Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Sărbătorile furate (II)

Ne reîntâlnim pentru a continua dialogul cu prof. Manuel Valeriu și dorim acum, după încheierea perioadei Sărbătorilor creștine ale Întrupării și Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, sa vă urăm LA MULȚI ANI, cu sănătate !

Cred că sunt proaspete petrecerile și impresiile d-voastră după aceste Sărbători, ca să le putem evalua tocmai din perspectiva genezei lor, dinlăuntrul spiritului lor adevărat. Pentru că mulți filosofi, antropologi și sociologi apreciază că în ultimul secol s-a petrecut o accelerată renunțare/deviere de la linia tradițională - prin secularizarea lumii noastre, respectiv renunțarea de bună-voie la comorile spirituale care sunt hrana bună pentru suflet!  De-aceea vorbim despre „sărbătorile furate”.

Prof. M. Valeriu: - Dacă e aşa, ne putem întreba cine ne-a furat sărbătorile ? Le-am dat noi singuri sau altcineva ni le-a luat ? Nici în Occidentul secularizat nu mai putem vorbi întru totul de sărbători creştine. Profesorul Thomas Molnar spunea: "civilizaţia modernă dizolvă sacrul însuşi şi demolează din interior ataşamentul omului la tot ceea îl face uman şi îl depăşeşte". Puteam noi scăpa de acest fenomen  al secularizării în Europa ateo-materialistă?  Zonele rurale de la noi încă au mai menţinut tradiţiile, cel puţin în preajma sărbătorilor. Oraşele sunt luminate exterior, mai rămâne de rezolvat şi cu lumina din sufletele noastre. Avem Târguri de Crăciun, dar le putem numi şi Târguri pentru postul Crăciunului ?

- Fiindcă toate bunătăţile culinare sunt disponibile pe toată perioada postului, asortate de muzică. Ce mai rămâne din post?

Avem şi colinde de Crăciun, aproape tot postul Crăciunului. Mai simţim oare vreun fior interior când ascultăm colinde în zilele de sărbătoare? Sunt şi concerte de Crăciun, dar ele sunt tot în postul Crăciunului, fiindcă în ziua de Crăciun,  ne retragem pe la casele noastre. Putem spune că la începutul lui decembrie e un concert "de Crăciun" ? Sau  poate că s-a schimbat calendarul şi  nu mai sunt eu la curent… Sau Crăciunul e în fiecare zi când ai bani şi-ţi poţi permite să mănânci cârnaţi ?

Prof. Thomas Molnar, care a călătorit în multe ţări din lume, declara că actualmente se poate vorbi de o singură hegemonie, aceea a societăţii de consum. E greu să nu îi dai dreptate. Am uneori impresia că înaintea sărbătorilor cineva dă startul la o cursă contracronometru în domeniul cumpărăturilor. E atâta forfotă, atâta agitaţie, că ai impresia unei competiţii de "food shopping". Parcă ar veni Dumnezeu în ziua de Crăciun în casa fiecăruia şi ar contabiliza cantitatea de alimente care sunt aşezate pe masă. Iar în funcţie de asta, ne-ar pedepsi că nu am pregătit destulă mâncare…

- De altfel, se știe că „moș Crăciun roșu” este o invenție comercială americană de secol XIX, falsificând de fapt tradiția lui Santa Klaus (Sfântul Nicolae) creștin, episcopul din antichitate care cu adevărat făcea daruri celor nevoiași.

- Felicitările de Crăciun cu imaginile ce reprezintă Naşterea Domnului se fac tot mai rare. Ne aliniem şi aici la tendinţa europeană.  Moş Crăciun are sacul plin, dar cam lipsesc de acolo cărţile de spiritualitate creştină. Cu ce să mai umplem sufletul ? Cu normele europene ? Dacă nu există suflet, atunci hai să umplem stomacul, poate dispare golul interior.

Mă gândesc la zilele de Crăciun ale celor care dorm la azilul de noapte sau prin gară. Oare pe ei îi colindă cineva? Chiar dacă ar primi o felie de cozonac şi o portocală, cum rămâne cu izolarea lor în zilele de sărbătoare? Vom primi refugiaţi, se spune că avem capacitatea de a-i caza şi hrăni gratuit, există spaţii pentru ei. Dar ce am făcut cu boschetarii noştri?

Cum de pentru ei nu s-au găsit spaţii de cazare, nici măcar acum, în preajma Crăciunului ? Ei nu sunt oameni, nu sunt semenii noştri, nu sunt compatrioţii noştri ? Sau există fonduri doar pentru pensii speciale ?

- Cum bine spunea un comentator, lumea de azi, post-modernă, (eu aș denumi-o prost-modernă…) nu mai este în stare să diferențieze informația de VESTE – vestea creștină care schimbă întreg orizontul lumii căzute și bucură spiritul omului! Cât mai suntem încă în atmosfera Sărbătorii, să încercăm pătrunderea acestei taine – coborârea Creatorului printre noi!

(va urma)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus