Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Ruinele de lângă centrul Sibiului: ”Legea nu permite autorităților să facă reparații, iar proprietarii nu au bani”

Ruinele de lângă centrul Sibiului: ”Legea nu permite autorităților să facă reparații, iar proprietarii nu au bani”

Pe strada Movilei, practic la cinci minute distanță de centru, cei care trec pe acolo pot vedea patru case într-o stare de degradare destul de avansată, două dintre ele cu ferestrele sparte și o parte din fațadă căzută. Casele nu aparțin nici Primăriei Sibiu și nu sunt nici monumente istorice, ca să fie în administrarea Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Sibiu, iar proprietarii nu sunt interesați să le reapare, motiv pentru care de reabilitarea lor nu se ocupă nimeni.

”Nu există cadru legal pentru a face ceva”

La întrebarea de ce nu sunt reabilitate niște clădiri aflate în vecinătatea centrului, autoritățile răspund ”Cine să le reabiliteze?”. ”Când avem o astfel de casă, respectiv 3-4, cum sunt cele de pe strada Movilei, mai ales cea de la nr.1, apar trei mari situații sau probleme. Prima ar fi situația în care proprietarul vrea să scape de casă și o lasă de izbeliște, așteptând să se dărâme. Sunt și situații din acestea. Apoi al doilea caz este cel în care proprietarul imobilului se află în litigiu cu statul, aici procesele pot dura și zece ani, perioadă în care nici proprietarul, nici statul nu pot și nu investesc nimic. Dar să zicem că și acesta e o situație care se mai poate rezolva, că până la urmă, tot ajunge proprietarul, chiar și după ani să o refacă, deci tot mai există speranță de rezolvare. Urmează apoi cea de-a treia situație și cea mai dificilă, în care pe casa respectivă sunt mai mulți proprietari și nu fac nicio investiție în casă, mulți, ce-i drept, pentru că nu-și permit. Acolo nu se pot face multe și mai rău e că nu există cadru legal să facă astfel de lucrări nici Primăria, nici o altă autoritate locală. Nu avem lege care să reglementeze situația acestor imobile în zone istorice, imobile care sunt într-o stare avansată de degradare”, explică Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu.

DSC_4900

 

foto Silvana Armat
Măsuri fără efect

Ce pot face totuși autoritățile este să îi someze pe proprietari să își renoveze imobilele, după care să-i amendeze. Măsuri care s-au luat în ultimii doi ani, dar fără efect. Inițiativa a aparținut Poliției Locale, care a somat proprietarii care și-au lăsat casele în paragină, să le refacă. Campania Poliției Locale nu a dat prea multe rezultate, căci, potrivit unor surse neoficiale, proprietarii  ”știu că astfel de amenzi se pot ataca în instanță și în 2-3 ani ajung să se prescrie”.

DSC_4912

foto Silvana Armat
”Autoritatea noastră este limitată, deoarece nefiind monumente istorice, noi putem să le evaluăm și să facem o adresă către Primăria Sibiu, nu putem să îi amendăm. Legislația e lacunară și nu există încă un cadru legal pentru a reface aceste clădiri. Dar pentru că este un subiect îngrijorător la nivel local, dar și în alte orașe mari din Romania, se discută pentru găsirea unei soluții care să permită refacerea acestor imobile. Dar probabil va mai dura”, mai spune Răzvan Pop.

DSC_4903

foto Silvana Armat
Exemple similare mai are Sibiul, strada Movilei nefiind singura zonă din apropierea centrului cu case în paragină. Potrivit autorităților locale, în aceeași situație, cu lipsă de bunăvoință din partea proprietarilor sau cazuri în care aceștia sunt în imposibilitate financiară de a reface casele, se află și Bulevardul Bălcescu. ”Pe Bălcescu, după magazinul Orange urmează un șir de case într-o stare foarte rea. La fel întâlnim și în Piața Huet, de la casa Luxemburg până la Einstein, tot o zonă neîntreținută avem, iar pe strada Blănarilor, găsim aceeași paragină. În condițiile în care și Blănarilor e o zonă minunată de locuit și atât de aproape de centru”, mai povestește Răzvan Pop.

DSC_4901 DSC_4905 DSC_4910 DSC_4900 DSC_4899

foto Silvana Armat
 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

dw

Acum 8 ani

trebuie facute neaparat
Raspunde

@.@

Acum 8 ani

Casa din imagine, Movilei 1 parca, este de exceptie, pastreaza, usor vizibile, detalii extrem de interesante: golurile vechilor ferestre, pictura de fatada, practic intreaga cladire veche (secol 14-15?) se afla sub actuala tencuiala (secol 18-19). Restaurata cum trebuie si toate elementele puse in valoare ar transforma casa intro bijuterie pt turisti, si istorici ! Ciudat totusi, stiam ca e clasata ca monument istoric.
Raspunde

Cipi

Acum 8 ani

Nu vreau sa par meschin dar si asa par a fi o atractie turistica. In Occident nu vezi asa ceva iar pentru niste filmari de filme istorice sunt ideale. Am vazut recent un film istoric filmat in Germania si casele se vedeau toate frumos renovate, lucru ce atunci nu exista.Revin nu trebuie sa dramatizam chiar asa ca imamaginea sibiului nu este afectata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus