Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

VIDEO, FOTO Mocănița a reînviat. Lecție de voluntariat

VIDEO, FOTO Mocănița a reînviat. Lecție de voluntariat

Succes plin de emoție pentru echipa de voluntari ai Asociației Prietenii Mocăniței. Nici autoritățile și nici Căile Ferate Române, cu fondurile și logistica incomparabil mai mari, nu au făcut ceea ce o mână de sibieni determinați au reușit în acest week-end, pe Valea Hârtibaciului: repornirea Mocăniței pe linia îngustă dintre Cornățel și Hosman.

Fără o campanie publicitară agresivă, dar cu mult suflet, voluntarii au strâns în gara din Cornățel, monument istoric, mai mult de o mie de oameni, în cele două Zile ale Mocăniței. Toate biletele, la prețul de 10 lei de persoană, s-au epuizat pentru fiecare dintre curse, care au pornit din oră în oră. Călătorii, atât români, cât și străini, au umplut vechea gară din Cornățel și au ocupat toate băncuțele vechiului vagon.

Voluntarii s-au pregătit și cu o expoziție foto, în turnul de apă al gării, și el monument istoric, dar și cu materiale promoționale inscripționate potrivit evenimentului – căni, turtă dulce, insigne, magneți. “ne-am așteptat să avem cam 500 de vizitatori în cele două zile. Doar sâmbătă am vândut, însă, aproape 600 de bilete”, spune Mihai Blotor, reprezentant al Asociației Prietenii Mocăniței. Copiii au călătorit gratis pe cei 7 kilometri ai traseului.

Sâmbătă, călătorii au fost transportați cu căruța, de la capătul dinspre Hosman al liniei și până la Moara Veche din localitate, unde a avut loc un târg meșteșugăresc.

Zilele Mocăniței s-au încheiat duminică, la ora 14, însă Prietenii Mocăniței speră să readucă trenul pe un traseu și mai lung, anul viitor.

Linia ferată îngustă Sibiu-Agnita-Sighișoara a fost cea mai lungă din țară. Potrivit autorilor campaniei Salvează Monumentul, “povestea căii ferate înguste care lega odinioară Sibiul de Agnita şi de Sighişoara începe la sfârşitul secolului al XIX-lea, când Imperiul Austro-Ungar încuraja construirea de linii ferate care să deservească transportul în zonele rurale şi să ajute la dezvoltarea acestora. Baronul Apor din Sighişoara a „prins” ideea şi a început demersurile pentru a construi o linie ferată care să lege Podişul Târnavelor de cel al Hârtibaciului; s-a optat pentru o linie cu ecartament îngust de 760 mm, dată fiind dificultatea terenului. Construcţia a început la Sighişoara în 1895, iar în 1898, cei 48 km de linie până la Agnita erau gata. În 1910, linia s-a prelungit cu încă 62 km, unind Agnita de Sibiu. Şi pentru că efectele pozitive erau vizibile s-a adăugat o prelungire de 13 km: ramura Cornăţel-Vurpăr. Rezultatul? Cu un total de 123 km, Mocăniţa de Sighişoara – Sibiu circula  pe cea mai lungă cale ferată îngustă din România, după primul război mondial”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus