Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Sibiul în “la belle époque”. Cafenele elitiste și “altfel de politică”

Sibiul în “la belle époque”. Cafenele elitiste și “altfel de politică”

Cafenelele și restaurantele Sibiului la început de secol XX erau un centru de împărtășire a idealurilor politice, dar și de discuții cu privire la soarta orașului într-un context istoric dominat de influența maghiară.

Restaurantele, hanurile sau cafenelele în care membrii elitei sibiene se întâlneau erau situate în centrul orașului. Acestea împânzeau Piață Gării și continuau pe traseul tramvaiului de pe strada Gheorghe Magheru. Cu toate acestea, nucleul central era Piața Mare împreună cu Piața Mică și Piața Huet și continua cu Bulevardul Nicolae Bălcescu și strada Tribunei, unde se afla renumitul restaurant Kirscher Unikum. Erau frecventate și localurile din Piața Unirii, dar și din “noul” cartier Iosefin, care se afla în vecinătatea centrului istoric. Astăzi, în “cartierul Iosefin” se regăsește rectoratul Universității "Lucian Blaga".

Elita servea cafea după slujba duminicală

Presa vremii amintește, printre cele mai “căutate” localuri în care bărbați și femei deopotrivă, îmbrăcați după ultima modă dictată de designeri francezi ai “ la belle époque”, se numără și cafeneaua Rubinstein Arnold din Piața Gării. Pe actuala stradă Bâlea întâlnim cadrul propice pentru organizarea seratelor și a concertelor, berăria “Drei Eichen”- “Trei Stejari”. “Anunțate în presă sunt și prestigioasele cafenele și restaurante ale hotelului Împăratul Romanilor, unde elita servea cafea după ieșirea de la slujba duminicală”, se arată în volumul “Viața cotidiană în Sibiul secolelor XIX-XX”, coordonat de Ioan Popa și Mihaela Grancea. Diferitele aspecte ale atmosferei din cafenelele și restaurantele urbei sunt descrise și de către Lucian Blaga în cartea “Hronicul și cântecul vârstelor”. ”În convorbirile mulcome și interminabile se comentau evenimentele și perspectivele politice. Bănuiam că, între patru ochi, se făcea uneori, acolo, și astfel de politică, decât cea la care putea să tragă cu urechea chelnerii ce ne dădeau dese și inoportune ocoale”. Cafenelele, la începutul secolului XX, erau centrul în care discuțiile treceau de aspectele monotone ale vieții de zi cu zi și deveneau un adevărat centru de conversații pe teme politice, economice și sociale.

Concerte de muzică țigănească și baluri

O metodă folosită pentru atragerea clienților erau concertele de muzică țigănească. Aceste concerte erau organizate de cafenelele Bressler și Frentz Berthild, ambele amplasate pe Heltauergasse, actualul bulevard Nicolae Bălcescu. Restaurantul Kirscher Unikum, de pe strada Tribunei, era spațiul de întâlnire al elitei în cadrul balurilor care erau organizate de diferitele asociații care acționau în oraș. În acest restaurant aveau loc balurile Asociației de transport “Eisenbahner”, al Asociației de femei dar și concerte de muzică militară. De asemenea, cu ocazia trecerii dintre anii 1913-1914, Asociația de muzică “Eintracht” a organizat, “ca în anii precedenți” o “distracție încântătoare”, în sala restaurantului Unikum.

Tineretul a dansat până în zorii zilei

“Membrii asociației dar și invitații acestora au apărut în număr mare pentru a lua parte la evenimentele umoristice, cântec și dans, organizate de asociație. Corul bărbaților a cântat trei cântece, iar domnii A. Richter, F. Schoffal și Fr. Banderlit au ținut discursuri umoristice, satirizând imagini din armată. Acest program a durat până la miezul nopții, după intrarea în noul an urmând celebrul Tanzkranzchen, iar tineretul a dansat până în zorii zilei”, se arată în volumul “Viața cotidiană în Sibiul secolelor XIX-XX”. La capătul promenadei, în Piața Unirii, se afla cafeneau Habermann. La începutul secolului XX, firma vieneză Julius Meinl deschide un magazin în Piața Mare, în care se serveau ceaiuri, cafea și ciocolată.

Sursă foto: www.razvanpop.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

2 comentarii

rosu

Acum 8 ani

Ce timpuri! Dincolo de Carpati se facea Marea Rascoala Taraneasca, iar la Sibiu se savurau cafele. Pana la 1918.......
Raspunde

mb

Acum 8 ani

Julius Meinl s-a deschis in strada Balcescu, iar legat de restaurantul hotelului Arnold Rubinstein ma indoiesc ca era frecventat de lumea buna a orasului fiind un hotel de doua stele
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus