Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
6°C

Premieră la Secția Germană a TNRS - „Variațiunile Goldberg”. ”Piesa poate fi văzută ca un act de apărare a democrației”

Premieră la Secția Germană a TNRS - „Variațiunile Goldberg”. ”Piesa poate fi văzută ca un act de apărare a democrației”

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu  își așteaptă publicul cu un nou titlu în premieră, montat de regizorul luxemburghez Charles Muller la Secția Germană: „Variațiunile Goldberg” de George Tabori.

 

Textul lui Tabori - scris în 1991 - este pe de o parte o farsă teatrală, iar pe de altă parte o piesă moralistă evreiască, care conține citate din Biblie sau din lirica lui Shakespeare și Milton. Acțiunea se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic și reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și actorilor implicați în spectacol. Replicile se caracterizează prin ironie și un simț al umorului tipic evreiesc, făcând ca spectacolul să devină o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă. De altfel, autorul a declarat în repetate rânduri că  „farsa este forma literară perfectă”.

Tabori a evitat întotdeauna să se considere un autor evreu din diaspora. El spunea: „Nu m-am considerat evreu până când alții nu m-au făcut evreu”. În „Variațiunile Goldberg”, Tabori satirizează Vechiul Testament și își exprimă convingerile despre religia creștină și iudaică.

 

Regizorul Charles Muller a declarat că unul dintre motivele care au stat la baza realizării acestui spectacol este situația actuală ”în care trebuie să apăram democarția, să nu se mai repete situația din Franța, când acei oameni au fost uciși pentru niște desene”.

Constantin Chiriac a subliniat importanța colaborării dintre Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette, care a început din anul 2007, când Sibiu și Luxemburg  au fost capitale europene ale culturii, colaborare materializată prin realizarea de proiecte în fiecare an. „De această dată, am ales să producem împreună un spectacol pe un text foarte puternic, semnat de George Tabori, pentru care beneficiem de vasta experiența regizorală a lui Charles Muller, de extraordinarul simț artistic al lui Dragoș Buhagiar și de prezența uneia dintre cele mai importante actrițe din Germania, Krista Birkner, de la Berliner Ensemble”, a declarat Constantin Chiriac.

 

Avanpremiera va avea loc marți, 8 septembrie, ora 19:00, iar premiera oficială va avea loc miercuri, 9 septembrie. Spectacolul este o coproducție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette (Luxembourg).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus