Miercuri,
01.12.2021
Cer Senin
Acum
2°C

Primele (non)reacții după sentințele de închisoare cu suspendare de la Ocna Sibiului: e o condamnare politică

Primele (non)reacții după sentințele de închisoare cu suspendare de la Ocna Sibiului: e o condamnare politică

Condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, la judecarea pe fond a Dosarului licitațiilor trucate, fostul viceprimar al orașului Ocna Sibiului, Gheorghe Banciu, consideră că sentința nu este una corectă, fiind una ”politică”. Gheorghe Banciu este singurul, de altfel, care are o poziție publică, măcar. Ceilalți condamnați – administratorul orașului, Constantin Muntiu Ciocoiu (foto principală), sau fostul expert în achiziții publice, ex-subprefectul Florin Orlățan – nu doresc să fie contactați. La fel, nu a putut fi contactat pentru declarații nici primarul orașului Ocna Sibiului, Teodor Balteș. Condamnările au fost pronunțate în urma acuzațiilor de corupție aduse de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care au întocmit un rechizitoriu prin care arătau că inculpații au ”aranjat” o licitație pentru a câștiga firme apropiate de șefii din Primăria Ocna Sibiului. Licitația a fost organizată în 2011 și avea drept obiect concesiunea pe 25 de ani a terenurilor de terase din zona lacurilor sărate.

”O sentință politică”

Ciocoiu, actualul manager al orașului, alături de Orlățan, fostul expert în achiziții publice al Ocnei Sibiului, de Gheorghe Banciu, fostul viceprimar și de Ioan Cristea, referent în cadrul Primăriei din Ocna, au fost condamnați – ieri – la câte doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Sibiu, pentru fapte de corupție. Aceeași pedeapsă a primit-o și Ioan Petru Besoiu, cel care a pregătit documentația licitației care a fost dovedită a fi trucată. Hotărârea dată în Dosarul licitațiilor trucate de la Ocna Sibiului nu este definitivă. Fostul viceprimar din Ocna, actual director al Școlii gimnaziale din oraș, susține că instanța a luat o decizie politică. ”Eu zic că da, categoric da (este o sentință politică – n.r.). Altfel nu aveau niciun motiv să ia hotărârea pe care au luat-o. De la capătul locului de când au început acel dosar s-a văzut”, declară Gheorghe Banciu pentru Turnul Sfatului. Banciu consideră că și la apel va conta ”factorul politic”. ”Nu este o decizie corectă. Eu știu de ce nu mi se pare corectă. Eu sunt un tip corect și asta nu poate să conteste nimeni. Nu știu dacă ați înțeles. Prefer să nu discut problema asta, nu sunt... Probabil că da, voi depune apel. Iar la apel, depinde iar de cine decide”.

Deocamdată, rămân în funcții

Hotărârea pronunțată de tânăra judecătoare de la Sibiu prevede suspendarea executării pedepselor cu închisoarea, dar impune o perioadă de încercare de trei ani pentru fiecare condamnat. În această perioadă de încercare, niciunul nu are dreptul de a fi ales într-o funcție publică sau de ”a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”. Cum sentința pronunțată de Judecătoria Sibiu nu este definitivă, deocamdată cei condamnați pot rămâne în funcții. ”Doar la rămânerea definitivă a sentinței, atunci ne vom conforma. Am văzut că pentru depunerea apelului au un termen de la comunicarea minutei, de zece zile. Și am înțeles că toată lumea va depune apel”, arată secretarul Primăriei din Ocna Sibiului, Cornelia Mirela Mureșian.

orlatan (Copy)

De unde până unde politică?

La ultimul termen înainte de pronunțarea sentinței, avocații apărării au adus în discuție faptul că dosarul în care au fost trimiși în judecată cei mai sus amintiți are o componentă politică. ”Să o spunem pe cea dreaptă: Ivan Group este o firmă din apanajul PDL și ar fi trebuit să câștige, dar în alte vremuri, atunci când PDL câștiga tot. Voiau și acum să câștige, culmea, la o primărie PSD”, arăta avocatul lui Florin Orlățan (foto sus). Judecătoarea a cerut, însă, ca discuțiile pe teme politice să fie oprite. Ivan Group SRL este firma care a ofertat cele mai mari prețuri pentru concesiunea terenurilor de la Ocna, dar de câștigat au câștigat SC Caraiman SRL și SC Rareș SRL, firme apropiate șefilor din Primăria Ocna Sibiului.

Citește și Dosarul licitațiilor trucate: toți ”șmenarii” din Primărie – închisoare cu suspendare

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Solomon

Acum 6 ani

Faptele exista,prosperitatea evidenta a acestor indivizi-la fel!Unde e politicul?Justitia este extrem de slaba si in acest caz;toti acesti hoti ar trebui condamnati cu executare nu pusi in fruntea bucatelor!Dar cand faci pomeni pe banii altora si ai alegatori cu IQ-ul subunitar,rezultatul din tara este catastrofal!
Raspunde

Țepeș ,Vlad Tepes

Acum 6 ani

Pana tziganii sunt cea mai ușoară masa de manipulat electoral va fi vai de voi !
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Ce tupeu! Oamenii sunt de vina-ar trebui scosi afara din primariie in suturi in fund. Daca vreti sa fiti reprezentati de infractori, tineti-i in posturile lor caldute si lasati-i sa-si bata joc mai departe de voi. In orice tara civilizata in clipa in care exista doar o banuiala ca ceva nu este in regula-acei indivizi se retrag-la noi nu scapi de ei, ca de raie.
Raspunde

Alexandru Graur

Acum 6 ani

Domnule Deleanu, "firme apropiate sefilor din primaria SIBIU"?! Ma astept, DIN NOU, la corectarea articolului si nepublicarea postarii mele (vezi ultimele trei...). O fi frustrarea generata de incompetenta?
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 6 ani

Mulțumesc pentru atenționare.
Raspunde

Jus

Acum 4 ani

Ora estimata: 09:00 Complet: C1 - Apel Tip solutie: Achitat inculpat Solutia pe scurt: Admite apelurile declarate de inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan, Cristea Ioan şi Besoiu Ioan Petru împotriva sentinţei penale nr. 551/19.10.2015 pronunţate de Judecătoria Sibiu în dosarul nr. 3563/306/2014. Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată, în ce priveşte soluţiile de condamnare a inculpaţilor pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi procedând la o nouă judecată în aceste limite: În baza art. 396 alin. 5 Cod Procedură Penală, art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod Procedură Penală şi în aplicarea Deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale, achită pe inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan şi Cristea Ioan, de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod Penal rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu apl. art. 5 Cod Penal. În baza art. 396 alin. 5 Cod Procedură Penală, art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod Procedură Penală şi în aplicarea Deciziei nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale, achită pe inculpatul Besoiu Ioan Petru de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma complicităţii, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 Cod Penal şi la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu apl. art. 5 Cod Penal. Înlătură aplicarea pedepselor complementare şi a pedepselor accesorii, faţă de inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan, Cristea Ioan şi Besoiu Ioan Petru. Înlătură obligarea inculpaţilor Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan, Cristea Ioan şi Besoiu Ioan Petru la plata cheltuielilor judiciare către stat, la judecata în fond. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii. Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu împotriva sentinţei penale nr. 551/19.10.2015 pronunţate de Judecătoria Sibiu în dosarul nr. 3563/306/2014. În baza art. 275 alin. 3 Cod Procedură Penală, cheltuielile judiciare la instanţa de fond şi în apel rămân în sarcina statului. Sumele de câte 130 lei reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Ciocoiu Muntiu Constantin, Banciu Gheorghe, Orlăţan Florin Ioan, Besoiu Ioan Petru, Cristea Ioan, Pribeagu Florentina, vor fi suportate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 15.12.2016. Document: Hotarâre 1119/2016 15.12.2016
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus