Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

FOTO. În cel mai frumos loc din Gara Sibiu mergi singur

FOTO. În cel mai frumos loc din Gara Sibiu mergi singur

Se zice că omul sfințește locul, dar dacă locul este WC-ul gării ce faci? Investești 3000 de lei, din salariul tău minim pe economie, cumperi flori și briz-briz-uri kitschoase, și te fotografiezi apoi cu toți turiștii străini care îți calcă pragul.

Nicu și Costică nu vor să apară în ziar cu numele complet, dar vor ca lumea să știe că au 46, respectiv 58 de ani, și că sunt prieteni vechi, ”cea mai proastă cunoștiință a mea” - după cum singuri se alintă. Nicu și Costică lucrează pentru firma care a închiriat spațiul din Gara Sibiu și oferă călătorilor ocazia de a se ușura, contra sumei de un leu. În condiții inimaginabile pentru o toaletă publică dintr-o gară românească.

Mirosul de soluții de curățat și igienizat se simte încă de pe peron. Iar sutele de obiecte decorative se văd de la câțiva metri distanță. Nicu și Costică au cumpărat peste 200 de ghivece cu flori – cele mai multe din plastic - și peste 50 de tablouri, ghirlande și ”fluturași”. Nu i-a obligat nimeni, nu s-au inspirat de nicăieri, ci doar pentru că așa li s-a părut lor frumos. ”Tocmai d-asta am făcut așa, nu am văzut nicăieri așa ceva. Ziceți dumneavoastră unde ați mai văzut WC atât de special. Așa am vrut noi să facem, cum ni s-a părut nouă frumos. E locul meu de muncă și vreau să să simt bine cât sunt la serviciu”, spune Nicu, cel mai tânăr. Are plete ușor cârlionțate, de tip ”chică”, cum se purtau în anii ’90, și tricou albastru cu niște cuvinte obscene în engleză. E vesel și plin de viață.

DSC_4689

foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
”Cred că nouă din zece clienți sunt impresionați de ceea ce văd aici. Mai apare și câte unul care zice că nu-i place… <<Ce, mă, am venit la înmormântare? Acum trebuie să mă p... pe flori?>>”, spune nea Costică. E mai în vârstă puțin. Fan declarat al lui Sergiu Nicolaescu și-a imprimat până și fața regizorului pe tricou. Ba chiar a dat 200 de lei pe un pistol de tipul celor din filmele istorice, o replică ”Made in China” de fapt, pe care a pus-o înrămată chiar deasupra, la intrare. ”Aș mai lua unul și azi, dar n-am mai găsit”.

DSC_4738

foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Nicu și Costică se mândresc de faptul că locul lor de muncă a ajuns, prin intermediul rețelor de socializare pe internet, prin toată lumea. ”Am avut turiști din Olanda, Franța, Belgia, Germania, și altele, care s-au tot fotografiat pe aici de uimiți ce erau. Ne-au arătat și nouă, tot internetul a văzut ce am făcut noi aici”, zice Nicu.

La un calcul sumar, toaleta gării este decorată cu cel puțin 250 de obiecte, inclusiv ”o orgă de lumini care are 94 de programe și funcții diferite pentru zi și noapte”. Iar cei doi angajați nu se opresc aici. ”Sigur continuăm, punem orice ne place nouă, cât mai nebun și mai ciudat să fie. Atât contează, să ne placă nouă”, zice Nicu.

DSC_4748

foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Amândoi au muncit înainte în construcții și de aproape cinci ani încasează, pe rând, câte un leu la intrarea în toaletă. Lucrează în ture, toaleta având program non-stop, dar noi i-am găsit azi pe amândoi la serviciu. Se ajută și își mai țin locul unul altuia. Sprijin își acordă și când au clienți recalcitranți. În gară poți întâlni tot felul de oameni și aproape toți beau de sting.

”Vine unul și dă cu piciorul în faianță și o sparge. Când mă iau de el îmi răspunde că e supărat că tocmai a divorțat. Și ce treabă am eu, mă, ai divorțat de mine?”, spune nea Costică. ”Aoleu, dacă nu stai cu ochii pe ei tot ce prind fură. Aveam niște revolvere faine, ca de cowboy, și pe alea le-au luat. Dacă nu fură sparg, sau fac mizerie rău. Vine unul și începe de aici, de afară, să-și facă treaba! Stai mă, omule! În general noaptea aveam probleme că beau aici la bar. Încercăm să le vorbim frumos, să aplanăm conflictele”, spune sfătos Nicu. Apoi își amintește ”o fază”. ”Aseară am avut un conflict cu unul. Îl întreb: de unde ești? <<Din București>>, îmi răspune el, mare. Mă, mai bine pun flori în WC decât să vin la tine în București și când intru în vreo baie să calc în balegă!”.

DSC_4731

foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Vreme de vreo jumătate de oră cât am petrecut astăzi pe peronul gării, de vorbă cu Nicu și Costică, am văzut, cred, trei persoane intrând la toaletă. Cert este că toate au spus ”Bună ziua!”, ”Vă rog” și ”Mulțumesc!”. Și li s-a răspuns, automat, cu ”Bine ați venit!”, ”Poftiți, vă rog!” și ”Să aveți o zi bună!”.

Nicu și nea Costică știu că sunt oameni simpli, fără simț artistic și nici nu se pretind mari intelectuali. Ei vor doar să vină cu plăcere la muncă, să lucreze într-un loc frumos și să însenineze puțin zilele unor trecători grăbiți.

Pe lângă WC-ul public din gară mai există unul în Autogara Transmixt. Cu fisă la intrare. În care nu poți nici să calci și nici să respiri, dacă ai curja să intri. Aș prefera oricând florile roșii din plastic ale lui Nicu și Costică.

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

vali

Acum 7 ani

frumos......dar ce parere aveti despre capitala noastra europeana cand acum catava zile Maria Garii isi facea toaleta intima in piata garii.Alooo politia comunitara mai exista?
Raspunde

Marius

Acum 7 ani

De acord ca am fost impresionat de curatenie si ce grija au de toalete.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus