Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Spre lumea celor mari. Puștiul și ultima “pioneză” de pe peretele copilăriei: aurul european

Spre lumea celor mari. Puștiul și ultima “pioneză” de pe peretele copilăriei: aurul european

“E ultima mea șansă, e ultimul meu an la juniori”, era refrenul pe care, începând de mai bine de opt luni, îl fredona pe buze, în minte și în suflet. Chiar și când punea geană peste geană.

Fusese trimis, mereu și mereu, pe a doua treaptă de niște polonezi ce făceau legea în sportul în care spiritul, inima, mintea și simţurile își dau mâna pentru o prietenie de-o viaţă. Taekwondo ITF, sportul care îmbină armonios rezistenţa unui decatlonist, viteza unui atlet, echilibrul unui șahist și flexibilitatea unei gimnaste. Sportul care începe și se termină cu respectul. Sportul în care nu trebuie niciodată să câștigi și să nu accepţi niciodată să pierzi.

Ultima "pioneză" a copilăriei

Astăzi, la opt luni distanţă, sibianul Dorian Neagu privește în spate cu ridicături în marginile gurii. E fericit. Și împlinit. Cele două șine de pe peretele afectiv, unde stau cuibărite peste 100 de medalii, care mai de care mai strălucitoare, își așteaptă și ultima pioneză. Cea mai de suflet. Cea care îi va ţine strânsă ultima amintire a puștiului care a crescut mare. Medalia de aur a bătrânului continent. La juniori.

Acum, puștiul cu mina îngândurată a unui adult privește doar în faţă. În spate și-a făcut treaba. Cei 18 ani și-au închis bucla exact cum visa el. Cu titlul european și cu titlul mondial, obţinut acum trei luni. Tot la spargeri forţă. Într-un sport care nu are puterea fotbalului, dar care are forţa de a genera pasiuni. Pasiuni din care și-a tras mereu seva, iar pasiunile, chiar și atunci când sunt închise în sertarele frustrării, revin mereu și aduc o pată de culoare prezentului. Mereu și mereu. Așa făcuse încă de când retina îi era înviorată de imagini rapide. Imaginile idolului său, Bruce Lee. Legendarul actor și instructor de arte marţiale care-i pironea privirea pe ecranul unui televizor, pe vremea când Dorian era doar o mână de om.

CE TKD Scotia 2015 (2)

Spre lumea celor mari

24 octombrie. Motherwell. Scoţia. Forfota ameţitoare de sub acoperișul ce adăpostește sute de suflete îţi ia ochii și urechile. Bliţul strălucește pe feţele sportivilor din peste 20 de ţări. Uriașul complex sportiv Ravenscraig, de 30 de milioane de lire și cu săli de fotbal, tenis sau atletism, își așteaptă campionii. Proba de spargeri forţă e gata să înceapă.

13 sportivi de toate naţionalităţile își fac reprezentaţia, rând pe rând. Urmează al 14-lea. E de-al nostru. Dorian Neagu, sibianul de suflet. Intră pe tatami în ropote de aplauze. Pâlcurile de sportivi și cameramani nici nu clipesc. El e favoritul. Campionul mondial cu trei luni în urmă. Își așează kimono-ul și centura. Trage o gură sănătoasă de aer cât să-și umple toţi plămânii. Și începe. Exploziv. Pac o placă, pac două, trei, patru, cinci. Le sparge pe toate. Bucată cu bucată. Fiecare placă groasă de 1,3 cm se preface în așchii. Mai rămân doar patru sportivi. Urmează un polonez. Polonezii care l-au privat atâta amar de timp de titlul european. Până când să-l mai oprească? Acum, niciunul nu-i va pune piedici, e ultima lui șansă. Și se face dreptate. În sfârșit. Polonezul ratează o probă, și mai rămân doar trei sportivi. Degeaba, niciunul nu reușește să le spargă pe toate. Dorian e într-un colţ. Zâmbește. Știe că imnul va răsuna doar pentru el. În sfârșit. Acolo, pe cea mai înaltă treaptă. Doar el și medalia. Pentru prima oară. La Europene. E campion. Campionul bătrânului continent. Campionul european. Și campionul lumii.

A doua zi, într-un hotel din Hamilton, unde fuseseră cazaţi la 4 km de Motherwell, puștiul făcea ochi. Se pusese să-și aranjeze bagajul, și se oprise. Pentru 20 de secunde. Se holba la ea. O văzuse. El și cu medalia. Doar acum realizase ce înseamnă ea, cu adevărat. Dovada că se poate. Dovada ambiţiei și determinării. Dovada care-l obligă la succese în lumea celor mari.

Mă bucur pentru ceea ce am realizat. A fost destul de bine, deși îmi doream o medalie și la lupte. Acolo unde am fost oprit de un rus ca să ajung în semifinale. Mi-am luat însă revanșa la spargeri și asta e tot ce contează. Aurul european la individual era singura medalie care îmi lipsea din palmaresul de la juniori”, mărturisește Dorian Neagu, pentru Turnul Sfatului.

Foto: Facebook Dorian Neagu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

alexandra S

Acum 8 ani

Ff interesant articolul, alegi foarte bine cuvintele, și le dai culoarea de care au nevoie pentru a face articolul cât mai captivant
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus