Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Hipodromul Sibiului. De la baza hipică la cel mai mare cartier al Sibiului

Hipodromul Sibiului. De la baza hipică la cel mai mare cartier al Sibiului

Armata austro-ungară avea, pentru pregătire, un adevărat hipodrom pentru a-şi spori abilităţile într-ale echitaţiei. Această bază hipică avea să rămână până în anii ’60, când s-a început construcţia cartierului Hipodrom.

Înainte de a se construi garnizoanele şi hipodromul, între Sibiu şi Șelimbar era doar un câmp, parcă ideal pentru o bătălie. Care a şi avut loc. Prima filă de istorie a hipodromului este legată, indirect, de bătălia de la Șelimbăr, din 1599, dintre voievodul Mihai Viteazul şi principele Transilvaniei Andrei Bathory.

Între “Jungerwald Strasse” şi “Rotenturm Strasse”

Povestea hipodromului ca parte componentă a Sibiului a început graţie garnizoanei militare austro-ungare, a doua ca mărime din Imperiu, după Viena, mai bine de un sfert din suprafaţa oraşului având “destinaţie militară”. O zona exclusiv a armatei era cea cuprinsă între “Jungerwald Strasse”, actuala Calea Dumbrăvii şi “Rotenturm Strasse”, actualul bulevard Vasile Milea, care încadra împreună cu o zonă de cazărmi, depozite, magazii militare un imens ”Exerzier-Platz” – un teren de instrucţie. Acesta era destinat pentru cadeţi sau simpli soldaţi, infanterişti, artilerişti şi mai ales cavalerişti, care aveau aici, pentru pregătire, un adevărat hipodrom pentru a-şi spori abilităţile într-ale echitaţiei. De aici a zburat, la 24 septembrie 1911, aviatorul roman Aurel vlaicu, la bordul "păsării" sale “A. Vlaicu no.2”. Evenimentul este amintit de o troiţă aflată undeva la capătul străzii Oştirii.

Familia Regală, în vizită la hipodromul Sibiului

După unirea Transilvaniei cu România, destinaţia militară a locului şi-a schimbat doar locatarii. Acesta a schimbat armata autro-ungară cu cea română. Zona plină de cazărmi purta numele de “Câmp de Instrucție” iar locul unde se instruiau militari cavalerişti a devenit “hipodrom”. La festivitățiile de absolvire ale şcolii sibiene de cavalerie, desfăşurat aici, a participat, la un moment dat şi familia regală a României.

Hipodromul în care aveau loc curse de cai, dar şi concursuri hipice era, de altfel, şi locul ideal pentru plimbarea de duminică a famililor sibiene ale secolului XX, conform spuselor lui Lucia Vestemean, autoarea cărţii “La pas prin Sibiul vechi și nou”. “Îmi aduc aminte când eram copil, mă urcăm în podul casei de unde mă uitam la cursele de cai, cu binoclul. Ocazional, mai mergeam şi acolo dar nu vedeam nimic, din cauza gardului de sârmă ghimpată. Şi mai tot timpul îmi rupeam rochiţele şi nu-mi plăcea. De altfel, nici nu puteam să îi spun tatălui meu că eu vreau bilete să mă duc să mă uit la cai”, povesteşte Lucia Veștemean.

Ce trebuia să devină Hipodromul: arbori, alei, o baie publică, un aerodrom…

Hipodromul a reuşit să “supravieţuiască” până în anii ’60, când se începe construcţia cartierului cu acelaşi nume. Primele locuinţe propriu-zise ar fi actualele case din cărămidă, de pe stradă Oituz şi Calea Cisnadiei, destinate iniţial cazării militarilor sovietici rămaşi, după al Doilea Război Mondial, la Sibiu.

Transformarea “Câmpului de instrucție” într-o zonă de locuinţe nu a fost apanajul perioadei comuniste. Un plan de sistematizare “ şi de extensiune al Municipiului Sibiu”, realizat în 1928, ne arată cum ar fi fost un cartierul Hipodrom în perioada interbelică. Acest plan avea în vedere o “Valea Săpunului” plină cu arbori, un “cartier de funcţionari”, lotizări de terenuri agricole, alei, o baie publică, un drum care merge pe actuala strada Rahovei, aproximativ, şi un aerodrom. Proiectul a rămas doar pe hârtie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus