Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Regulament de ordine interioară în școlile sibiene: de la amuzant la absurd

Regulament de ordine interioară în școlile sibiene: de la amuzant la absurd

Fiecare școală din județ are un regulament de ordine interioară, care impune o serie de obligații atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Cele mai multe prevăd interzicerea pedepsei corporale, precum și agresarea fizică/verbală a elevilor sau colegilor, respectarea programului și menținerea curățeniei.

Liceele cu pretenții, care reușesc să se claseze primele pe județ în ceea ce privește rezultatele la Bacalaureat și participarea la olimpiade, prevăd și reguli suplimentare, atât în ceea ce privește vestimentația elevilor, cât în privința utilizării telefoanelor.

La Colegiul ”Gheorghe Lazăr” elevii nu au voie să difuzeze imagini din incinta unității de învățământ filmate cu telefonul mobil, doar dacă au aprobarea conducerii școlii. Tot aici elevilor le este interzisă îmbrăcămintea ”neadecvată vârstei, caracteristică grupurilor rock, naziste, sataniste”. Pentru a menține o ținută decentă elevii care învață aici trebuie să nu poarte haine transparente, la fete ”bluza să depășească mijlocul”, iar fusta să fie cel mult de o palmă deasupra genunchiului”. La fel ca la alte licee fetele trebuie să aibă părul nevopsit, iar băieții să nu poarte piercinguri, barbă, favoriți, cercei, iar dacă au părul lung să îl poarte prins în coadă.

La alte licee, printre care și Colegiul ”Brukenthal”, elevii au obligația să închidă telefoanele în timpul orelor, iar când au test să își lase telefonul pe catedră. Tot la Brukenthal sunt interzise jocul cu mingea în curtea școlii și aruncatul cu bulgări.

La Colegiul ”Octavian Goga” este specificat în regulament că elevii nu au voie sa aduca în școală și să folosească nici un fel de spray-uri lacrimogene  și orice alte materiale pirotehnice sau de altă natură care ar pune în pericol integritatea celor din jur, dar și ”introducerea în şcoală a materialelor audio-video care atentează la bunele moravuri, înregistrările clandestine şi postarea lor pe site-uri de socializare, în scop denigrator”.

Elevi scoși în ploaie ca să nu strice zugrăveala

Dacă majoritatea regulilor au ca scop siguranța elevilor și buna desfășurare a cursurilor, mai sunt și cazuri, reclamate de părinți, în care regulile sunt de așa natură încât expun copiii la o serie de pericole.

Printre ele se numără și școala ”Regina Maria”, unde părinții se arată revoltați de faptul că elevii sunt scoși în stradă la terminarea orelor și nu au voie să își aștepte părinții în curte, iar zona este foarte circulată, mulți copii având vârste între șase și zece ani.

Deși părinții se plâng că din a doua săptămână de școală pe poartă a fost lipit un anunț prin care le era interzis să intre în curte ca să își ia copiii, pe care îi găseau pe trotuar, la doi metri de stradă, directoarea neagă că această regulă ar exista.

”Fiecare părinte vede situația cum vrea, dar noi nu le-am interzis să intre să își ia copiii din curte. Și dacă i-au găsit în stradă, i-au găsit supravegheați de câte un învățător, așa că nu văd care este problema”, spune directoarea, negând și apoi confirmând spusele părinților.

Plângeri similare au fost și la Școala nr.4 din Sibiu, unde mama unui băiețel de șase ani, din clasa pregătitoare, alături de mai mulți părinți, s-a plâns directoarei că nu este de acord ca fiul său să fie scos în fiecare pauză afară, chiar și când plouă, căci așa copilul se îmbolnăvește.

”Răspunsul primit a fost că toți trebuie scoși afară pentru că toate clasele au fost zugrăvite și dacă stau în clasă în pauză copiii strică zugrăveala. Iar dacă nu ne convine să îi mutăm la altă școală”, spune mama băiatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

Vicent

Acum 8 ani

Madam autor nu inteleg unde vedeti absurdul si amuzantul ????!!! Poate ar trebui sa va revizuiti titlul, sau sa nu mai scrieti din putul gandirii !!!!
Raspunde

Pravale Baba

Acum 8 ani

@ Vincent. Sesizand nedumerirea ta doresc sa iti ofer o mana de ajutor. Spre exemplu: "îmbrăcămintea ”neadecvată vârstei, caracteristică grupurilor rock, naziste, sataniste” - amuzant "toate clasele au fost zugrăvite și dacă stau în clasă în pauză copiii strică zugrăveala" - absurd Problema intr-adevar exista, in conditiile in care anumite prevederi ale regulamentelor de ordine interioara efectiv incalca legea. Totodata nu este de mirare atata timp cat directorii acestor unitati de invatamant, in mare majoritate, sunt numiti pe considerent politice si nu de competenta.
Raspunde

x

Acum 8 ani

"caracteristică grupurilor rock, naziste, sataniste" -> Si aici si-a bagat biserica coada, regula asta s-ar aplica la teologie, in rest din cate stiu scolile noastre sunt axate pe cunoastere, nu pe indoctrinare
Raspunde

Anda

Acum 8 ani

In Germania, in scoala a bisericii, cu director preot, copiii vin la scoala in bermude si tricou vara, au piercing daca aia isi doresc, plete daca vor si nu mai cade biserica pe ei (care apropo, delimiteaza intr-o parte curtea scolii). Sunt 1400 de elevi din clasa a 4-a pana in a 10-a. E o disciplina si o ordine exemplara. In final, dupa ce tragem linie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus