Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Expozitie de lazi sasesti in Piata Mica

În perioada 18-20 iunie, 20 de cercetători, muzeografi și artiști plastici din Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Sălaj vin la Muzeul ASTRA să dezbată pe larg tot ce înseamnă lăzile și poveștile lor, în cadrul celei de-a II-a  ediții a Simpozionului național “Mobilier pictat. Tradiție. Diversitate. Modernitate.”

 Simpozionul va avea loc în Casa Artelor din Piața Mică, care gazduiește expoziția “Povestea lăzilor săsești”, unde sunt expuse 50 de piese de mobilier săsesc.

Aici participanții vor prezenta amănunțit povestea lăzilor care provin din toate zonele geografice ale României, multe dintre ele fiind piese importante în colecții muzeale.

“Lada, din punct de vedere funcțional, este văzută în zilele noastre ca o rămășiță a trecutului. Pe de altă parte, în istoria orală, se mai vorbește doar de ladă de zestre a bunicii. În trecut, însă cuvântul ladă mai era asociat și cu ladă de grâne, de vecinătate, de breaslă, sau de biserică”, a declarat Simona Malearov, Muzeograf Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus.

“Lada și povestea ei”, tema abordată în Simpozion, este un veritabil impuls pentru specialiștii în domeniu. Aceștia au astfel ocazia să planifice un calendar de evenimente pentru viitorul apropiat. El va cuprinde o serie de workshopuri și evenimente interactive, de unde publicul va putea înțelege cât de importantă este tradiția pe care o impune mobilierul pictat și istoria lui.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus