Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Cine va fi noul președinte al Consiliului Județean? Neagu, Porr, Cindrea?

Cine va fi noul președinte al Consiliului Județean? Neagu, Porr, Cindrea?

Alegerile locale de anul viitor vor aduce un președinte de Consiliu Județean ales de către consilieri, nu de către populație. Așa cum au mai fost în fruntea CJ Sibiu președinți ca Eftimie Costeiu sau Constantin Morar. În urma acestei decizii, lupta electorală se va schimba. La fel ca și tactica de dinainte de alegeri. Partidele pregătesc liste de consilieri în fruntea cărora vor pune ”locomotiva” care poate deveni, în cazul în care vor exista voturi și alianțe politice, noul președinte al Consiliului Județean.

Neagu, primul înscris oficial

neagu

Liberalii au anunțat deja planurile pentru Consiliul Județean Sibiu. Vot intra în alegeri cu un candidat pe care îl vor propune pentru șefia instituției, după alegeri. Unul din cei care au spus răspicat că își doresc această poziție este actualul senator, Nicolae Neagu. ”Mi-am anunțat dorința. (…) Înainte de a ne exprima voințe, ne exprimăm dorințe. Iar dorințele trebuie și verificate public. Suntem în situația în care se va porni o acțiune de sondare. Atât la nivelul primarilor, cât și la Consiliul județean. Printre cei care și-au exprimat dorința mă aflu și eu”, a declarat Neagu. În traducere liberă, conform deciziei partidului, cei care își manifestă dorința de a fi candidați la alegerile locale, trebuie ulterior să treacă printr-un filtru decisiv: sondaje de opinie. Acestea vor fi finalizate la sfârșitul lunii noiembrie, a anunțat copreședintele PNL Sibiu, Mircea Cazan.

În ceea ce privește posibila alegere a lui Neagu în frunte de președinte al Consiliului Județean, Cazan susține că acesta este o variantă. ”PNL va avea un cap de listă locomotivă la CJ și vă pot confirma că domnul Neagu, la fel ca și alții, poate fi această locomotivă. El se ocupă și de strategia județeană și vom încerca să facem o echipă ca să nu avem o surpriză de la proprii noștri aleși, având experiența anilor 2000 și 2004 când au fost aleși indirect președinții”, a spus Cazan. Acei ”alții” la care s-a referit el sunt actualii vicepreședinți ai CJ: Constantin Șovăială și Marcel Luca.

Strategia politică a liberalilor este de a încerca un parteneriat cu FDGR, astfel încât partidul care va obține cei mai mulți consilieri, dintre PNL și FDGR să propună noul președinte, scoțând astfel din schemă social-democrații. ”E de preferat ca PNL să schițeze strategii pentru județ, și care pe cât se poate să fie în acțiuni definite și cu un partener strategic. PNL a avut tot timpul o afinitate în strategii cu FDGR. Ideea mea e să-și continue acest parteneriat”, a explicat Neagu.

FDGR, pe mâna lui Paul Porr

porr

Liderii FDGR au declarat deja că vor propune un președinte pentru Consiliul Județean, însă nu au dat detalii până acum legate de numele acestuia. Există în principiu două variante: Martin Bottesch și Paul Jurgen Porr. Bottesch nu mai are însă dorința de a se întoarce în administrația locală, iar Porr a declarat în mai multe rânduri că îi este foarte greu să părăsească meseria de doctor. În martie 2015, Porr chiar declara că nu și-a pus problema să candideze la șefia Consiliului Județean. ”Nu ştiu. Nu mi-am pus problema”, spunea Porr. Totuși, baza de membrii destul de limitată a FDGR nu lasă loc pentru prea multe posibile nume.

Cindrea, în funcție de instanță

Deși nu a declarat nimic public vis-a-vis de posibila sa participare la alegerile locale de anul viitor, Cindrea așteaptă o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În urma sentinței prin care acesta era condamnat la un an de închisoare cu suspendare, Cindrea a făcut un ultim apel, astfel încât, numai după pronunțarea acestuia se va știi dacă acesta poate sau nu candida la următoarele alegeri. Oricum, situația oricărui posibil candidat al PSD pentru șefia COnsiiliului Județean va fi destul de ingrată, deoarece dacă va funționa un protocol PNL – FDGR, social-democrații vor putea propune un președinte numai dacă vor obține 51% din voturile de la Consiliul Județean.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

...

Acum 6 ani

Cum "...vor aduce din un președinte de Consiliu...". Din ce?
Raspunde

hai-hui

Acum 6 ani

Singura varianta a lui Cindrea ar fi de Presedinte peste Consiliul inteleptilor de la mititica...
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

Deci Neagu s-a AUTOpropus, nu a fost propus....
Raspunde

Radu Vasile

Acum 6 ani

Vai de PNL , daca Neagu e Reprezentativ pentru ei in Jud. Sibiu .
Raspunde

siby

Acum 6 ani

Dar niste nume mai nepopulare nu aveti?....Ca ne-am cam saturat de aceleasi fete si povesti....macar daca vin altii la conducere nu ascultam aceeasi melodie trista!!!
Raspunde

Dumitru Hulea

Acum 3 luni

În cazul lui Ioan Cindrea, putem vorbi NUMAI folosind termenul ”infractorul Cindrea Ioan” deoarece a fost condamnat de Înalta Currte de Casație și Justiție în 2016 printr-o sentință rămasă definitivă la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus