Autoritățile județene s-au văzut nevoite, zilele trecute, să anuleze procedura de atribuire a contractului estimat la 100 de milioane de lei fără TVA, pentru concesiunea activității de operare a stațiilor de sortare a deșeurilor din Șura Mică și Cisnădie. La fel a fost anulată și procedura similară pentru concesiunea activităților de la stația din Târnava, contract estimat la 20 de milioane de lei, fără TVA. Motivul: nu s-au găsit suficiente firme interesate de aceste lucrări. Singurul contract care a generat un interes real este cel pentru colectarea și transportul deșeurilor din municipiul Sibiu și împrejurimi, contract estimat la peste 192 de milioane de lei, fără TVA. Pentru a câștiga acest contract au fost depuse cinci oferte, una singură fiind a unei firme din Sibiu. Dar nici această procedură de achiziție publică aflată în faza de analiză a ofertelor nu este una care să aibă garantat un final apropiat: documentația de atribuire a fost modificată prin nu mai puțin de 20 de erate, iar numărul clarificărilor este de ordinul sutelor, fapt care a atras nemulțumiri din partea agenților economici interesați de contract. De altfel, una dintre firme a și contestat caietul de sarcini elaborat de subcontractanții Consiliului Județean Sibiu, dar contestația nu a mai apucat să fie judecată deoarece firma a refuzat să depună și o garanție de aproape două milioane de lei.
Chiar nimeni interesat?
Asociația de dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu se vede pusă într-o situație tot mai dificilă. Din cauza unor documentații de licitație catalogate drept ambigue, firmele din România sau din străinătate (au fost publicate anunțuri și în Jurnalul Uniunii Europene) nu s-au arătat interesate să opereze stațiile de sortare și de compost construite în cadrul proiectului ”Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Sibiu”, proiect finanțat din fonduri europene. Deocamdată, atribuirea acestor contracte de concesiune este suspendată, din moment ce nu au fost depuse minim trei oferte, după cum prevede legea. Este de așteptat ca procedurile să fie reluate, având în vedere că fără atribuirea acestor contracte ”sistemul de management integrat al deșeurilor” nu funcționează: deșeurile reciclabile colectate nu au unde să fie duse. Valoarea contractului pentru gestionarea stațiilor Șura Mică și Cisnădie este estimată la 102,4 milioane de lei, iar a celei de la Târnava – la 19,3 milioane de lei. Aceste contracte erau prevăzute a fi încheiate pe zece ani, cu posibilitatea de prelungire. Atât deșeurile reciclabile balotate, cât și compostul urmau să fie valorificate de către societățile care ar fi câștigat licitația de operare a stațiilor, iar ceea ce nu ar fi fost reciclabil sau compostabil ar fi trebui transportat la Cristian.
Oferte pentru un singur contract
Cum două din trei proceduri au fost anulate, singura licitație aflată încă în desfășurare este cea pentru atribuirea contractului de colectare și transport a deșeurilor municipale din Zona 1 a județului Sibiu. Această Zonă include localitățile Sibiu, Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr. Valoarea acestui contract a fost estimată la 192,2 milioane de lei, fără TVA. Până la termenul limită (19 august 2015) au fost depuse cinci oferte, iar una singură este a unei asocieri care implică o firmă din Sibiu: Brantner Environment SRL, firmă asociată cu firma-soră Brantner Servicii Ecologice SRL din Cluj Napoca și având ca terț susținător Branter Walter Gmbh din Austria. Celelalte oferte depuse provin din vestul țării (asocierea RER Ecologic Oradea – Retim Ecologic Service SA Timișoara – RER Ecologic Service Buzău), din Bacău (Soma SRL, ofertant cu SC Rustrans SRL - susținător), din București (asocierea Servicii Salubritate București SA - Iridex Group Import Export București filiala Costinești, cu Iridex Group Import-Export SRL drept terț susținător), respectiv din Brăila (SC Brai Cata SRL, cu SC Urban SA drept terț susținător). Contractul aflat încă în licitație va fi semnat pe o perioadă de opt ani, cu posibilitatea prelungirii. Toate deșeurile reciclabile ar trebui transportate la stația de la Șura Mică, cu excepția celor colectate din Cisnădie (acestea ar trebui transportate la stația din Cisnădie). Tot la Șura Mică sunt prevăzute să ajungă și biodegradabilele. Deșeurile reziduale vor ajunge la Cristian.
”Ambiguități, nu respectă principiul transparenței”
Doar că nici această procedură de atribuire publică nu este una lejeră. Numărul mare de modificări ale documentației, clarificările extrem de numeroase (30 de solicitări de clarificări cu multe întrebări fiecare) au creat nemulțumiri în rândul firmelor de profil. De altfel, una din firmele interesate de contract, SC Servicii de salubrizare SRL, din Constanța, a și cerut anularea licitației și refacerea documentației. După enumerarea mai multor exemple din documentația procedurii, reprezentanții firmei respective au cerut Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor să anuleze licitația pentru contractul estimat la 192 de milioane de lei. ”Documentația pentru atribuirea contractului de delegare reprezintă ambiguități, nu respectă principiul transparenței. Modelul financiar impus nu asigură ofertanților posibilitatea să prezinte propria concepție privind formularea ofertei financiare. Solicităm suspendarea procedurii până la refacerea documentației de atribuire privind datele puse la dispoziția ofertanților de către autoritatea contractantă (...) fără a fi impuse modele financiare ambigue și neprofesionale”, se arată în contestația depusă de firma din Constanța. Doar că această contestație nu a mai putut fi judecată dintr-un motiv birocratic: firma respectivă nu a fost dispusă să achite garanția de participare la licitație (zece la sută din valoarea estimată, adică 1.922.838 de lei).
Autoritățile județene estimau în primăvara și, mai apoi, în vara acestui an, că sibienii din Zona 1 a județului vor colecta selectiv gunoiul de la începutul anului 2016. Cu două proceduri deja anulate din lipsă de interes, termenul asumat devine caduc.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Râul Sadului , Șura Mare , Ocna Sibiului , păuca , Primăria Cisnădie , Gura Râului , sura mica , Târnava Mare , La Marpod , Cristian Preda , Şcoala Gimnazială Nocrich , Sistemul de management integra , Şcoala Gimnazială Slimnic , Râu Sadului , Florin Orlățan , Acstal Talmaciu , Pentru Sibiu , asistenta din loamnes , Din Roșia , Primăria Boiţa , În Șelimbăr , Primăria Poplaca , Primăria Comunei Răşinari
Vizualizari: 2378
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
HellTown
Acum 2 ore
Ionica vecinu
Acum 2 ore
Casian