Duminică,
05.02.2023
Innorat
Acum
-7°C

S-a lansat Şcoala de Insuficienţă Cardiacă de la Sibiu 

S-a lansat Şcoala de Insuficienţă Cardiacă de la Sibiu 

Fundaţia Română a Inimii şi Grupul de Lucru de Insuficienţă Cardiacă din cadrul Societăţii Române de Cardiologie împreună cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au lansat „Şcoala Internaţională de Insuficienţă Cardiacă Sibiu”, o iniţiativă care are ca scop oferirea medicilor cardiologi şi medicilor de familie a un ghid practic pentru diagnosticul, evaluarea și tratamentul insuficienţei cardiace (IC) şi pentru a promova în rândul populaţiei generale importanţa cunoaşterii simptomelor şi a complicaţiilor insuficienţei cardiace. Mai mult, Şcoala Internaţională de Insuficienţă Cardiacă îşi propune schimbarea paradigmei în insuficienţa cardiacă, de la diagnostic incurabil, la afecţiune tratabilă.

„Ne dorim ca Şcoala Internaţională de Insuficienţă Cardiacă de la Sibiu să reprezinte realmente un element important la nivel european în ceea ce priveşte formarea opiniei specialiştilor în privinţa  insuficienţei cardiace. Fundaţia Română a Inimii îşi doreşte să îşi îndeplinească scopul, acela de informare, sensibilizare, educare a populaţiei dar şi a altor categorii. Este esenţială implicarea medicului de familie, a farmaciştilor dar şi a mass-media în transmiterea acestui mesaj către populaţia generală”, a declarat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Cu ocazia lansării Şcolii Internaţionale de Insuficienţă Cardiacă, a fost anunţat şi programul de activităţi pentru 2016, care include un simpozion în cadrul Forumului de Primăvară al Casei Inimii (în Sibiu), o conferinţă de presă în Bucureşti, cursuri pentru tinerii cardiologi, pentru medicii de familie şi pentru asistente (în cadrul unor evenimente de amploare ce vor avea loc în Sinaia, Bucureşti şi Sibiu).

Activitatea Şcolii Internaţionale de Insuficienţă Cardiacă va cuprinde, totodată, cursuri practice hands-on, susţinute de medici de renume internaţional.

„Este o preocupare constantă a Grupului de Lucru de Insuficienţă Cardiacă, a Societăţii Române de Cardiologie şi a Fundaţiei Române a Inimii. Insuficienţa cardiacă este o boală severă, care costă mult şi care afectează calitatea vieţii. Din păcate, insuficienţa cardiacă este mai severă decât foarte multe forme de cancer şi afectează 4,7% din populaţia generală a României, iar în următorii ani este de aşteptat ca prevalenţa insuficienţei cardiace să crească”, a declarat dr. Ovidiu Chioncel, membru al Grupului de Lucru de Insuficienţă Cardiacă din cadrul Societăţii Române de Cardiologie. www.romanianheart.ro

Insuficiența Cardiacă este o afecţiune în care inima este incapabilă să pompeze sângele spre organe şi ţesuturi, dar şi să primească sângele de la organe. În consecinţă, ţesuturile primesc mai puţin sânge ca urmare a incapacităţii inimii de a pompa, iar pe de altă parte, sângele stagnează şi se acumulează în organe, ca urmare a incapacităţii inimii de a-l primi. Grav este că, la cinci ani de la diagnostic, 40-50% din pacienţii cu IC mor!

În prezent, în România sunt peste 900.000 pacienţi diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă şi aproape 80.000 sunt diagnosticaţi în fiecare an. Prognoza pentru următorii ani este cu atât mai gravă cu cât, până în 2020, prevalenţa IC va creşte în toate ţările Europene cu 60-70%.

Foto: www.romedic.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus