Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Actualizare  - Sibienii au ieșit să protesteze și în Viena. ”Vrem o Românie fără corupție, în care să ne întoarcem cu drag”

Actualizare  - Sibienii au ieșit să protesteze și în Viena. ”Vrem o Românie fără corupție, în care să ne întoarcem cu drag”

Actualizare 22.24 

Aproximativ 90 de persoane au participat în această seară la un marș decomomorare a victimelor incendiului de săptămâna trecută din clubul Colectiv. "S-a ținut un moment de reculegere, apoi s-a spus Tatăl nostru, iar apoi s-a cântat imnul", spune unul dintre sibienii prezenți la marșul din Viena.

colectiv viena (5) colectiv viena (4) colectiv viena (3) colectiv viena (2) colectiv viena (1)

La fel ca în România, în urma unui apel de facebook, zeci de români au ieșit ieri seară în stradă în fața Ambasadei României în Republica Austria. Acțiunea a avut loc atât ”în semn de solidaritate cu frații, prietenii și familiile noastre din țară”, cât și ”pentru o Românie mai bună, lipsită de coruptie, unde să ne întoarcem cu drag”.

La manifestări au participat și câțiva sibieni stabiliți în Viena. ”S-au strâns vreo 60-70 de persoane, adunarea a fost paşnică. S-au strigat aceleaşi lucruri pe care le-am văzut în ţară, dar şi în engleză. S-a cântat imnul României şi s-a formulat o scrisoare către ambasada Austriei cu revendicările cunoscute deja de la protestele din ţară”, a declarat pentru Turnul Sfatului unul dintre sibienii prezenți la proteste.

Solicitările românilor din Austria sunt următoarele:

  1. Numirea unui prim-ministru tehnocrat şi a unui guvern format din experţi, care nu se numără printre liderii actuali ai clasei politice
  2. Respectarea referendumului prin care s-a votat micşorarea numărului de parlamentari la 300 (de la 600 cât sunt astăzi)
  3. Parlamentarii şi membri Guvernului nu mai trebuie să beneficieze de un statut privilegiat în faţa legii şi a anchetelor de corupţie
  4. Aprobarea de urgenţă în parlament a tuturor cererilor de urmărire penală
  5. Confiscarea integrală în termen de 3 luni a averilor politicienilor şi oficialilor condamnaţi definitiv pentru corupţie
  6. Excluderea imediată din orice funcţie de conducere publică a tuturor persoanelor condamnate (cu sau fără suspendare) sau urmărite penal
  7. Votul la vedere în Parlament
  8. Publicarea, într-un mod accesibil, a tuturor cheltuielilor parlamentarilor
  9. Transparentizarea şi publicarea, într-un mod accesibil, a tuturor achiziţiilor publice şi alocării de contracte publice
  10. Asigurarea unui cadru legal şi administrativ care să asigure accesul la vot tuturor cetăţenilor români din ţară şi din diaspora şi desfăşurarea alegerilor conform calendarului electoral stabilit.
colectiv viena (5)

”Noi ne-am dus mai ales cu gândul la cei răniţi sau decedaţi în incendiul din clubul Colectiv, dar şi din solidaritate cu numărul extrem de mare de români ieşiţi în stradă săptămâna trecută. Înţelegem că rezolvarea situaţiei din România este una de lungă durata, problemele sunt complexe iar pânza de corupţie extrem de întinsă, de la prim-ministru la pădurar, dar nu putem sta pasivi la televizor, mai ales văzând că protestele au un ecou. Ecou scurt, dar un început”, a mai declarat unul dintre sibienii stabiliți în Viena.

colectiv viena (4)

400 de români sunt așteptați la proteste și în această seară în Viena.

colectiv viena (3)

colectiv viena (1)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Zorro

Acum 8 ani

Bravo copii! Bravo!! Sper ca aceste proteste sa se intinda in toate tarile unde traiesc romani. Bravo!
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

@ Wien : stiu ca sunteti ocupati , dar fixati o zi cand sunteti toti sibieniiv/ romamii la ambasadă .
Raspunde

@alzara

Acum 8 ani

Urmareste/cauta evenimentele pe facebook, noi asa le-am gasit... Cel mai probabil urmatoarea adunare va fi pe 1 decembrie, ne vedem acolo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus