Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Ce lucreaza tinerii din Sibiu pe timpul verii si pe cati bani

Ce lucreaza tinerii din Sibiu pe timpul verii si pe cati bani

Vânzătoare de înghețată pe bulevard, chelneri la zecile de terase din centru, sau ”artist” în a pune o felie de salam între două felii de pâine la vreun fast-food, acesta sunt doar câteva din job-urile sezoniere din Sibiu. Iar salariile se învârt în jurul sumei de 1000 de lei.

“Căutăm fete pt vânzare înghețată stradală. Experiența nu este necesară, dar constituie un avantaj la salarizare. Program flexibil. Salarizare 1200-1500 lei plus comision din vânzări și alte bonusuri. Aparatele funcționează pe str. N. Balcescu – Sibiu”, așa sună un anunț de angajare la “înghețată”. De când intri pe Bălcescu, te întâmpină o mare de turiști și sezonieri. Primul contact pe care îl ai cu lumea celor angajați “pe vară” se face prin intermediul fetelor de la înghețată. Le vezi în fiecare zi cum stau în soare de dimineața până seara; unele dintre ele au noroc de o umbrelă care le apără de soare, altele stau la umbra cladirilor, servind înghețată care, de cele mai multe ori, e topită. “Prima dată cand am început și a trebuit să stau toata ziua acolo am zis că înnebunesc, după aceea m-am obișnuit. Nici nu îți vine să crezi cât de mult de obișnuiești”. Ocazional mai vin cunoștiințe sau prieteni pe la ele să le țină de urât.

Dar nu aici se termină lungul drum pe Nicolae Bălcescu. Din metru în metru, dacă nu dai de un aparat de înghețată dai de terasele împânzite de tineri liceeni sau studenți care așteaptă răbdători și somnoroși să servească la mese. Mulți dintre ei se angajează  ca și chelneri, nu din cauza salariului atractiv, ci din pricina bacșișului. “Primul meu job sezonier a fost ok. Am primit banii la timp și am fost angajată cu carte de muncă”, mi-s spus Iulia Mate, chelnerița de la Kultur Café, care mi-a adus cafeaua. Câțiva clienți i-au distras atenția preț de câteva minute, apoi s-a întors și a continuat. “Dar nu pot spune că nu am avut probleme. Am fost internată câteva zile și, după ce m-am întors, mi s-a spus că zilele alea nu se plătesc. Totul s-a rezolvat în cele din urmă”.

Fast-food-urile ca Subway  sunt o alternativă pentru cei care nu vor să fie înconjurați de înghețată sau sticle de suc. Cei care vor să se angajeze trebuie să știe că engleza constituie un avantaj. Salariul este de 912 lei pe lună, cerințele nu sunt mari, trebuie doar să fi dispus să servești mâncare după o tejghea și să întrebi “pui sau curcan?”

“Noi avem oameni angajați la 4, 6 și 8 ore. Pe lângă salariu nu oferim și bonuri de masă, dar dăm câte un sandviș pe zi angajațiilor, care are valoarea unui bon de masă.Toti angajați primesc uniformă.” mi-a spus  Dragoș Simtion, managerul Subway.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

9 comentarii

ghita

Acum 8 ani

ce sa lucreze tinerii din sibiu? Mai dau la unu in cap cu bata ca ala la Pitesti, mai un viol ca Mailat....
Raspunde

Una

Acum 8 ani

@1 As dori sa te contrazic si sa-ti spun ca sunt foarte multi tineri care muncesc pe branci. Glumita asta a ta de doua parale denota nesimtire...
Raspunde

@.@

Acum 8 ani

@1ghita e unul ce spera sa castige din dat in cap si viol ! ca asa\'s oltenii, o sleahta mizera ce nu i-au civilizat nici macar habsburgii, s-au lasat pagubasi, nu aveau ce recenza, civiliza ! trecand peste chestii de nimic...foarte bine ca orasul ofera astfel de joburi relativ decent platite (considerand situatia), 98% dintre orase ofera praf si vant...
Raspunde

Florin

Acum 8 ani

Ori de câte ori descoperiţi realizări măreţe, descoperiţi şi o persoană care ştie clar ce vrea să facă şi care este dispusă să facă orice e necesar, oricât de mult ar dura, pentru a-şi duce planul la bun sfârşit. Asta scrie celebrul *** în cartea ”Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la ***: florin_33_2006***
Raspunde

rrrrr ttttt

Acum 8 ani

bai spita [ghita ] esti tare frustrat ,mai abtinete bai tembelule ,si dute la tine in vagauna unde nu se intimpla nimic semnificativ ,singura destractie la voi este i la birfa la birtu din sat ,s-au nu vezi ca s-a umplut sibiu de oameni disperati de la vale de carpati ,printre care si toate neamurile tale daca se face acum un recensamint pe bune vei avea mari surprize ,adica populatia sibiului s-a triplat ,mars la tine in ghetou aurolacule
Raspunde

dana

Acum 8 ani

Cu cât credeţi mai mult că ceva este real, cu atât e mai posibil să devină realitate. Asta scrie celebrul *** în cartea ”Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la adresa de emai:stanciu.dana1965***
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Dana, la vârsta ta, cred că tot ce ne poți oferi e o ciorbă de crumpene cu rântaș și-o tocăniță de oaie cu mămăligă. Toate la prețuri modice, bineînțeles.
Raspunde

Andrei

Acum 8 ani

Cretin de moderator..., lasa spamul lu\' \"dana\" (cu reclame la MLM-uri, ce au infestat toate ziarele online prin sclavi tembeli care isi petrec tot timpul liber postand comentarii false), si sterge un \"misto\" facut de mine la adresa lu\' \"dana\". Deci, contactati-o pe Dana la stanciu.dana1965@yahoo .com, iar ea va fi generoasa cu voi, barbatii care duceti lipsa... De un ban in plus, evident.
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 8 ani

@Andrei, hai bre că \"dana\" e chiar accesibilă. după ce te învaţă cum să faci (în 12 lecţii) la urmă nu-ţi cere decât 50 de lei pentru \"treabă\".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus