Joi,
01.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Reacția gen. Vlad, după ce mai mulți istorici l-au acuzat de trădare: ”Am jurat credinţă poporului”

Reacția gen. Vlad, după ce mai mulți istorici l-au acuzat de trădare: ”Am jurat credinţă poporului”

Acuzat inclusiv din Sibiu că ”securitatea” aflată în subordinea lui și-a încălcat jurământul de credință, gen. Iulian Vlad a precizat ieri, după o tăcere lungă de 26 de ani că în 1989 și-a respectat jurământul dat în fața poporului român. Prof. univ. dr. Corvin Lupu a prezentat săptămâna trecută ultima sa carte, ”Trădarea securității în Decembrie 1989” despre care a precizat că ”nu e o carte politică și nu trebuie citită și interpretată în chei politice”. ”Noi în istorie cercetăm ce a fost, ce s-a întâmplat. Mie mi se răspunde de către de către cei care mă combat ce s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi trădat ei. Și se intră pe contra-factual: «ce-ar fi fost dacă ar fi fost altfel decât a fost». Ce nenorociri ne-ar fi așteptat pe noi dacă n-ar fi trădat ei. Asta nu e istorie, ăstea sunt povești de manipulat poporul”, a punctat Corvin Lupu. Istoricul spune în carte că din punct de vedere militar securitatea și armata și-au încălcat ordinele în decembrie 1989.

Generalul Vlad susține că dacă ar fi respectat ordinele ar fi înăbușit în sânge Revoluția din 1989. „În sediul Comitetului Central, la acea oră erau până la aproape câteva sute de ofiţeri ai Direcţiei de Securitate, înarmaţi cu cele mai bune arme din dotarea infanteriei, pistolete, automate, puşti mitralitere ş.a.m.d., dar uşile s-au deschis tot la ordinul pe care l-am dat. Ce trebuia să facem în momentul acela? Să fi pus puşca pe mulţime aceea, atunci ar fi căzut cum cad palele de grâu în faţa secerătorilor. Nu era posibil. Aşa ceva nu aş fi făcut niciodată şi nu am făcut niciodată. Sunt şi astăzi guri care spun că generalul Vlad a trădat. Eu nu am trădat. Eu am jurat credinţă poporului român şi patriei mele. Era cel mai simplu lucru să dau un ordin din două cuvinte, «Ordon, trageţi!», şi ar fi căzut ca spicele de grâu. Ar fi fost bine. Eu socotesc că nu e bine şi aceasta a fost, este şi va rămâne convingerea mea pe viaţă“, a declarat Iulian Vlad, citat de adevarul.ro.

Generalul a avut joi, 29 octombrie, prima ieşire publică, după 26 de ani de tăcere, în cadrul Conferinţei cu tema «1989 - Adevăr şi manipulare», organizată de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

foto: www.razvanpop.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Solomon

Acum 7 ani

Toti ne-au tradat!Revolutia?O mare cacialma,minciuna,dezinformare grosolana,victime fara nici o vina!Cine au fost calaii,ucigasii?Structurile inarmate ale statului!Cine ne-a aparat(cu armele indreptate spre interior)?Tot structurile inarmate ale statului!De cine am fost aparati ca doar nu ne-a atacat nimeni?Cu ce ne-am ales?Noi,cu praful de pe toba;ei cu privilegii uriase:au vandut,devalizat si si-au insusit totul,si-au asigurat pensii nesimtite,au ocupat toate structurile statului(nou)!Nu cred ca undeva in lume a fost distrusa o tara,din interior,asa cum a fost Romania!Traiasca "revolutia" romana!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus