Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ce politica? Ce doctrine? Populism sa fie!

Din lenea unui concediu călduros și ”grație” internetului care te poate ține conectat 24/24 la ceea ce se întâmplă, îmi e dat să citesc halucinanta declarație făcută de liderul grupului de consilieri județeni liberali: ”… mie personal mi se pare că ar trebui să intervenim, să luăm măsuri, astfel încât să aducem aceste prețuri, să le aliniem cu cele practicate în alte piețe…”. În anul 2015, în plină agitație politică de accedere la putere, un liberal (Daniela Câmpean) îi cere unui social-democrat (Ioan Cindrea) să facă ceva, cum o ști, numai să umble cumva la prețurile pe care și le stabilesc singuri (cum îndrăznesc?!?) comercianții din Piața țărănească de la Sala Transilvania. Și să fie bine, domnule, să fie bine pentru popor, să fie prețuri mici și câini cu covrigi în coadă. Ce contează dacă asta înseamnă să frec pe jos cu regulile oricărei economii de piață (unde prețul este dictat de cerere, printre altele)? Ce contează că tu tocmai ești un politician liberal (și încă unul care a candidat pentru Parlamentul European, ești lider de grup, avocat etc.)? Poporul are nevoie de ajutorul providențial al politicienilor! Fără ei, Doamne, nu mai funcționează nimic în lumea asta!
Clar, chestiunea pusă în discuție de Daniela Câmpean implică aspecte mai multe. Am găsit și eu în Piața țărănească legume oltenești cu aspect de Kaufland sau ”aprigi” țărani care dorm în cartierul Ștrand. Dar astea sunt aspecte care țin de regulile de organizare a respectivei să îi zicem piețe și de vigilența în respectarea acestor reguli. Iar limitele acestor reguli se opresc la prețuri. Dacă, într-adevăr, sunt mai mari decât în Piața Cibin, de exemplu, asta înseamnă că piața are succes, iar mușterii sunt mulțumiți și plătesc fără să facă vreo comparație. Și așa mai departe.
Din ce în ce mai mult, lumea din care își trag voturile politicienii este tot mai departe de aceștia din urmă. Din ce în ce mai mult se creionează o realitate în care noi, ceilalți, trebuie să căutăm căile de a ignora politicul. Deși nici asta nu face parte din regulile democrației. Dar actuala situație ne cam obligă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus