Luni,
07.10.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Alma Vii. Prima biserica fortificata din Romania in care turistii vor putea innopta

Turiștii vor putea dormi în una dintre cetățile fortificate care aparțin de Biserica Evanghelică. Este pentru prima dată când episcopii evanghelici își dau acordul pentru ca lăcașul de cult să aibă și o altă destinație decât cea ecumenică. Locurile de cazare vor fi amenajate în turnurile de strajă ale cetății, într-un proiect cu fonduri norvegiene câștigat de Mihai Eminescu Trust, fundație patronată de prințul Charles al Marii Britanii.

Satul Alma Vii, care aparține de comuna Moșna, este unul dintre cele mai pitorești din Transilvania. Casele au rămas aproape neatinse de ispita modernizării, drumul este larg și primitor, iar oamenii trăiesc așa cum o făceau bunicii noștri. Muncesc din greu, dar respectă locul unde s-au născut și natura care îi hrănește. Mai sunt mai puțin de 400 de oameni, în cele 200 de case, multe dintre ele părăsite sau de vânzare. Aproape fiecare casă și zidul curţii sunt zugrăvite în altă culoare, iar fațadele sunt decorate cu emblema familiei sau o zicală şi cu o dată amintind de un eveniment din istoria clădirii. În mijlocul acestui sat, în vârful unui deal este biserica fortificată, o construcție datată în secolul XV.

În Alma Vii nu mai există niciun etnic sas și, deci, niciun credincios evanghelic. Biserica, aproape părăsită, este totuși în stare destul de bună, dar zidurile din centura de fortificație aproape că se prăbușesc. Fundația Mihai Eminescu Trust a câștigat grantul norvegian de 1,8 milioane de euro pentru renovarea acestor ziduri, cu poarta și turnurile aferente. Turnurile vor fi recompartimentate, scările vor fi refăcute, astfel încât ele să poată găzdui turiști. "Nu este vorba despre sejururi prelungite, ci despre o înnoptare, poate două. Credem că satul trebuie să se susțină singur și că biserica din Alma Vii trebuie să se susțină singură. Cu o promovare bună, cu un proiect bun, se pot atrage 3.000 de turiști anual. Dacă acești turiști plătesc pentru o parte din serviciile oferite, atunci monumentul nu ar mai ajunge în pericol, s-ar putea susține prin propriile forțe", crede președintele Mihai Eminescu Trust (MET) pe România, Caroline Fernolend.

Biserica Evanghelică și-a dat acordul pentru acest proiect și din considerentul că biserica nu mai are preot și nici credincioși și risca să ajungă în paragină.

Satul are acum 11 locuri de cazare

În proiectul de reabilitare au fost atrași localnici, care vor fi plătiți pentru munca lor. Cei mai mulți au participat la sesiunile de formare organizate de MET și știu, acum, tehnicile tradiționale de renovare, astfel încât monumentul să fie refăcut cât mai aproape de structura sa originală. Oamenii s-au apucat deja de muncă. "Sperăm să fie bine, să vină turiști cât mai mulți să ne viziteze. Noi mai avem și alte locuri unde să-i cazăm, mai este o casă care acum e gata, cu patru paturi și școala veche românească, unde avem șapte paturi în două camere, cu baie", explică Maria Ganea, din Alma Vii. În week-end-ul viitor, patru dintre paturi sunt rezervate de un grup de elvețieni, care va rămâne în Alma Vii pentru un sejur de 4 zile.

Și împrejurimile din Alma Vii pot fi un prilej perfect de relaxare. Potrivit specialiștilor, se estimează că aici pot fi găsite aproximativ 100 de specii de păsări, 70 de specii de fluturi, 50 de mamifere, 10 de amfibieni, 6 de reptile şi sute de plante. Această zonă a fost inclusă recent în reţeaua europeană Natura 2000.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

11 comentarii

Georgescu

Acum 9 ani

Mihai Eminescu Trust a fost sub patronajul printului de Wales, Charles, pana in 2013. Atenție mare!
Raspunde

turist de departe

Acum 9 ani

,bai cit de priceputi suntem ,a trebuit s-a vina ,printu Charles s-a ne arete ca dormim pe un munte de aur patrimonial istoric ,de unde judetu sibiu ,trebuia s-a fie in topu ,destinatilor turistice din lume ,dar ce s-a te faci cind suntem condusi de frustrati si oameni care nu au habar cu ce se maninca ,istoria sibiului ,cu asemenea valori trebuia s-a fim de mult in patrimoniu ,UNSESCO, dar cu detractori care a condus ministeru culturi si in special unu de il cheama ,kelemen horor ,plind de frustrare am ratat ocazia s-a fim in top destinatilor mondiale si turismului ,speram fara partitisme ca domnu ,johannis s-a puna sibiul in valoarea patrimoniala mondiala acolo unde i-si are locu
Raspunde

magog

Acum 9 ani

nu este primul caz..la Axente Sever se fac cazari de cativa ani buni...si mai sunt cazuri
Raspunde

@.@

Acum 9 ani

Excelenta idee !
Raspunde

ada

Acum 9 ani

cei care nopteaza in biserica au si priveghiul asigurat?
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

Alma Saseasca, Almen, Szászalmád: Alma Vii nu exista acum 100 de ani...
Raspunde

Afirmație

Acum 9 ani

\"În Alma Vii nu mai există niciun etnic sas și, deci, niciun credincios evanghelic\"-Asta e o cauzalitate falsă, în biserica evanghelică sunt 20% membri ne-sași!
Raspunde

@ada

Acum 9 ani

pentru o tampita ca tine se va tine si priveghiul.
Raspunde

@6 rosu

Acum 9 ani

daca erai mai destept si te uitai pe net vedeai ca Alma Saseasca a fost mentionata prima data in anul 1289. A fsot uns sat pur sasesc. asa ca nu mai scrie prostii din burta daca nu te sti.
Raspunde

@9

Acum 9 ani

vorbeam de Alma Vii. Si nu sunt destept, pentru ca nu citesc pe net. Eu inca mai caut in carti.
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

"Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, promovează meşteșugarii la Sibiu" "[...]Fundaţia Mihai Eminescu Trust este un ONG sprijinit de Prinţul de Wales. Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles de Wales, a acceptat să susţină acest ONG în 27 aprilie 1989[...]" Dupa cum scrie facebook -MEDIEVISTICA, Alteta Sa Regala, Printul Charles (de Wales) s-a retras complet din combinatia cu Fundatia Mihai Eminescu Trust, intrucat acest ONG a devenit mai mult TRUST (afaceri destul de dubioase si restaurari cu materiale NON-istoric-traditionale, desi Printul recomanda insistent sa se foloseasca VARUL si nu BETON) decat ONG... Deci, in consecinta, pentru ceea ce face si drege Fundatia Mihai Eminescu Trust, semneaza si raspunde direct si EXCLUSIV respectivul TRUST...fara blazonul Printului Charles. Printul Charles promoveaza in continuare Transilvania si satele ei, unde poate si cum poate (si asta e foarte mult) dar nici in aceasta INITIATIVA nu mai este implicat direct. Asa ca puteti sa schimbati TITLUL si explicatia ulterioara care sunt valabile pentru inceputuri si TRECUT, dar nu pentru prezent.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus