Joi,
13.06.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Hans Klein: "Oamenii din Romania nu sunt altii decat oamenii din Sibiu"

Consilierul FDGR cu cele mai multe mandate, Hans Klein  a vorbit despre drumul lui Klaus Iohannis și despre așteptările sale la adresa lui. Susține că în maxim doi ani românii vor vedea rezultatele muncii președintelui. ”Lucrează pentru țară”, susține Klein și crede că românii îi vor acorda și cel de-al doilea mandat. ”Oamenii din România nu sunt alții decât oamenii din Sibiu”.

Reporter: Vă e dor de Consiliul Local?
Hans Klein: Câteodată.

Rep.: De ce?
H. K.: Am avut impresia că a fost un colectiv destul de bun și hotărârile pentru oraș au fost bune.

Rep.: Ultimul colectiv, poate. Pentru că ați mai prins și primele consilii locale, atunci când treaba nu a mers chiar ceas...
H. K.: Să știți că mi-a plăcut și când era mai altfel. Cu oamenii m-am înțeles. Îmi amintesc în 1996-1997, când eram singur, n-am făcut mult, dar dacă se certau în fața camerelor de luat vederi, m-am sculat și am încercat să le spun «vă rog o pauză». Și în cinci minute, ne-am înțeles. Dar atunci nu eram în fața camerelor de luat vederi. Cred că pe undeva am rămas totuși prieteni. Asta se poate în Sibiu, nu știu în alte locuri, dar aici da.

Rep.: Care vi se pare cea mai mare realizare a dvs. ca și consilier la care ați contribuit?
H. K.: Atmosfera. (râde). Întotdeauna am dat mâna cu toți și astfel am crezut că se poate cu mult mai bine.

Rep.: Acum vă mai cer sfaturile actualii consilieri?
H. K.: Nu prea. Nici nu mă bag. Vin la ședințele lor, la masa asta stau și discută. Dar văd cu câtă competență se vorbește și atunci eu de ce să mă bag dacă nu sunt chiar în temă. Am crezut tot timpul că orașul trebuie să meargă înainte.

”Doamna Fodor -  aplecată spre lucrurile mici, pe care managerul dotat care a fost Iohannis nu le mai prea vedea”

Rep.: Cum vi se pare că merge orașul acum?
H. K.: Bine. În situația noastră de acum, cu posibilitățile materiale, cu posibilitățile bănești care sunt, eu zic că merge foarte bine. Se lucrează acolo unde se consideră că e cu adevărat nevoie. Și cu noua doamnă primar parcă e și mai bine. Asta e părerea mea.

Rep.: Sunteți mulțumit de cum merg lucrurile acum, cu noul primar?
H. K.: Da. E aplecată mai mult către oameni, asta e foarte clar și de lucrurile mici, de detalii, pe care managerul dotat care a fost Iohannis nu le mai prea vedea, cam cădeau pe sub sită, cum se zice.

Rep.: Se plictisise Klaus Iohannis?
H. K.: Nu, asta n-am văzut niciodată la el. Știu doar că știa că are daruri și mai mari. Sau mai bune pentru oameni. Era pregătit pentru o situație mai dificilă decât Primăria Sibiu. Dacă îmi permiteți, vă spun că eu credeam că poate deveni guvernatorul Transilvaniei, până acolo m-am gândit. La președintele României nu m-am gândit.

”Iohannis a strigat în ziua votului «sunt liber», domnul Ponta nu e liber”

Rep.: În 1996, vă gândeați că FDGR va ajunge să aibă două treimi din Consiliul Local, președinția Consiliului Județean, să dea președintele României?
H. K.: Nici în anul 2000, nici în 2004, nici în 2008. Dar în 2009 se punea problema unui prim-ministru și am avut impresia că s-ar putea să fie o idee bună.

Rep.: Mai bună decât la președinție?
H. K.: E o întrebare foarte grea, pentru că domnul Iohannis are daruri manageriale foarte bune, foarte, foarte bine puse la punct, chiar alese aș putea spune. Dar are și felul de a fi un domn, o personalitate ceva mai retrasă, dar care poate să dea impulsuri. Nu știu către ce avea daruri mai mari... Dacă era premier, cred că putea să tragă ceva mai repede. Dar și colegii din ministere ar fi trebuit să tragă la fel, nu știu cum ar fi fost mai bine... Nu știu. În această situație în care este e puțin mai singuratic, puțin mai retras, dar poate să dea impulsuri și cred că le dă. Dar lucrul bun durează.

Rep.: Cât? Un an doi trei, zece?
H. K.: Până se vede? Se simte și acum. De văzut, se va vedea într-un an. Asta e impresia mea.

Rep.: Poate să facă ceva cu un guvern PSD?
H. K.: Poate să dea impulsuri pentru țară. Și acum s-au înțeles, dar PSD e un partid foarte bine închegat, știe să lucreze cu forța și cu subtilități. Nici Ponta nu e liber. Domnul Iohannis a strigat în ziua votului ”sunt liber”, domnul Ponta nu e liber.

Rep.: E Ponta prizonierul PSD?
H. K.: Nu este prizonier, el se poate retrage. Se află într-o componentă destul de dificilă, pe care nici el nu cred că o cunoaște foarte bine. E un partid atât de mare, cu oameni foarte mulți, poate mulți sunt și capabili, să nu credem că nu sunt, dar cu oamenii care gândesc foarte mult, nu poți să faci chiar cum vrei. Ați văzut că e greu să te integrezi în această structură. Și să nu uităm și de alt aspect. Este Moldova cu altă tradiție, e Oltenia, Transilvania, Dobrogea... Eu nu cred că România este guvernabilă de sine, ci trebuie făcut și un compromis. Și acest compromis îl reprezintă, mi se pare mie, Ponta. Nu știu cum să poți guverna cu un partid care are altă tradiție decât s-a arătat la alegeri. La alegeri s-a arătat că oamenii vor să meargă spre Vest. Ponta dacă vreți așa consideră că România e o țară de sine stătătoare care poate să meargă după cum bate vântul, care vânt bate mai tare. Pe când domnul Iohannis este ferm către Vest. Atunci, eu cred că țara merge totuși înainte, dar durează mai mult. Poate se va găsi totuși o soluție la alegerile viitoare și atunci va fi ceva mai altfel. Dar din aceste motive, ca să fie ceva mai altfel, atunci trebuie curățit și PNL-ul. Eu nu știu niciunul care nu e în ordine, dar acolo trebuie să se vadă cine este compatibil și cine nu este, ca să nu avem prea multe neplăceri. Cred că trebuie curățat și partidul acesta. Să urmeze rândul doi. România are foarte mulți oameni foarte capabili care au înțeles deja și cred că vor înțelege și mai mulți.

I-am spus: «Dacă vrei să știi ce face Dumnezeu, trebuie să te rogi și să mergi cu ochii deschiși»

Rep.: Are Klaus Iohannis un plan B în cazul în care PSD nu va mai fi la guvernare? Cum îl știți pe el, are întotdeauna o variantă de back-up?
H. K.: Asta nu știu. Eu știu doar că domnul Iohannis e foarte chibzuit, dar dacă îl cunosc bine, el gândește doar pentru momentul de față. Are o viziune și vede cum se poate realiza. Plan B nu știu, nu lucrează așa. E foarte pragmatic, e manager.

Rep.: Nu e un bun șahist să știe trei patru mutări înainte...
H. K.: Nu. Una, da. Dar nu un plan B. Pentru el, în primul rând, este țara. Pe locul doi sunt oamenii, iar pe trei economia. Cred că uneori economia este și mai în față. El e mai liberal, eu sunt mai social-democrat, dar ne-am înțeles întotdeauna foarte bine. Și lumea are așteptări mari. Mă emoționez și acum. Lumea a strigat în acea seară când oamenii au ieșit la Cluj «Ardealul salvează România». Și bucureștenii au auzit nu știu cum și au strigat «Treceți Carpații invers». Când povestesc acest lucru încă îmi vin lacrimile. Atunci am știu că acel care veghează asupra inimilor și-a făcut treaba.

Rep.: Credeți că se vorbea de independența Ardealului dacă Iohannis ar fi pierdut alegerile?
H. K.: Nu. Dar convulsii sociale ar fi fost. Spun asta pentru că nu era numai Ardealul. Valul a mers mai departe și nu numai în București. Știu de la foarte mulți oameni că s-au rugat atunci ca Iohannis să câștige. Și din Moldova și din Banat.

Rep.: Pentru Ponta nu s-a rugat nimeni?
H. K.: Asta nu știu. Pe ăia nu-i cunosc. Aceștia nu mi-au spus. Eu sunt preot și vorbesc mult despre astea. Dar vă spun că am vorbit și cu domnul președinte despre rugăciune.

Rep.: Ce anume?
H. K.: I-am spus «dacă vrei să știi ce face Dumnezeu, trebuie să te rogi și să mergi cu ochii deschiși». Și atunci vezi cum se întâmplă.

Rep.: Și replica lui care a fost?
H. K.: Acum când a venit în Sibiu, la expoziția deschisă la Palatul Brukenthal, a trecut pe lângă mine și mi-a dat mâna. I-am spus «nu încetăm să ne rugăm pentru tine». Și el mi-a spus «ne rugăm». Și a plecat. Dacă știi că ai un Domn deasupra ta, atunci greșeli grele nu le faci.

Rep.: Nu atunci faci greșeli mari, atunci când te crezi cu o treaptă deasupra tuturor?
H. K.: Nu ești pe o treaptă superioară, pentru că și ceilalți sunt copiii lui Dumnezeu. El nu crede că are un fir cu care să poate să manipuleze. El nu crede că are o răspundere. Și asta contează. Hitler cu siguranță credea că are un fir, dar nu la Dumnezeu, ci al altul, mai păgân.

”O să avem candidat la Consiliul Județean”

Rep.: Va candida Astrid Fodor, cum vedeți. Este singura variantă a FDGR?
H. K.: Noi am rugat-o să candideze.

Rep.: Și ea vrea?
H. K.: La momentul potrivit ea va spune. Dar am rugat-o.

Rep.: E singura variantă?
H. K.: Dacă rogi pe cineva, nu te mai uiți la alte variante. În cazul în care nu vrea, și ne spune că nu vrea, o să găsim pe altul. Primul pas îl facem, vedem apoi al doilea.

Rep.: La Consiliul Județean?
H. K.: O să avem un candidat. Anul viitor.

Rep.: FDGR sau PNL?
H. K.: FDGR. Unul al nostru. Dar va fi ales de consilieri, după alegeri. Vom avea un candidat, da.

Rep.: Și alianța cu PNL există sau nu există? Va fi o alianță la alegerile locale?
H. K.: Asta nu știu. O să discutăm când e timpul. Nu am luat niciun contact. Nici din partea lor, nici din partea noastră.

Rep.: Și cine e candidatul FDGR, e consilier județean în acest moment?
H. K.: S-ar putea...

”Oamenii din România nu sunt alții decât oamenii din Sibiu”

Rep.: Unde ați dispărut în perioada asta de când nu mai sunteți consilier local?
H. K.: Nu am dispărut. I-am spus domnului Iohannis când am împlinit 70 de ani că a venit vremea să mă retrag din Consiliu. Forțele și puterile se diminuează și răspunderea crește. M-a întrebat: «vrei să scrii o carte?» I-am spus «nu, trei». Și am scris.

Rep.: Și unde sunt? Ce teme au?
H. K.: Sunt teologice două dintre ele, e meseria mea. Sunt  comentariile mele legate de mesajele către Corintieni, dar se vor traduce și în limba română. O să le vedeți. A treia sunt o serie de articole.

Rep.: Ați citit cărțile președintelui?
H. K.: Doar una. Și m-am simțit foarte bine, pentru că multe le știam deja. Limba era bine închegată, mie mi se pare că e autentică. Pe a doua nici n-am văzut-o încă.

Rep.: Credeți că-și va dori un al doilea mandat?
H. K.: Eu cred că pentru asta a și pornit.

Rep.: Și oamenii credeți că vor dori un al doilea mandat al lui?
H. K.: Eu cred că oamenii din România nu sunt alții decât oamenii din Sibiu.

Rep.: În ce sens?
H. K.: L-au ales. L-au ales și a doua oară. Cred că se va vedea foarte încet, dar foarte clar că el lucrează pentru țară. Eu cred că în cel puțin doi ani, oamenii vor câștiga în comparație cu euro încă jumătate în plus. Și asta datorită lui. O țară este solidă, nu merge după vânt. Și se vede acest lucru, vin investitori și totul se face pe baze foarte solide. Deocamdată mai vin oameni care vor să profite.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

consilierul

Acum 9 ani

Daca exista un dumnezeu deasupra capului cum credeti domnule ca a lucrat acesta in vremea cand completati dosarele cetatenilor pentru securitate. De ce nu recunoasteti ca retragerea din consiliu s_a facut ca urmare a deciziei cnsc ca a-ti facut parte din informatorii securitatii. Cat despre rezultatele din consiliul local din anii 2000, 2004,... lasati-o balta. Un profitor, la consiliul de administratie de la tursib impreuna cu conducerea a-TI FACILITAT FRAUDAREA MILIOANELOR DE EURO in 12 ani cat a-ti fost platit. Impreuna cu Johannis ati indepartat persoanele care aveau ce spune in administratia orasului si ati promovat slugile si incompetentii sa puteti arata ce buni si gospodari sunteti voi sasii.
Raspunde

Ding!

Acum 9 ani

@Consilierul. Mai, daca tot faci munca de denigrare, macar fa-o corect: \"a-ti facut parte\", \"a-ti facilitat\", \"a-ti fost platit\". Sunt greseli de tastare, nu? E suficient sa vezi cat de agramat e un om ca sa intelegi ce capacitate are. Iar daca avand un astfel de limbaj si fost vreodata in administratia Sibiului atunci e foarte grav pentru cine a promovat un asemenea impostor intelectual.
Raspunde

relu

Acum 9 ani

bai un pic de decenta si nu mai da cu invective imptriva uni om simplu precum KLEIN .mai trebuia sibiului vreo 10 000 de sasi ,si acum eram departe ca tara si oras ,bai nu mai da la intimplare cu noroi in cariera unu om modest care venea la primarie cu bicicleta nui cu gipanu ,bai de ce crezi ca 7 000 000 de concetateni au votat cu ,johannis ,ba bine ca s-au trezit boboru ,si pe 16 ,11 ,2014 ,au votat cu capu nu cu matu ,era jale mare de va ie-sea planu cu miki ,mauze ,acum era liber la furat si nu vedeai somitatile penale la BECIU DOMNESC ,s-au la tehnicile de ascultare care le avem acum nu se afla devreo tirasenie facuta de acesti oameni decenti ,consileri ,FDGR ba undeeteprejudiciu facut de,johannis si consileri lui din primarie ,daca sti da cu subsemnatu la dna ,s-a scapam de corupti neamului nu mai vorbi in contextu general toti fura ,ca la sedintele de pcr ,cind eram si laudati si criticati de cind plecam de sedinte ne banuiam uni pe alti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus