Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Festivaluri, teatru și filme în acest weekend la Sibiu

Festivaluri, teatru și filme în acest weekend la Sibiu

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” organizează în perioada 6 - 7 noiembrie. Vineri de la ora 17:00 este programat un spectacol, pe o temă din poezia lui Iustin Panţa, interpretat de actorul Claudiu Fălămaş. Programul va fi continuat cu deschiderea oficială pe care o va face Dumitru Chioaru, apoi sunt programte o masă rotundă cu tema Europa, încotro? Moderator: Al. Cistelecan, decernarea premiului naţional pentru debut în poezie „Iustin Panţa” și lecturi ale poeţilor invitaţi (I), moderate de Ioan Radu Văcărescu.

În 7 noiembrie, de la ora 10:00 va fi lansarea revistei Euphorion, numerele 2 şi 3/ 2015, urmată de masă rotundă cu tema Iustin Panţa şi poezia contemporană, apoi lecturi ale poeţilor invitaţi (II), moderate de Rita Chirian, iar la final un recital din poezia lui Iustin Panţa al actorilor Lerida Buchholzer şi Cătălin Neghină.

08-800x508

Folclor cu interpreți din toată țara

Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea” continua în acest weekend cu un alt spectacol, care va avea loc vineri, dela ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Spectacolul folcloric  va fi susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist "Ciprian Porumbescu" din Suceava şi Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului". De asemenea, pe scenă vor urca și ansamblurile "Ceata Junilor" şi "Veteranii Junii Sibiului". Soliști vor fi Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Ina Tudoran, Bogdan Toma, Virginia Irimuş, Oana Tomoioagă şi Şerban Horj, Alina Bîcă, Adrian Neamţu, Daniel Rosalim, Viorica Telcean, Alina Pinca, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Marcel Părău, Nineta Popa, Marius Ciprian Pop, Laura Lavric şi Nicoleta Voica.

2015_10_16_1_incepe-festivalul-national-de-folclor-ioan-macrea_28791

Teatru pentru toate gusturile

Regizorul Alexa Visarion a montat la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu spectacolul „Noaptea bufonilor“, care va putea fi văzut vineri, 6 noiembrie, de la ora 19:00. În rolurile principale, doi actori de excepție și o întâlnire artistică inedită: Ilie Gheorghe și Marian Râlea.

Alexa Visarion propune pentru prima sa colaborare cu Teatrul Național din Sibiu o versiune scenică proprie după texte de Cehov și Shakespeare, intitulată „Noaptea bufonilor“.

„Noaptea bufonilor este un amestec de râs și plâns, de dramă și bufonerie, de melancolie și violență. Un spectacol alcătuit din cuvinte și din tăceri, în egală măsură. Iar la final, așa cum spune Alexa Visarion, „rămâne ecoul“. Spectacolul este un omagiu adus Teatrului și Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găsește întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. Este pentru prima dată când Ilie Gheorghe și Marian Râlea joacă împreună într-un spectacol, ceea ce creează un anumit tip de anvergură profesională și umană”, spun reprezentanţii teatrului sibian.

FotoTNRS-2_Noaptea-bufonilor©Dragos-Dumitru-700x420

Spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” nu este o piesă cu teză, nu aduce vreo morală pe care să o impună spectatorului, nu ascunde înlăuntrul ei vreo speranţă anume. Pentru a înţelege o asemenea piesă, trebuie să vezi în ea imensitatea lumii redusă la dimensiunile propriului tău spirit, iar în cei doi vagabonzi, o umanitate perpetuu ambivalentă.

Beckett are grijă să nu ne pună la dispoziţie cheia evenimentelor pe care o căutăm permanent şi îşi demonstrează ingeniozitatea tehnică jucîndu-se cu aşteptările noastre. „Aşteptându-l pe Godot” are puterea unei adaptabilităţi infinite. Piesa vorbeşte despre sentimente şi emoţii rămase până acum neexprimate, dar pe care, cu Beckett ca ghid, le putem recunoaşte ca ale noastre... Aşteptarea lui Godot – o invocare, un reflex, un paravan.

Spectacolul se joacă sâmbătă, de la ora 19:00, la ”Radu Stanca”.

ostatic-la-matusica-980x534-spotlight-productii

“Ostatic la mătuşica” este piesa pe care sibienii o pot vedea duminică, tot la ”Radu Stanca”. Spectacolul programat pentru ora 19:00, este povestea unui tânăr solitar. El aşteaptă moartea unei bătrâne tăcute şi posacă pe care el o crede mătuşa sa şi care îşi omoară timpul cu poveşti şi amintiri ce vorbesc despre moarte. Conform criticului Benedict Nightingale de la Times, impresia de “izbucniri de râs pentru masochiştii lipsiţi de speranţă în drum spre Olanda cu hoardele de sinucigaşi” este atenuată de sugestia că “lunile de veghe la capul unui pat pot crea o legatură chiar şi între o mătuşă tăcută şi tânărul care a construit cu disperare o maşină de eutanasiere gen Heath Robinson pentru a grăbi momentul plecării acesteia”.

asteptandul-pe-godot-980x534-spotlight-productii

Spectacole pentru copii

La Teatrul Gong copiii nu sunt uitaţi nici săptămâna acesta, iar actorii au pregătit, special pentru ei, un spectacol plin de voie bună – „Greierele aproape faimos”.

"Greierele aproape faimos" este un spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de la Fontaine. Din dorința sa de a deveni celebru, greierele, personajul principal interpretat de Mihaela Grigoraș, trece prin mai multe întâmplări alături de prietenii săi. El stăruie în dorinţa de a face performanţă în muzică şi reuşeşte în final să-şi împlinească visul, prin muncă şi perseverenţă.

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 18:00, la Teatrul Gong.

greierele

Film la librărie

Filmul ”Acasă la tata” va avea premiera de gală la CINE M-A văzut la Habitus

Proiecțiile de gală, în prezența regizorului Andrei Cohn și a actorilor Alexandru Papadopol și Andi Vasluianu, vor avea loc la Sibiu duminică, 8 noiembrie, de la ora 18.00 și 20.30, la Librăria Habitus.

“Acasă la tata” spune povestea lui Robert, un tânăr scriitor care într-un moment de ambiguitate emoțională se întoarce pentru 24 de ore în satul în care s-a născut, pentru prima dată de la moartea mamei lui. Până a doua zi dimineața, își va rescrie toate relațiile personale, cu tatăl, cu cel mai bun prieten din copilărie, cu prima iubire, cu trecutul.

CINE M-A văzut la Habitus aduce în fața publicului sibian, în premieră, debutul în regie al lui Andrei Cohn, ”Acasă la tata”. Comedie și dramă deopotrivă, filmul îi are în rolurile principale pe actorii Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Andi Vasluianu și Mirela Oprișor.

“Chiar dacă la suprafață apar teme cum ar fi ratarea sau condiția provincialului, pe mine m-a interesat să pun în discuție noțiunile abstracte de familie, prietenie și dragoste în contactul dur cu realitatea”, declară Andrei Cohn.

Preţ bilet: 10 lei (proiecție film + cafea/ceai la alegere).70X100_FINAL-270x384 (1)

Festivalul Cultural Maghiar

Ars HUNAGRICA – festivalul culturii maghiare aduce în comunitatea sibiană, până în 11 noiembrie, expoziții, concerte de muzică clasică, jazz, pop, rock, alternativă, spectacole pentru copii și un bal cu ocazia ediției jubiliare a Festivalului Cultural Maghiar.

Programul festivalului

Vineri, 6 noiembrie

Primăria Municipiului Sibiu, sala CIC, 12,00 – Vernisaj expoziție: Ștefan ORTH 70

Turnul Sfatului, 13,00 – Vernisaj expoziție – Mánfai György – Paralele Sibiu – Pécs

Forumul Democrat German, 14,00 – Vernisaj expoziție: Forster Jakab – Country Saxons

Galeria ASTRA, 15,00 – Vernisaj expoziție: Vargyas Ildikó – Cărți de joc Haiducii

Sala Thalia, 19,00 – Deschiderea oficială a festivalului

Sala Thalia, 19,30 -Concert: Filarmonica de copii din Vlăhița

Atrium Cafe Bistro & Art, 22,00 – Concert de jazz: Tóth Viktor Tercett (HU)

Sâmbătă, 7 noiembrie

Turnul Sfatului, 11,00 – Vernisaj expoziție: Vargyas Ildikó – Memento

Librăria Habitus, 12,00 – Spectacol: Desene animate cu acompaniament live la Saxofon, Tóth Viktor

Librăria Habitus, 13,00 – Conferință de literatură

-Târg de carte. Edituri invitate: Tortoma, Idea Konyvter, Muvelodes, etc.

– Sibiul Maghiar, prezintă prof. Benjamin Jozsa

– Sandor Remenyik 125 ani, inivitată prof. Iren Hantz Lam

– Prezentare de carte: Oameni celebrii: Gaspar Heltai, prezintă prof. Gergely Kun Gazda

– Sibiu – Szolnok, legături culturale, prezintă dr. Beata Molnar

– Prezentare revistă istorică – Magazin Transilvănean, prezintă Laszlo Demeter, redactor sef

Sala Oglinzilor, 19:00 – Balul Festivalului, muzica asigurată de Zoltán Brassai si formația, vor urca pe scenă ansamblurile de dansuri populare maghiare: a copiilor de la secția maghiara a Colegiului Național O. Goga Sibiu, Forgós din Sibiu și a tineretului din Szolnok, Bilet de intrare: 15 / 10 lei.

Duminică, 8 noiembrie

Galeria Bisericii Reformate din Sibiu, 11,00 – Vernisaj expoziție: Makrai Zsuzsa, email – Embleme renascentiste de Bathory. Cu participarea Corului Hozsanna din Sibiu

Biserica Rom. Catolică Sf. Treime Sibiu, 12,30 – Concert coral: Mustármag – Oratoriul In Memoriam Márton Áron

Sala mică Thalia, 17,00 – Întâlnire cu redactorii: MTVA – DunaTV – Studioul Teritorial din Transilvania

Sala mică Thalia, 18,00 – Vernisaj expoziție: 15 ani de pedagogie în arhitectură la M. Ciuc

Sala mică Thalia, 19,00 – Concert cameral: Horváth Bálint – Juhász Orsolya Anna (HU

Atrium Cafe Bistro & Art, 21,00 – Concert improvizație: Sándor Medve, trompetă, loop

ars-hungarica2

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: La Teatrul Gong , Claudiu Fălămaș , Teatrul Gong , Sala Thalia , Alina Bîcă , Robert Tarnaveanu , Atrium Cafe Bistro , Junii Sibiului , Turnul Sfatului , Iustin Panța , Alexandru Papadopol , Colegiului Naţional , Radu Stanca , Nelu Albu , Dumitru Chioaru , Libraria Habitus , Marian Râlea , Teatrul Naţional , Alexa Visarion , Benedict Nightingale , Ars Hungarica , Ilie Gheorghe , Daniel Rosalim , Rita Chirian , Dans Ioan Macrea , Biserica Romano , Primăria Municipiului Sibiu , Sala Oglinzilor , Heath Robinson , Ioana Flora , Viorica Telcean , Cătălin Neghină , regizorul Alexa Visarion , Marcel Părău , Ciprian Porumbescu , Mirela Oprişor , Forumul Democrat German , După Festivalul Naţional , Andrei Cohn , Mihaela Grigoraș , Adrian Neamţu , Angelicăi Alina Pinca , Ceata Junilor , Ioan Radu Văcărescu , Laura Lavric , Ovidiu Homorodean , Nicoleta Voica , Catolică Sfânta Treime , Tudor Furdui Iancu , Nineta Popa Ionescu , Andi Vasluianu , Marius Ciprian Pop , Oana Tomoioagă , Virginia Irimuş , Şerban Horj , Galeria Bisericii Reformate , Lerida Buchholzer , Bogdan Toma , Goga Sibiu , Benjamin Jozsa , Balul Festivalului , Beata Molnar , Corului Hozsanna , Festivalului Cultural Maghiar , Forster Jakab , Veteranii Junii Sibiului , Gaspar Heltai , Gergely Kun Gazda , Horváth Bálint , Idea Konyvter , Iren Hantz Lam , Juhász Orsolya Anna , Laszlo Demeter , Magazin Transilvănean , Makrai Zsuzsa , Mánfai György , Paralele Sibiu , Sandor Remenyik , Sibiul Maghiar , Studioul Teritorial , Sándor Medve , Treime Sibiu , Tóth Viktor Tercett , Vargyas Ildikó , Zoltán Brassai , Country Saxons , Oratoriul In Memoriam Márton Á , Ina Tudoran , Festivalul Cultural Maghiar , Colocviul Zilele Poeziei „Iust

Vizualizari: 1561

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus