Joi,
28.03.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Primarii care nu mai vor să fie primari

Primarii care nu mai vor să fie primari

DNA, nerecunoștința oamenilor, salariul mic, stresul sunt doar câteva din motivele invocate de primarii sibieni care se gândesc serios să nu mai candideze anul viitor. Deși nu o spun răspicat, mai mulți primari PSD, dar și câțiva PNL se gândesc foarte serios să o lase mai ușor cu politica și implicit cu primăria.

”Am momente în care îmi spun «gata, m-am săturat»”

Ajuns primar în anii ”tulburi” când prefectul chiar avea o relevanță în județ, primarul orașului Tălmaciu a câștigat de atunci toate alegerile. Cercetat de ANI pentru incompatibilitate, acuzat de fostul primar de afaceri dubioase, Barbu a rămas în funcție. Acum, însă, are o umbră de îndoială în ceea ce privește continuarea seriilor de mandate. ”Știți că munca asta e stresantă și te erodează în timp, ai de lucru cu oamenii, ai de lucru cu toate. Nu m-am decis încă dacă voi candida din nou, nu vă pot spune. Am momente în care îmi spun «gata, m-am săturat nu-mi mai trebuie primărie», dar e greu să lucrezi cu omul. Am avut și lucrările ăstea de canalizare în Tălmaciu, Tălmăcel… Nu știu dacă oamenii apreciază toate acestea la adevărata valoare. Ei îmi zic «ce ne trebuie nouă canalizare?». Ei nu știu că într-un an, doi, cinci, zece, va veni cineva la ei și îi va întreba «măi omule, tu unde verși apa?» Știți cum e! Încă nu m-am hotărât, dar mai am timp de gândire trei, patru luni”, spune Constantin Barbu.

Bătrânețea

Fostul conservator, actual membru ALDE, Iancu Beschiu, este un primar care a anunțat că 100% nu va mai candida pentru un nou mandat. Motive: veniturile reduse, stresul și vârsta. ”Eu până acum câteva luni luam 1700 de lei salariu. Sunt ciobani cu salariu mai mare”, spune primarul. Beschiu a anunțat încă de anul trecut că nu va mai candida, însă liderii PC au crezut că l-au determinat să se răzgândească. ”Nu mai merg mai departe. Gata, am îmbătrânit. Ies la pensie. Credeți că în fruntea unei comune precum Jina e ușor? E o comună grea, cu 32.000 de ha suprafață (teritoriul administrativ al municipiului Sibiu măsoară 12.164 de ha – n.r.), vă dați seama. Cred că e una dintre cele mai mari comune din țară, ca suprafață. Numai până ocolești atâta suprafață e imens”, spunea Iancu Beschiu anul trecut.

Alte exemple de primari care sunt aproape hotărâți să nu mai meargă mai departe sunt la Ocna Sibiului și Alma.

Partidul trage de ei

Pe noua lege electorală, primarul în funcție are șanse foarte mari de a fi ales. Nu va exista decât un singur tur de scrutin, candidatul cu cel mai mare număr de voturi, câștigă. Acesta este și motivul pentru care liderii organizațiilor județene ”trag” de edili să continue lupta electorală. Le este greu să găsească un candidat care să-i ia locul fostului primar. ”Acolo unde avem primari în funcție și au convins, lucrurile sunt mult mai simple. Pot apărea, dar nu pot spune cu certitudine că așa va fi, pot apărea renunțări. Pot apărea probleme între primar și organizație. Important e ca acolo unde nu avem primari, să avem candidații cei mai buni și eu cred că vom avea situații de acest gen, ca acolo unde sunt acum primari de altă culoare politică să ajungă oamenii noștri”, a declarat președintele executiv al PSD Sibiu, Florin Orlățan. Dă însă asigurări că nici un primar PSD din județ nu a anunțat oficial că nu va mai candida.

Și liberalii sunt optimiști. ”Nu s-a schimbat nimic. Vă vom anunța în momentul în care va apărea o schimbare”, susține copreședintele PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, întrebată dacă există primari care au anunțat că nu mai vor să candideze. ”La sfârșitul lunii noiembrie vom cunoaște toți candidații cu care PNL va ataca alegerile locale”, a completat celălalt copreședinte al PNL Sibiu, Mircea Cazan. Cu toate acestea, e foarte probabil ca la Mediaș, de exemplu, actualul primar Teodor Neamțu să cedeze locul în partid, proaspătului său coleg Gheorghe Roman.

Primarii din județ se împart în mare în două categorii: social-democrați și liberali. Sunt 27 de primari PSD și 30 de primari PNL.

 Noroc că Ponta uită

PSD, în frunte cu președintele lui de atunci, Victor Ponta, anunța cu câteva luni în urmă că va susţine în discuţiile privind Codul electoral, introducerea unei limite de două mandate consecutive, la nivel local şi parlamentar, pe modelul preşedintelui României.  Dacă ar fi mers pe această propunere, în județ ar fi existat o reală problemă. Aproape toți primarii în funcție au mai mult de două mandate, ceea ce ar fi însemnat o competiție acerbă între ”oameni noi”. Printre cei mai cunoscuți primari cu mai mult de două mandate la activ sunt Teodor Neamțu, primarul din Mediaș, Tudor Mihalache (Copșa Mică), Ioan Balteș (Ocna Sibiului), Constantin Brabu (Tălmaciu), Georgeta Irimie (Dumbrăveni), Roman Toader (Blăjel), Chirion Stănuleț (Chirpăr), Cristin Magheru (Cârța), Iancu Beschiu (Jina), etc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

****

Acum 8 ani

La Medias, actualul primar Neamtu Teodor va ceda locul la primarie, proaspatului sau coleg Roman Gheorghe. O alta Marie cu alta palarie. Stiu eu exact, treburile sunt aranjate de pe-acum. *****
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus