Sâmbătă,
16.08.2025
Partial Noros
Acum
32°C

Reportaj la brunch: nu citiți dacă vă este foame. ”Jumări, plăcinte cu mere, cu prune, lichiu cu ceapă, hencleș împăturit, drob…”

Reportaj la brunch: nu citiți dacă vă este foame. ”Jumări, plăcinte cu mere, cu prune, lichiu cu ceapă, hencleș împăturit, drob…”

Ultima sâmbătă a lunii august. Brunch (un fel de praznic de-al nostru). Ilimbav. Un sat tradițional ardelenesc de pe frumoasa Vale a Hârtibaciului înțesat cu oameni din toate colțurile țării pentru a putea gusta din preparatele ardelenești, dar și pentru a se bucura de frumusețea locului.  Comunitatea este una foarte mica: 170 de persoane. O mână de oameni. Majoritatea în vârstă.  Luna trecută, după 13 ani, a avut loc prima nuntă din sat. Tinerii și-au părăsit casele și au plecat la muncă în străinătate. Cu toate acestea, satul este impresionant prin simplitatea și bunătatea localnicilor.

Gazde ospitaliere

Doamnele BucatareseCasa  numărul 122 din satul Ilimbav. O curte mare, mese lungi de lemn peste care erau frumos aranjate ștergare tradiționale, mâncare specifică locului, muzică populară și gazde pe măsură. Este vorba despre curtea casei familiei Sandu, unde s-a ținut brunch-ul din luna august. ”Oamenii din sat ne-au ajutat foarte mult. Și cum fiecare a contribuit cu ceva specific, ajutorul a fost bine venit. Fiecare prepară ceva bun, o tanti pregătește plăcintă cu prune, o alta gătește cea mai bună plăcintă cu mere, altcineva cea mai bună pâine și tot așa. Astfel, noi am încercat să adunăm cele mai alese bunătăți de la noi din sat, pentru a le oferi oaspeților noștri. Totul s-a gătit în casă, mâncarea este bio, legumele sunt din grădinile sătenilor, iar carnea și brânza de la o fermă bio din Marpod. Totul este producție locală”, povestește ospitaliera noastră gazdă, Romică Sandu. Masa era plină ochi, de la zacuscă, salată de vinete, pită cu unsoare și ceapă, slănină, brânză, la tocăniță de mangaliță sau de oaie la ceaun. ”Am avut multe feluri de mâncare de gătit. Am preparat totul împreună cu vecina mea. De două zile tot bucătărim. Ne-am trezit de pe la 5-6 dimineața, pentru că am avut mult de muncă. Am făcut jumări, plăcinte cu mere, cu prune, lichiu cu ceapă, hencleș împăturit, drob, chifteluțe, vinete, salate. Toate gustările le-am pregătit noi”, povestesc foarte mândre, Ana Sop și Anișoara Coman, gospodinele noastre.

 

Promovare și continuitate

Transilvanian Brunch a ajuns anul acesta la al optulea sezon. Începe în luna aprilie și se încheie în septembrie. Brunch-ul are loc de fiecare dată în ultima sâmbătă din lună în câte un sat de pe Valea Hârtibaciului. Costă 50 de lei de persoană, iar copiii au intrare liberă. Banii care se strâng, râmân la cei din sat, care au avut grijă ca totul să se desfășoare fără cusur. ”Ideea a plecat de la altceva, de la nevoia de a ne întâlni cu persoane din mai multe branșe, dar care avem tangențe cu mediul rural. Oameni care lucrează în turism, care fac restaurare de patrimoniu, agricultură, scriu proiecte de dezvoltare rurală. Inițial am stabilit, că dacă sunt atât de multe inițative, să ne și întâlnim între noi și să aducem și câte ceva de mâncare din zona de unde provine fiecare. Ulterior, ne-am dat seama că dacă tot merg em în câte un sat, de ce să nu rugăm pe cei de acolo să ne gătească ceva bun și așa putem cunoaște satele. Până acum am fost în vreo 40-45 de sate din Podișul Hârtibaciului”, povestește plin de entuzisam Cristian Cismaru, unul dintre organizatori. Inițiatorii evenimemtului își doresc ca după brunch, să existe o continuitate în aceste sate. Să funcționeze o mică ofertă turistică. ”De exemplu, cei care au ferma bi o de mangaliță și vaci din Marpod, Eugen și Daniela, au început să facă mici degustări de mangaliță și vită. Tot ei organizează plimbări cu trăsura prin sat pentru copii și îi învață să călărească”, spune Cristian Cismaru.

De la București, la IlimbavIMG_20150829_130437581

De prepararea mâncării se ocupă doar oamenii din sat. De fiecare dată, organizatorii iau legătura cu cel puțin o famile de producători din zona unde are loc brunch-ul și găsesc o famile care își dorește să fie gazda evenimentului. ”Toate produsele sunt locale. Dacă se întâmplă să nu ne ajungă cele din satul în care ținem brunch-ul, mergem în două, trei, patru sate învecinate și facem rost de restul alimentelor”, a precizat Cristian Cismaru. Pentru că brunch-ului i s-a dus vestea, vin oameni din toate culțurile țării București, Constanța, Prahova, Timișoara, dar și străini, în special germani. ”Îmi place foarte mult. Ne-am trezit la 5 dimineața, ca să ajungem la 11 aici, pentru că venim tocmai din București. Chiar ne gândeam când este următoarea ediție ca să revenim. Ne place mâncarea, oamenii sunt mereu cu zâmbetul pe buze, iar organizarea foarte bine pusă la punct. Mi-ar plăcea să văd astfel de evenimente prin toată țara. Cred că fiecare dintre noi putem realiza acest lucru în orașele natale”, povestește foarte încântată Mihaela Constantin, care a bătut atâta drum,  venind tocmai din capitală. Însă și sibienilor le place foarte mult și participă în număr mare la brunch. ”E prima data când vin. Este o experiență interesantă. Mâncarea foarte bună, iar satul frumos. Oamenii foarte primitori. Foarte bine organizat logistic, ca să aibă loc atâția oameni într-o singură curte. Data viitoare o să venim cu mai mulți prieteni”, ne împărtășește Cătălin Cadaru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Claudia Buidan

de Claudia Buidan

Social
Telefon:
0766.811.789.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus