Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
5°C

Atentate la Paris: Al treilea kamikaze din comandoul de la Bataclan a fost identificat

Atentate la Paris: Al treilea kamikaze din comandoul de la Bataclan a fost identificat

Un jihadist francez întors din Siria a fost identificat ca al treilea și ultimul membru al comandoului care a luat cu asalt la 13 noiembrie sala de concerte de la Bataclan din Paris, scena celor mai multe victime - 90 de morți din cei 130 - în urma seriei de atacuri din seara acelei zile de vineri, după cum relatează AFP și Figaro, potrivit Agerpres.

Foued Mohamed Aggad (23 de ani) era originar din Strasbourg (estul Franței) și plecase în Siria la sfârșitul anului 2013 împreună cu fratele său și un grup de amici, potrivit unei surse apropiate dosarului. Cei mai mulți dintre aceștia au revenit în Franța și au fost interpelați în mai 2014, dar el se afla încă în Siria în acea perioadă, a precizat în același timp o sursă din cadrul poliției.

Alți doi membri ai comandoului de la Bataclan au fost deja identificați. Aceștia sunt de asemenea jihadiști francezi, originari dintr-o suburbie pariziană: Omar Ismail Mostefai (29 de ani) și Samy Amimour (28 de ani). Foued Mohamed Aggad a fost identificat la sfârșitul săptămânii trecute printr-un test ADN.

Șapte rezidenți din Strasbourg, cu vârste cuprinse între 23 și 26 de ani, au fost arestați în mai 2014 în oraș și parchetul a cerut în luna octombrie trimiterea lor în fața unei instanțe penale pentru asociere cu infractori în legătură cu o acțiune teroristă.

Plecat la 17 decembrie 2013 din Frankfurt cu avionul până în Antalya (Turcia), grupul de tineri francezi a ajuns apoi în Siria, unde doi dintre ei, frații Mourad și Yassine Boudjellal, au fost uciși. Ei fuseseră recrutați de Mourad Fares, cunoscut ca fiind unul dintre principalii recrutori de jihadiști francezi prin intermediul rețelelor de socializare.

Deși au declarat că au plecat în Siria în scopuri umanitare, tinerii arestați în mai 2014 la Strasbourg sunt suspectați că s-au înrolat în rândurile grupării jihadiste Daesh (acronimul arab al Statului Islamic). În timpul anchetei, ei au explicat că au revenit la realitate în fața ororilor pe care le-au descoperit și s-au întors în Franța pe rând, începând cu luna februarie 2014.

Atentatele de la Paris s-au soldat 130 de morți la 13 noiembrie în urma unui val de atentate ce au vizat sala de concerte Bataclan, terase ale unor baruri și restaurante și zona din jurul Stade de France, de la periferia nordică a capitalei franceze, unde se desfășura meciul amical de fotbal Franța-Germania, în prezența președintelui Francois Hollande.

Sursă: AFP, Figaro, Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus