Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Când legea nu există. Ce s-a întâmplat cu hoții împușcați în livada de cireși

Când legea nu există. Ce s-a întâmplat cu hoții împușcați în livada de cireși

Doi localnici din Dobârca au fost împușcați în picioare, acum un an, de proprietarul italian al celei mai mari livezi din zonă. Cazul a făcut înconjurul presei naționale și a iscat dezbateri aprinse despre care sunt limitele dreptului de proprietate în România și până unde are sau nu dreptul un păgubit să își facă singur dreptate. Discuțiile au rămas, însă, doar sub forma unor comentarii pe internet. Autoritățile au soluționat cazul ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, de fapt.

Iunie 2014. Cu gălețile prin livadă, noaptea

În noaptea de 24 spre 25 iunie, doi localnici din Dobârca au intrat cu gălețile în livada Agricola Bergamelli, în plin sezon de cireșe. Întâmplarea a făcut ca în patrulare să se afle unul dintre patronii livezii, cetățean italian. Bărbatul, care avea asupra lui o pușcă de vânătoare, a ochit la picioare și i-a rănit pe cei doi. Localnicii, ambii de cetățenie rromă, au mers totuși pe jos până la casele lor și s-au prezentat la spital abia în cursul zilei. Au chemat presa în saloanele în care erau internați, ca să se plângă că au fost victimele unei tentative de omor. Oamenii au susținut că aveau gălețile goale și că, deși era noapte, ar fi vrut să meargă la cules de ciuperci, iar drumul prin livadă era mai scurt. “Gălețile le-am avut pentru ciuperci, la pădure. Dar cireșe n-am avut, nicio cireașă. Da' nu erau nici ciuperci în găleți, că n-am găsit", a explicat, atunci, unul dintre răniți, Gheorghe Jugastru.

Exasperat de furturi

Proprietarul italian al livezii le-a declarat polițiștilor că a tras pentru că era exasperat de nivelul la care ajunseseră furturile din livada sa. Omul a spus că a încercat toate variantele de apărare, chiar și pe cele medievale – a săpat tranșee de mai bine de un metru adâncime, în jurul livezii, pentru ca hoții să nu mai poată intra cu căruțele. A împrejmuit livada cu gard din sârmă ghimpată, însă hoții au furat până și porțiuni din gard. A pus patrulă noaptea, însă paznicii nu pot acoperi aproape 150 de hectare, simultan. Mai mult de o cincime din întreaga producție de legume, susțin administratorii, se pierde din cauza furturilor. “Gândiți-vă că noi suntem în agricultură. Aici profiturile nu sunt foarte mari. Vorbim de 10 bani, 20 de bani la kilogram. Or, având aceste probleme, sistematic, un 20% din profit, noi lucrăm degeaba. Gândiți-vă că un an de zile, să stai pe aici, pe câmp, să stropești, să tai pomii și așa mai departe - și atunci când ai niște cireșe, să vină să ți le fure, este destul de neplăcut. Din păcate, noi ne alegem doar cu munca. Ceilalți, cu profitul", a spus unul dintre administrator, Nicolae Neamțiu.

Dosare penale pentru toată lumea, cu rezultat nul

În urma incidentului de anul trecut, polițiștii au deschis dosare penale pentru toți cei implicați. "Pe numele celor doi bărbați răniți au fost întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie, iar administratorul fermei este cercetat penal pentru uz de armă letală fără drept", a explicat, la vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter. După câteva luni de cercetări și audieri și după ce ambii răniți au fost externați, în stare bună, polițiștii au finalizat dosarul și l-au trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Săliște, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie pentru cei doi localnici din Dobârca. Administratorul a fost achitat, considerându-se că s-a aflat în legitimă apărare. După alte câteva săptămâni în care procurorul de caz a cercetat faptele din dosar, și cei doi localnici au fost achitați, considerându-se că nu se poate dovedi fapta presupusă. Cazul a fost clasat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 8 ani

In primul rand cetatenia "rroma" exista doar la facultatile de jurnalism absolvite de voi cei care-ati scris articolul. In al 2-lea rand, administratorul poate si el sa sustina ca turistii astia de noapte au venit direct cu gloantele in picior :)) Apoi daca ar pune gard electric, se branseaaza hotzii ilegal sii ii fura curentul - ar putea sa-l vanda direct la Electrica. Cativa caini rai care nu inteleg romana ar fi mai utili ca paznici acolo.
Raspunde

mama ei de cetățenie

Acum 8 ani

Localnicii, ambii de cetățenie rromă .... eventual cetățenie română şi etnie rromă
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus