Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Sibienii care au ales  altceva de sărbători: La muncă în Londra

Sibienii care au ales  altceva de sărbători: La muncă în Londra

Un grup de tineri sibieni a decis să înlocuiască petrecerile și lâncezeala specifice sfârșitului de an cu două luni petrecute la Londra. La muncă, pe perioadă determinată, în cadrul târgului de Crăciun, Winter Wonderland.

„Am ales să plec pentru a-mi strânge niște bani” a fost răspunsul pe care toți cei trei tineri mi l-au dat atunci când au început să-mi povestească despre experiența londoneză. „În țară nu reușeam să strâng deloc bani, salariile fiind foarte mici la noi și atunci am considerat această plecare  o oportunitate de a strânge și niște bani, dar și de a vedea  Londra”, spune Elena care a plecat alături de prietenul ei aflat la o a doua astfel de plecare.

Românul rezistă în toate condițiile de muncă

Și Andreea și Paul au renunțat la petrecerile în familie în detrimentul muncii. Deși peisajul londonez nu îi era nefamiliar Andreei, care mai muncise acolo, pentru Paul a fost o experiență nouă, dar și o probă de rezistență.

„Am plecat pentru a-mi atinge un scop propus de când eram mic: să-mi cumpăr aparat de fotografiat și să încerc să mă realizez profesional făcând ceea ce îmi place. A fost un adevărat test de rezistență pentru mulți dintre noi, dar s-a dovedit că românul rezistă în toate condițiile de muncă, mai mult sau mai puțin bune”, spune Paul.
Zilele petrecute acolo s-au dovedit a fi dificile și pentru Andreea. „Personal consider ca a fost destul de greu. Nu știu dacă m-a obosit atât de tare munca fizică, cât oboseala psihică. Cu bune, cu rele a fost o experiență constructivă din care am avut multe de învățat”.

Pauze contabilizate, amenzi pentru întârziere

Acomodarea într-un loc străin s-a dovedit a fi destul de dificilă pentru cei trei sibieni, deși au avut totul pregătit în momentul în care au ajuns, cazarea fiind asigurată pentru toți.

„Primele zile au fost puțin mai grele până m-am acomodat, fiind prima dată când am plecat să lucrez în altă țară. Pe parcurs, m-am obișnuit și mi-a fost mult mai ușor”, spune Elena.

În completarea sa, Andreea spune că „de acomodare, n-am fost nici entuziasmată, dar nici negativistă, am încercat să fiu cât se poate de realistă. Nici cazarea si mâncarea nu au fost în condiții foarte plăcute, dar asta e, nicăieri nu-i ca acasă. O altă problemă a fost și faptul că nu toți au muncit la fel de mult”.

Programul de lucru era unul destul de strict, iar fiecare pauză trebuia trecută pe o foaie de prezență. Atât Andreea, cât și Elena au lucrat la bar, iar Paul lucra în bucătărie, dar pentru toți programul de lucru era destul de încărcat.

„În perioada amenajării, programul era de la opt dimineața la opt seara, dar uneori fetele începeau de la nouă dimineața. Când s-a deschis Târgul de Crăciun, programul era diferit, începând cu ora nouă și terminându-se la zece fără un sfert, pentru clienți. Pentru angajați, programul se încheia la zece seara, cel mai devreme, dar și la 23:00, în funcție de curățenia necesară”, povestește Andreea.
Și Elena spune că era foarte obositor și își amintește că erai și amendat dacă întârziai. „Se dădeau amenzi în funcție de cât întârziai la lucru sau dacă te prindea cu telefonul mobil la tine, pentru că noi nu aveam voie cu ele în bar”.

 Nemții, mai bine plătiți

Deși le-a fost greu departe de casă și de familii, cei trei nu spun „nu” unei noi plecări și anul acesta, dar toți subliniază faptul că fac asta doar pentru a se putea asigura din punct de vedere financiar.

„A fost o experiență frumoasă, din care am avut multe de învățat și aș mai repeta-o. Părțile bune la o astfel de plecare ar fi că ajungi să vizitezi Londra și să locuiești  acolo timp de două luni. Mai sunt și banii pe care îi câștigi. O altă parte bună: cazarea ne-a fost asigurată de către angajator și, de asemenea, și două mese pe zi, ceea ce înseamnă foarte mult. Apoi, salariul este mult mai mare în Londra, merită comparativ cu munca prestată. Și în țară lucrezi mult, însă salariile sunt foarte mici și nu reușești să economisești”, spune Elena.
Paul e indecis. „Am alte planuri, dar iau în considerare și această opțiune. Este un început bun pentru românii care vor să rămână în străinătate și nu au venitul necesar plecării. Nu aș vrea să rămân în Londra. Aici m-am născut și aici vreau să fiu îngropat. Financiar aș încerca doar pentru a-mi atinge scopul”.

La Winter Wonderland majoritatea celor care au lucrat au fost români, dar au mai fost și indieni și nemți, însă în număr mic.

„Nu a fost niciun angajat englez din câte știu eu, dar între români și nemți au fost anumite diferențe, de ordin financiar”.
Sursă foto: www.visitlondon.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus