Vineri,
02.12.2022
Innorat
Acum
2°C

S-a inaugurat centrul de zece milioane de euro de la Pediatrie. Există aparatură performantă, laboratoare, dar lipsesc medicii

S-a inaugurat centrul de zece milioane de euro de la Pediatrie. Există aparatură performantă, laboratoare, dar lipsesc medicii

Centrul de Cercetare și Telemedicină în Bolile Neurologice la Copii din cadrul Spitalului de Pediatrie Sibiu a fost inaugurat sâmbătă, în prezența oficialităților locale, care au putut vizita centrul de zece milioane de euro, finalizat după aproape trei ani de la demararea lucrărilor. Centrul cuprinde o clădire nouă în cadrul spitalului, dotată cu apartură de ultimă generație și în cadrul lui urmează să își desfășoare activitatea 30 de medici specialiști.

La  inaugurare au participat oficialități printre care și primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, Prof. Dr. Marin Burlea, subprefectul Anca Șandru, managerul SCJU Sibiu, Vasile Spinean, rectorul ULBS Sibiu, Ioan Bondrea, Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, Comisar-şef de poliţie Tiberiu Ivancea și alții.

Părintele Constantin Necula a spus o rugăciune de binecuvântre a centrului și a făcut cadou spitalului o icoană cu Maica Domnului ”care o să vegheze asupra copiilor care vor ajunge în acest centru”, după care directorul de proiect, dr. Neamțu Mihai Leonida a adresat mulțumiri celor care au sprijinit proiectul și a invitat câți medici să ia cuvântul.

”Aceste proiect a fost posibil cu sprijinul necondiționat al Primăriei Sibiu, al primarului interimar Astrid Fodor și al actualului președinte al României, Klaus Iohannis, primarul Sibiului la momentul demarării proiectului. Putem spune că împreună suntem ctitorii acestui centru”, a spus directorul de proiect, dr. Neamțu Mihai Leonida.

Mihut inaugurare centru cercetare pediatrie (5)

”Acum începe greul”

Proiectul, care a fost lansat în ianuarie 2013, are ca scop creșterea calității și eficienței cercetării și dezvoltării activității în domeniul neurologiei pediatrice. Deși termenul inițial de finalizare a proiectului era de 28 de luni, întârzierea fondurilor și problemele apărute la lictațiile de achiziție a aparaturii, au dus la prelungirea termenului de finalizarea, până la trei ani.

”Trăim azi un moment de bucurie, un moment al bilanțului văzând că acest proiect, la care s-a muncit aproape trei ani, a fost finalizat. Dar acum bucuria se transformă în îngrijorare, poate e un pic prea mult spus, dar se transformă într-o preocupare permanentă pentru ca această clinică să funcționeze la standarde cât mai înalte. Așa că suntem conștienți, că de fapt, munca noastră de abia acum începe”, a declarat Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de Pediatrie.

inaugurare centru cercetare pediatrie (2)

Centru cu aparatură performantă, dar fără medici

În noul centru ar trebui să lucreze 32 de medici, dar potrivit reprezentanților clinicii, deocamdată au fost angajați doi. Problema angajării medicilor s-ar putea să se prelungească, în condițiile în care ”e greu să găsim specialițti care să știe să lucreze cu aparatură atât de performantă”, după cum a declarat chiar directorul proiectului la inaugurare. Un al doilea factor, ar fi lipsa sprijinului din partea Ministerului Sănătății, la care conducerea spitalului a făcut de la începutul anului cerere pentru suplimentarea personalului, iar răspunsul a fost negativ.

”Am trimis la minister o solicitare a suplimentării personalului, pentru a avea oameni care să lucreze efectiv în noul centru, iar răspunsul Ministerului Sănătății a fost că ei nu dispun de fonduri să ne ajute și ne sugerează să ne facem o sursă de finanțare din contractele de cercetare. Deci, cum să începem cercetarea și să obținem finanțare fără personal care să facă această cercetare?”, declara la acea vreme directorul de proiect, dr. Neamțu Mihai Leonida.

inaugurare centru cercetare pediatrie (11)

Milioane de euro în aparate

Noua clădire are 1.276 de metri pătraţi şi este structurată pe demisol, parter, două etaje şi o mansardă. Astfel au fost înființate cinci departamente de cercetare: compartimentul de neuroradiologie, compartimentul de genetică, boli metabolice şi cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de bolile neurologice, compartimentul clinic de neurologie pediatrică; compartimentul de cercetare în neurologie şi polisomnografie, compartimentul de telemedicină şi educaţie medical.

Printre achiziile cntrului se numără și un aparat de rezonanţă magnetică de 3 Tesla, un sistem Röntgen multivalent cu arhitectură flexibilă pentru explorări fluoroscopice şi angiografice (neuroradiologie intervenţională şi neurochirurgie), un aparat Röntgen complet digital de grafie pentru pacienţi pediatrici, un electroencefalograf cu 40 canale pentru analiza de performanţă a activităţii spontane în timpul examinării funcţionale RMN EEG MRI, un ecograf Doppler color pentru investigaţie de înaltă performanţă în pediatrie, un ecocardiograf performant de analiză în volum, 2D, M şi Doppler pentru aplicaţii cardiovasculare, transtotoracic, transesofagian, vascular pentru pacienţi pediatrici, un aparat pentru studii genetice secvenţiator genetic, un sistem de prelucrare a imaginilor medicale (PACS), un sistem integrat de telemedicină şi o bibliotecă digitală. Proiectul va permite astfel ca în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, copiii cu afecţiuni neurologice să beneficieze de teste moderne şi eficiente de diagnostic, incluzând electroencefalografii, răspunsuri evocate de trunchi cerebral, auditive şi vizuale la copiii cu suspiciune de tulburări de auz sau deficienţe de vedere, electromiografie, servicii de neuroradiologie, inclusiv Rezonanta Magnetică (IRM), spectroscopie RM (SRM) şi f MRI şi teste cardiorespiratorii şi genetice performante.

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu a derulat în perioada 21 decembrie 2012 – 21 noiembrie 2015, proiectul cu titlul "Centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii - CEFORATEN" - Cod SMIS-CSNR: 13605, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în calitate de Organism Intermediar, pentru Programul Operaţional "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE), Axa prioritară 2, Operaţiunea O 2.2.1.

Valoarea totală a proiectului a fost de 45.315.662 lei.

Mihut si fodor inaugurare centru cercetare pediatrie (6)inaugurare centru cercetare pediatrie (3)anca sandru inaugurare centru cercetare pediatrie (1)Necula inaugurare centru cercetare pediatrie (8)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

9 comentarii

alex

Acum 7 ani

Inca un proiect facut degeaba - pai domnule director de proiect cum ai organizat tu resursa umana de te-ai trezit fara personal si mai curios cum a fost aprobat acest proiect de catre Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică daca se stia din capul locului ca nu exista 'specialisti'. Singurii care vor cerceta ceva la acest centru vor fi probabil cei de la DNA. Is curios ce mama naibii o sarbatorit toti aia din sala? esecul proiectului? cel mai probabil se va alege praful de aparatura exact ca si centrul de Arsi din Bucuresti.
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

Lasa ca "tehnocratii" noului guvern acum o sa inteleaga pe deplin importanta, bla-bla-bla si o sa aprobe fonduri pt personal ca doar nu sunt politicieni corupti si fara studii... Ce-am mai ras... RMN-ul ala de 3 Tesla o sa intre in conservare si pacientii de la pediatrie sau de aiurea o sa mearga tot pe Somesului, ca asa trebuie, sa faca rezonanta la 0.7 Tesla ca sa le iasa banul la proprietari. Un rahat clasic nu-i asa? Si da, directorul ala care nu a planificat si resursa de personal ar trebui demis (ca demisia nu si-o va da niciodata) pentru PROSTIE.
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Toata aparatura enumerata mai sus este pentru diagnisticare, insa nu a fost enumerat nici un fel de aparat pentru terapie, cum ar fi de ex cyber knife, iradiator. Este nevoie de un bloc de fizioterapie, mai ales in bolile neurologice, trebuie un bloc pentru cei cu vertigo, , este nevoie de logopezi, intr-un centru pediatric ar trebui sa lucreze si invatatori, care sa faca lectiile cu copiii, si sa stie sa lucreze cu copii cu un eventual handicap. Ar mai fi nevoie de multe, nu doar de ce am enumerat eu. Dupa ce medicul are o diagnoza, incepe munca lui, trebuie sa vindece si precum vad, asta s-a cam uitat de cei care au proiectat acest centru vezi doamne atit de modern. Acesta nu este spital, ci centru de diagnosticare pediatric.
Raspunde

carcotasul

Acum 7 ani

Se putea gasi o locatie mai buna pentru spitalul de pediatrie. Nu in buricul targului, pe o strada mica, fara locuri de parcare
Raspunde

nik

Acum 7 ani

lasa ca vine noul guvern si taie tot. deja se tot cacacesc cu majorarea salariilor la medici. sa se hotarasca vor sau nu medici dar sa spuna CLAR. NU ne trebuie spitale sa crape prostii ca smecherii au unde sa se trateze (in frunte cu umflatii de la BNR). in rest multumim tinerilor "frumosi si destepti"pentru marea realizare dupa 3 zile de urlat in piata
Raspunde

pacient

Acum 7 ani

Pai de ce nu au medici? pentru ca medicii buni sunt dati la o parte ca sa aiba loc toate progeniturile profesorilor de carton de la medicina.Uitati-va la toate specialitatile este situatia asta.Medicii rezidenti sunt dati la o parte ca sa aiba loc fiii prosti pregatiti ai profesorilor de la medicina. SA vina ei sa lucreze pe aparatura performanta.Sunt in stare? rusine sa va fie pentru ca ati distrus medicina sibiana, o mafie de nedescris!Nu avem unde sa ne tratam copiii ca daca ajungem pe mainile acestor progenituri prost pregatite dar cu titluri universitare si doctorate deja din rezidentiat( fara taxa!!!!) ne mor copiii in brate.
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Ai perfecta dreptate. Eu am plecat din tara fiindca am fost in Bucuresti cind au venit minerii la chemarea lui Iliescu in 90. Am terminat in Germania studiile cu media 1,65 (ar fi 9, 65) si lucrez la Universitatea nr 1, cotata in Germania din München. Am cunoscut multi medici tineri din Romania care au terminat cu medii foarte mari medicina in tara si nu au gasit sau nu au primit locuri de munca, de rezidentiat in tara din cauza umflatilor si a neamurilor acestora. Oameni mediocri din punct de vedere profesional si moral au ajuns sa ne conduca, sa educe pe altii, fiind profesori. Este de risul p...i. Da, tinerii au tipat in strada, insa fara nici o viziune clara de viitor. I-a folosit lui Klaus al nost, care a vrut sa scape de Poanta si PSD. E bine c-am scapat de ei, insa ce urmeaza? Deocamdata este vid.
Raspunde

pacient

Acum 7 ani

Urmeaza: la vremuri noi, tot NOI. Pentru ca nu se lasa ei asa de usor! tot o vorba din popor: "Prostul daca nu-i fudul nu-i prost destul".Trebuie sa moara si aici niste oameni sau niste copii( mai rau daca pot spune asa) ca sa plece acesti profesorasi de carton si sa lase locul unor adevarati profesionisti. Oare cine i-ar putea opri altfel? Chiar nu exista un STOP prostiei in SIBIUL asta? Cei de la ULBS nu au copii, nu le e frica ca ajung pe mana lor?
Raspunde

Virgil

Acum 7 ani

Foarte frumos acum ramine de vazut cum gasiti sursa de finantare care este chair acolo daca va intereseaza ideea trimiteti un mesaj si poate vo spun depinde cit de interesati sinteti !!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus