Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Interviu cu Jean Gavrilă, antrenorul noii echipe FC Hermannstadt: “Dorim să fim un fel de FC Sibiu”

Interviu cu Jean Gavrilă, antrenorul noii echipe FC Hermannstadt: “Dorim să fim un fel de FC Sibiu”

În urmă cu nici o lună a luat naştere FC Hermannstadt, o echipă care anunţă un proiect serios, prin care doreşte revitalizarea fotbalului sibian.

Cu un nucleu de jucători sibieni şi cu binecunoscutul antrenor Jean Gavrilă, FC Hermannstadt s-a înscris în Liga a IV-a, unde după patru etape are un parcurs imaculat: patru victorii din patru.

După zeci de ani de fobal, trăiţi cu pulsul la 120, Jean Gavrilă nu şi-a pierdut, nici măcar o picătură, din rânduielile care l-au ghidat o viaţă întreagă: aceeaşi răsfoire a ziarului de sport încă de când soarele începe să facă ochi, aceeaşi pasiune pentru vizionarea a peste 20 de meciuri sâmbătă, pe două ecrane de-odată, aceeaşi dragoste nemărginită pentru sport. Pentru unii oameni, timpul chiar nu are puterea să-i schimbe. “Asta e viaţa mea, aşa am făcut mereu” are să spună “Nea Jean” şi să-şi continue sprintul continuu. Cu două ore înaintea antrenamentului, Jean Gavrilă a acceptat să vorbească deschis despre implicarea sa în noul proiect sibian care ar putea aduce un zâmbet, în plus, weekend-urilor microbiştilor sibieni.

Rep.: Cum a luat naştere proiectul FC Hermannstadt şi cum de aţi decis să reveniţi în fotbal?

Jean Gavrilă: Dorin Zotincă se ocupa de Interstar, pentru că l-au rugat. Se ocupa de câteva luni de copiii aceștia și a făcut o structură bună, din copiii mai de vârf din centrul de copii. Interstarul are o continuitate, o organizare serioasă, şi, într-o zi, Zotincă a venit la mine şi m-a rugat să mă ocup mai departe de echipă, pentru ca el să se ocupe mai mult de partea administrativă. Se întâmpla pe la sfârșitul lui august. Am început apoi să mă ocup să cresc copiii. Și dintr-o dată au preluat echipa cei de la FC Hermannstadt, în aceleași condiţii. Am mai legitimat alţi doi, trei jucători pe care îi aveau și ei de la echipa de minifotbal. Noi fiind la Interstar lotul era mai mare de jucători tineri. De aici s-a plecat şi cu ideea de a juca meciurile în ziua de miercuri, pentru ca sâmbăta unii să poată juca și miercuri. Noi avem jucători și din `99, `98, `97, cam aceștia sunt baza. Dar pe cei din `99 i-am lăsat la Interstar, pentru ca, în cazul legitimării unor jucători mai consacraţi, să nu rămână rezerve.

Rep.: Dar, totuşi, cum a luat naştere această ideea de a face un fel de fuziune cu FC Hermannstadt, când aţi fost anunţat? Întreb pentru că totul a părut pe nepusă masă: s-a aflat doar la ședinta AJF dinaintea începerii sezonului de noua echipă

J.G.: Eu ţin minte că mă pregăteam să mă duc la antrenament și, când am ajuns, mi-a zis Zotincă că echipa e transferată la Hermannstadt și se numește FC Hermannstadt, și să-mi aleg copiii pe care îi vreau. Am fost de acord şi atunci ne-am gândit pe care să-i alegem. Trebuia să-i luăm pe cei mai buni, să nu ne batem joc, nici de noi, nici de perspectivă, nici de oraș. Am continuat cu antrenamentele tot pe Mecanica. Pe Municipal, doar jucăm meciurile.

Rep.: Ce obiectiv v-aţi propus în acest prim sezon?

J.G.: Dorim să terminăm pe primul loc și să trecem de baraj. Apoi vom vedea ce o să se întâmple. S-a strâns un grup de oameni de afaceri pe lângă Hermannstadt. Să vedem acum dacă se mai mărește grupul. Eu sunt responsabil doar de pregătirea echipei, nu prea știu multe detalii administrative. Dar eu tot cred că, mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla ceva pozitiv cu fotbalul, în Sibiu.

Rep.: Credeţi că veţi avea același traseu precum cel cu FC Sibiu? Cu promovări succesive...

J.G.: Să ştiţi că ne gândim la acest lucru. Și eu, şi cei cu care am mai lucrat: Zotincă şi alţii. Chiar şi cu Marius Lungu. Pot să spun că am lucrat la mai multe echipe, dar FC Sibiu este unul dintre lucrurile frumoase. S-a început bine, cu organizare. Păcat că nu s-a mai continuat...

Rep.: Aveţi vreun regret din acea perioadă, că nu aţi reuşit să promovaţi în Divizia A?

J.G.: Eu zic că noi am făcut tot ce s-a putut, noi ca echipă. Ne-am dus am câştigat, am fost acolo. Mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat. Dar putea să se continue în Divizia B, după ce am plecat noi. Să zic aşa, promovarea în Divizia A s-a pierdut în ultima etapă, ştie toată lumea. Normal că ne-am dori să facem din FC Hermannstadt un fel de FC Sibiu. Dar, până la urmă, tot oamenii din oraş dacă îşi doresc se poate face acest lucru. Dacă se adună, dacă pun suflet. La Sibiu, fotbalul pe viu ar prinde. Aţi văzut, în ultimii 10-15 ani, când a fost ceva performanţă lumea a venit la stadion. Aici nu joci, niciodată, cu stadionul gol, cum se întâmplă la alte echipe din Liga 1. Eu, totuşi, cred că, într-o zi, cu noi sau fără noi, fotbalul în Sibiu se va impune. Va creşte în performanţă.

Rep.: De ce credeţi că după dizolvarea lui CSU Voinţa Sibiu nu a mai fost cineva care să se implice financiar. Multă lume spune: “lui Iohannis nu-i place sportul, el e vinovat”. Chiar aşa să fie?

J.G.: Nu. Eu nu cred asta. Trebuie să existe un grup de oameni de afacere, pentru a se putea face ceva. Primăria doar poate să-i susţină prin proiecte. Dar dacă s-ar găsi cineva care să investească, cred că Primăria ar putea găsi mijloacele necesare pentru a ajuta. Aici nu prea cunosc detalii. La FC Sibiu a fost foarte bine din punct de vedere financiar şi primarul s-a implicat mult. Dar ştiţi cum e: când nu se ocupă nimeni, e linişte în fotbal, când apare o echipă, apar în jurul lor fraţii, consilierii, persoane care încep să bage zânzanie, să zică că nimic nu e în regulă.

Rep.: Domnul Hizo e implicat şi el în proiect?

J.G.: Hizo se implică doar cu numele, cu firma lui, el e vizionar, unde avem discuţii. El nu vrea să se implice activ, să conducă echipa.

Rep.: Aţi auzit dacă echipa va fi mai puternic susţinută de Primărie, fiind un proiect care se arată serios, la prima vedere?

J.G.: Nu pot să vă dau mai multe detalii. Tot ce ştiu este că s-a adunat un grup de oameni de afaceri, care au iniţiat proiectul.

Rep.: Cum vi se pare nucleul de jucători pe care îi aveţi la dispoziţie?

J.G.: Pentru început sunt mulţumit de ce avem, avem şi condiţiile foarte bune de pregătire. Nu pot să mă plâng. Jucătorii sunt talentaţi, de perspectivă. Un lucru foarte bun este că toţi învaţă pe la licee foarte bune, Gheorghe Lazăr, Goga... Există preocupare din partea lor, de aceea am şi pus antrenamentul de la ora 16:00. Știţi cum e, pregătirea din tinereţe e ca cei şapte ani de acasă.

Rep.: Să înţeleg că o să fie o colaborare permanentă cu Interstar, care o să vă furnizeze jucători talentaţi...

J.G.: Ponderea mare vrem să fie din sibieni, dar mai putem căuta o valoare, două şi din altă parte. Acum să vedem în ce măsură putem reuşi. În Sibiu, ies fotbalişti, dar trebuie să ai şi unde să-i promovezi. Ei vin, termină la 18 ani, apoi n-au unde să joace. Se duc la o echipa de judeţ, se duc pe minifotbal, apoi se pierd. Putem aduce oricând un jucător tânăr de valoare, dar trebuie să vedem dacă ne poate ajuta, dacă poate juca şi mai sus, la un nivel superior. Să vedem că are şi o perspectivă. Dacă tot îl aducem, treuie să fie mai valoros decât sibienii pe care-i avem.

Rep.: Realist vorbind, cam în câţi ani aţi vedea o echipă din Sibiu măcar în Liga a doua? Ca să nu zic FC Hermannstadt..

J.G.: Sibiul chiar ar merita o echipă măcar de Liga a doua, să fii acolo şi să te menţii la nivelul ligii secunde. Iar când se trezeşte mai multă lume cu potenţă financiară, cu dorinţă, cu moralitate, să ai totuşi o echipă pregătită pentru performanţă, să nu fi nevoit să o iei de la zero. Iar prin judeţ, iar prin Liga a III-a. Eu, personal, îmi doresc cât mai repede, pentru că pe unde am fost am făcut performanţă.

Să vă dau un exemplu. Prin Anglia, unde iei clasamentul cu toate cinci ligile, sunt echipe de aproape 140-150 de ani şi n-au câştigat nici campionatul, nici cupa. Aici e problema. La noi nu e aşa, echipele se nasc şi mor. Trebuie schimbată mentalitatea, trebuie să iei o echipă şi să o menţii la un nivel acceptabil. Când vezi echipele din Occident că investesc în juniori, au academii, şcoli de fotbal. Credeţi că ei sunt nebuni de fac asta?

Rep.: În 4-5 ani putem spera la o echipă în Liga a II-a?

J.G.: Nu ştiu, nu ştiu.. eu sunt în asentimentul oamenilor din anii `70, care mergeau la CSM la fotbal. Ei tot timpul îşi doreau performanţă. Normal că dorim să fie performanţă, an de an, dar să vedem. Fonduri, jucători, pregătire. E bine să luam pas cu pas, treaptă cu treaptă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

8 comentarii

campanie electorala

Acum 8 ani

Foarte bine a punctat domnul Gavrila, echipa asta este ca fc sibiu, o echipa electorala de o vara in jurul careia sunt numai oameni dubiosi lucru care s-a vazut foarte repede in felul cum au fost bagati in liga a IV-a dupa inceputul camipnatului, in felul cum fura meciurile, cum aduc jucatorii cu arcanul, care mai joaca si pe fals, etc. cand o sa faceti un articol si despre treburile astea?
Raspunde

Culae

Acum 8 ani

Cine sunt acesti oameni de afaceri pe care ii enumeraJan Gavrila? Iarasi WK...si alti avocati?
Raspunde

P.B.

Acum 8 ani

In Sibiu sunt mii de amatori care doresc sa asiste la meciuri. HAI SIBIUL!!!
Raspunde

unu obiectiv

Acum 8 ani

de ce nu puneti urmatoarele intrebari domnului Gavrila ?! ; Stiti cum au fost legitimati cei 2,3 (care sunt vreo 6) de care amintiti ? Stiti cate echipe ati masacrat pentru a aduce cei 6 jucatori ? Stiti ca jucatoarii respectivi au fost santajati sa mearga la Hermannstadt altfel vor fi dati afara de la Piete Sibiu ? Stiti ca aduceti laude unui parcurs in care folositi jucatori legitimati la alte echipe ? Nu stiti domnule Gavrila pt ca dumneavoastra va ocumati de antrenamente :))))) Probabil spuneti ca e treaba conducerii ! Conducere din care spuneti ca face parte Lungu desi domnul Lungu face farte si din corpul de observatori ai AJF Sibiu ! "Lucru bine facut " Incercati sa manipulati sibienii cu " o echipa tanara , copii , juniori " cand aveti in lot jucatori ca Porcaru ,Zavoi, Marginean , Greavu ,Trohin ,Osogo sau Simion care sunt "juniori " de 30 de ani ! Acesta este adevarul cu marea echipa Hermannstadt ! SCRIETI SI DUMNEAVOASTRA DOMNILOR ZIARISTI ACESTE ADEVARURI PE CARE LE VEDETI LA FIECARE "SUCCES" AL CELEI MAI NOI ECHIPE DIN ROMANIA ! (sic)
Raspunde

bufnitzu

Acum 8 ani

@unu obiectiv. ai cam gresit numele. corect era sa pui unul subiectiv. stiu ca esti de la lss vointa sibiu. hai sa nu mai fim hatteri si hai sa facem o treaba. eu chiar imi doresc sa vad fotbal macar de liga a doua la sibiu...si nu am timp sa stau dupa proiectul vostru. pana ajungeti voi in liga 2 o sa-mi faca copiii mei nenascuti niste stranepoti.
Raspunde

PT

Acum 8 ani

vizioneaza sambata 20 de meciuri? pai ce dracu mai intelege el dupa 15 ore de alergat ochii pe doua ecrane?
Raspunde

daca vrei tu ... subiectv

Acum 8 ani

macar noi ne sustinem echipa din banii nostri si ai suporterilor pe cand "cea mai noua echpa " din tara e sustinuta din bani publici ! E f usor sa fii" ocos" pe banii altora ! De aceea va permiteti sa tineti in staff cel putin 10 persoane ce traiesc pe banii sibienilor sub masca angajarii la Piete Sibiu ! Pe Ciuca l-ati dat afara daca nu a vrut sa va cante in struna. Acum ati luat jucatori cu japca la 2 saptamani dupa finalul perioadei de transferuri si dupa inceperea campionatului . Asta "pentru binele fotbalului sibian "!
Raspunde

Grup de turisti

Acum 8 ani

Boss eu vreau sa vad fotbal la sibiu. Nici eu nu mai am rabdare pana ajungeti voi macar in liga2. Oricum nici in liga3 nu supravietuiti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus