Sâmbătă,
12.10.2024
Innorat
Acum
12°C

Lista actelor care trebuie depuse la primărie ca să nu plătiți un impozit de 2% din valoarea clădirii

Lista actelor care trebuie depuse la primărie ca să nu plătiți un impozit de 2% din valoarea clădirii

Sibienii care au clădiri în care se desfășoară și activități economice sau unde își sediul (chiar și social) societăți comerciale, PFA-uri sau alte forme juridice, trebuie să completeze și depună o declarație fiscală la sediul Primăriei Sibiu, anunță reprezentanții instituției. Declarația fiscală are rolul de a stabili impozitul aferent anului în curs. În cazul în care declarația respectivă nu va fi depusă la ghișeele Direcției Fiscale Locale Sibiu până la 31 martie, clădirile vor fi impozitate cu 2% din valoarea de impozitare (față de 0,08% din valoarea de impozitare, în cazul în care vorbim de imobile destinate exclusiv locuirii sau 0,5%, în cazul imobilelor în care se desfășoară activități economice).

Comunicatul Direcției Fiscale Sibiu

”Direcția Fiscală Locală Sibiu preia din data de 11 ianuarie declarațiile fiscale completate de către persoanele fizice care au în proprietare clădiri utilizate pentru locuit, dar și pentru activități economice (activități care aduc venit), în vederea stabilirii impozitului aferent anului 2016.

Ca urmare a diverselor lămuriri solicitate de cetățeni, Direcția Fiscală Locală Sibiu face următoarele precizări:

NU AU OBLIGAȚIA SĂ DEPUNĂ DECLARAȚIA FISCALĂ PENTRU STABILIREA IMPOZITULUI cetățenii care au în proprietate un imobil utilizat exclusiv pentru locuit și care nu au înregistrat la respectiva adresă sediul unui agent economic!

AU OBLIGAȚIA SĂ DEPUNĂ DECLARAȚIA FISCALĂ PENTRU STABILIREA IMPOZITULUI următorii:

1. persoanele care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu de firmă. În aceasta cetățeanul va preciza suprafața utilizată în scop economic și suprafața utilizată pentru locuit, impozitul urmând să se calculeze diferențiat.

Declarația va fi însoțită de următoarele documente:

- Raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, precum și dovada înregistrării în baza de date gestionată de ANEVAR; sau - Procesul-verbal de recepție finală, din care să reiasă valoarea clădirii, în cazul unei clădiri finalizate în ultimii 5 ani; sau - În cazul unei clădiri dobândite în ultimii 5 ani, actul de dobândire a dreptului de proprietate (contract de vânzare-cumpărare sau donație, etc) din care să reiasă valoarea clădirii

2. persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu social, sediu secundar, punct de lucru al unei societăți comerciale, PFA, cabinete activități liberale, etc. CHIAR DACĂ NU DESFĂȘOARĂ ACTIVITATE ECONOMICĂ LA RESPECTIVA ADRESĂ. În cadrul formularului cetățeanul va declara pe proprie răspundere că nu desfășoară activități economice la acea adresă și că utilitățile sunt suportate de proprietar și nu de agentul economic înregistrat. În acest caz, impozitul va fi calculat conform cotelor prevăzute pentru clădirile de locuit, adică 0,08% din valoarea de impozitare.

3. persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil cu orice altă destinație decât cea de locuit (ex: spațiu comercial, atelier, manufactură, pensiuni, spălătorii auto etc)

ATENȚIE!!! În cazul în care contribuabilii menționați nu depun declarația fiscală pentru stabilirea impozitului până în data de 31.03.2016, Codul Fiscal, articolul 458, alineatul 4 prevede aplicarea cotei de 2% din valoarea de impozitare a clădirii”

Formularul poate fi descărcat de aici (Declaratie_de_impunere_privind_impozitul_pe_cladiri_persoane_fizice) sau poate fi procurat în format tipărit de la Centrul de Informații pentru Cetățeni din sediul Primăriei Sibiu, de la camerele 10 și 18 ale Direcției Fiscale Locale, situate la parterul sediului din Piața Mare, dar și de la ghișeele Direcției Fiscale din sediul Primăriei Sibiu situat pe Bulevardul Victoriei, nr. 1-3

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Pierdut Tara doresc recuperare

Acum 8 ani

Idee de U.E hai sa le dam in cap romanilor de tot ii impozitam pana isi inchid toate micile afaceri,PFA etc. La mai mare Romania ca FALIMENT scrie pe noi!
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 8 ani

Da. Asa e. UE vrea sa ne saraceasca. UE vrea sa nu avem strazi, dar mai ales autostrazi. UE nu dezapezeste. UE te vrea prost. UE vrea sa te impoziteze, desi tu consideri ca nu ar trebui. Pentru ca asa crezi tu. Daca ai purta cu cineva o discutie pe tema asta, ai realiza ca la baza afirmatiei tale nu sta niciun argument logic sau economic. Dar, da, UE vrea sa te impoziteze.
Raspunde

Alx

Acum 8 ani

Idee de parlamentar hot.Daca faceam ca moldovenii si intram peste ei si nu ieseam pana nu ii scoteam afara de acolo si modificam constitutia nu mai putea sa vrea UE nimic.
Raspunde

sascut

Acum 8 ani

exact,noi avem greselile noastre ca am acceptat un parlament de hoti,agramati care sa mai marit cu o mina de hoti tehnocrati,vezi cei 2 care desii au apartamente in Bucuresti au mai cerut la F.P.S. o locuinta de serviciu in loc sa micsoram parlamentul la maxim 300 noi avem cu secretare cu tot aparatul o armata care nu este platita cu salariul minim.
Raspunde

razvan

Acum 8 ani

azi am depus declaratia. 1. se pare ca Lunea au program al biroul acela unde verfica declaratiile doar pina la 12.00 (la ora 12.oo au inchis biroul...) 2. pe linga declaratie, mi-au cerut copie dupa CUI(certificat de inregistrare) si copie dupa buleinul proprietarului imobilului unde este sediul PFA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus