume, vorbiţi şi voi ca proştii să vă aflaţi in treabă... Apropos, ştii ce înseamnă nătâng? Sau o fi vorba de natang?
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Tara arde, Johannis scrie carti! Isi face singur cultul personalitatii nu se lasa in nadejdea postacilor si a purrtatorilor de vorbe!
Raspunde

@16

Acum 7 ani

Normal se vede , o luat un oras din cenusa si l-o dus in fruntea Europei cu toate leprele sabotoare, controloare, dictatoriale si hotomane in spate. FELICITARI D-LE JOHANNIS.
Raspunde

niki

Acum 7 ani

Pacat ca e asa capos, ca nu tine deloc, dar deloc, de semnalele pe care le primeste de la cei care l-au ales.Am ajuns sa cred ca pur si simplu nu il intereseaza al doilea mandat. Oamenii le propun cu entuziasm tot felul de lucruri dar singurul semnal pe care il primesti de la ei e o tendinta spe comoditate.De ex: oamenii propun infintarea institutiei Primei Doame si dansa spune: nu multumesc, eu trebuie sa am grija de mine, sa merg la sala, sa am o viata comoda. Mi se pare ca tot ce fac oamenii astia este in dispretul total al celor care le-au oferit aceasta sansa. Bine, cel putin e un dispret elegant, daca pot sa spun asa. Inclusiv felul in care se tot afiseaza cu prietenii , mereu aceeasi, si ignora electoratul. Acei prieteni care se umfla in pene de prietenia lor cu presedintele chiar in fata celor ce lea- dat aceasta sansa. Oricu, ulciorul nu merge de multe ori la apa ... In plus au inca o doza imensa de provincialism in tot ce fac.
Raspunde

TEUTONICUS

Acum 7 ani

Toate interesele din gradina cu trandafureri duc spre legile care le schimba tacit fara sa-i intereseze de doleantele celor care au votat. Mai ales legile ANI unde vor iesi basma curata toti primarii si presedintii de consilii judetene.Traiasca GRIFCO.
Raspunde

ss

Acum 7 ani

Nimic nu ma mai surprinde la gunoiul de Cindrea....nici macara faptul ca DJ arată mai jalnic decât in 2012 cand le-a preluat....daca nici măcar o pista de bicicleta nu poate face la o lățime confortabila ...e de înțeles
Raspunde

raluca

Acum 7 ani

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati Cerinte: - necesar calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Proiectul vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentrut informatii *** ,,info’’ la ***: raluca_marinescu83***
Raspunde

marcel

Acum 7 ani

Dece nu dispare Cindrea asta odata,ne-am saturat de el nu face nimic numai gura de el si mai e si penal,cat a furat asta cu primarii lui PSD,Doamne cum ii mai rabzi?la puscarie cu ei
Raspunde

@(IP 92.82.77.203)

Acum 7 ani

Băi, nea virgulă nu mai da sfaturi, pune mâna pe carte!Sau este de vină Băsescu că eşti matale semianalfabet?
Raspunde

Realist

Acum 7 ani

Cititi cartea \"Destinul unui om de stanga- Memorii\" autor fostul presedinte Ion Iliescu si veti fi shocatsi de DIFERENTA ENORMA de valoare intre ceea ce ne-a hazarit noua romanilor sa ne conduca. Iliescu face o analiza magistrala a perioadelor in care a condus judetele Iasi si Timis (doar 3 ani!!) din toate punctele de vedere: resursa umana. cultura, economie, tineret etc. Iohannis chiar ar fi in stare sa descrie ceva despre ceea ce a condus timp de peste 12 ani??? Ar fi interesat sa aflam si noi ce si cum a lucrat toti acest ani in Sibiu. Poate am afla si noi ce merite ascunse a avut sasul ca sa fie propulsat la conducerea unei tari ca Romania. Apropos, ar fi interesant iar noi in drept, sa-i vedem pe cei care au dat nastere presedintelui Romaniei. Asta cu atat mai mult pt. ca sunt inca in viata. Dece atata secretomanie cu ei? Are Iohannis ceva de ascuns? Dupa Ponta au umblat ziaristii pana in America ca sa-l filmeze cum joaca baschet.
Raspunde

@26

Acum 7 ani

Nu esti realist deloc, se vede unde o bagat tara dupa trei mandate, si ce o facut nastase pe vremea lui, lasa tu povestile, vezi realitatea sau nu esti in stare sa vezi ca esti dator vindut cu o datorie uriasa fara sa se fi construit nimic in tara asta. Polonia o fost condusa de un electrician, te invit sa o vizitezi si sa constati realist diferentele.
Raspunde

Pt.@26

Acum 7 ani

Eu invitam pe herr Iohannis sa demonstreze ceva. Daca ramanem in nota divagatsiei tale, ofer o solutsie: cu banii scosi pe \"Pasii...\" lui poate scoate tsara la liman ca altfel nu vad cu ce alte talente ascunse o va face.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus