Duminică,
05.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-7°C

Comisia de Etică a ULBS, despre profesorii care au ajutat la scrierea cărților din pușcărie: Nimeni n-a greșit cu nimic

Comisia de Etică a ULBS, despre profesorii care au ajutat la scrierea cărților din pușcărie: Nimeni n-a greșit cu nimic

Conducerea Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a făcut publice în cursul zilei de luni concluziile Comisiei de Etică a universității, în urma analizei a cinci cadre didactice care au ajutat persoane condamnate la închisoare cu executare să scrie mai multe ”lucrări științifice”.

”În urma analizei fiecărei situații în parte, prin recomandările elaborate de cele cinci cadre didactice din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, s-a constatat faptul că nu au fost încălcate prevederile Codului de etică și deontologie profesională și a Legii nr. 1/2011”, a transmis conducerea ULBS.
Dintre cei cinci profesori universitari chemați să fie audiați, trei s-au prezentat la comisie, iar ceilalți doi — Mitropolitul Ardealului și prodecanul Facultății de Inginerie — au preferat să transmită în scris punctele lor de vedere.

Unul dintre cei doi profesori care au fost prezenți în fața Comisiei de Etică a ULBS, Gligor Ciortea, a dat o declarație scurtă presei, la ieșirea din sală. Întrebat dacă a scris cartea vreunui deținut sau a coordonat-o științific, Ciortea a răspuns jurnaliștilor: “Nu am scris cartea, nu am coordonat-o”. Ciortea este directorul general al Departamentului pentru Învățământ la Distanță și Frecvență Redusă. Prezentă în fața comisiei, conf. univ. dr. ing. Mirela Stanciu de la Facultatea de Știinte Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului nu a dorit să răspundă întrebărilor presei.

”În urma declarațiilor verbale și a punctelor de vedere exprimate în fața Comisiei de Etică a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a reieșit faptul că cele cinci cadre universitare ale ULBS și-au dat doar acorduri pentru scrierea cărților, alegerea tematicii și pentru accesul la biblioteca penitenciarului. Nu s-a întocmit nici un referat care să ateste caracterul științific al lucrărilor respective”, a mai transmis conducerea ULBS.
Reprezentanții ULBS au mai informat că membrii Comisiei de Etică au competența de a propune modificări ale Codului de etică și deontologie profesională, ori de câte ori constată anumite împrejurări și situații ce determină acest demers.
”Comisia de Etică din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu își propune, având în vedere situația dată, să desfășoare activități de aducere la cunoștința cadrelor didactice, recomandarea de a menține la un standard ridicat criterile lucrărilor propuse spre publicare”, se concluzionează în raportul citat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Papillon

Acum 7 ani

De cind se obtine accesul la biblioteca unui penitenciar de la un popa?De cind e nevoie de acceptul aceluiasi popa pentru a scrie o carte?Daca totul e OK,de ce recomanda o Comisie de Etica respectarea unor criterii?A spune ''bataie de joc'' ar fi de-a dreptul onorant!E doar inca o jignire a inteligentei.
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 7 ani

Gunoaie comuniste care se acoperă reciproc.
Raspunde

CSB

Acum 7 ani

Probabil ca tehnic nu au gresit cu nimic, ca nu "au incalcat nici o norma", afara de cea morala. Si moralitatea asta dispare din scoala romaneasca tot mai accelerat, ca nu poate fi scrisa in norme, reguli si legi. Si cuvintul "dascal" incepe sa moara, lepadandu-se de Domnul Trandafir sau Dascalita lui Goga, si se imbraca in... astia de acum. In acoperitori de diplome false, in sustinatori ai plagiatului pe fata si ai mediocritatii licentiate. Dati-le domnilor profesori si ceva diplome de merit, eventual rente viagere, ca au participat la "indreptarea pacatosului" si readucerea in societate a unui bun crestin ca Becali, si a altor fini intelectuali. Scarba care ne-o produceti, domnilor profesori, vine din mizeria banilor ce v-acopera gurile si din mediocritatea vietii dumneavoastra universitare. Uitati-va in oglinda, ca sunteti exact ca cei pe care ii girati !
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Mizerabili ...
Raspunde

Laurentiu

Acum 7 ani

După o lungă şi matură chibzuinţă ULBS a grăit: niciunul dintre cei 5 vajnici aprobatori de "lucrări ştiinţifice" nu a greşit. Si uite-așa ușor-ușor detergentul universitar sibian te albește cu spor. Că doar banii nu pică din cer, ci vin de la sponsor. Se mai miră cineva că învățământul nostru superior e varză? Aștept cu nerăbdare includerea capodoperelor emeriților autori de la Jilava în bibliografia obligatorie pentru examene. Și o sesiune de autografe! Până atunci vă recomand să (re)citiți codul de etică și deontologie - în special capitolele 5 si 6 - http://www.ulbsibiu.ro/ro/universitate/publ_interne/documente/codul_etic_ulbs_2012.pdf
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Ce urât! Cum să funcționeze lucrurile în țara asta de rahat, când încă suntem conduși și nu reușim nicicum să scăpăm de gașca asta de incompetenți, de corupți, de mediocrii. Valabil din politică în biserică, din justiție în învățământ. Auzi motiv să nu îi tragă la răspundere : " și-au dat doar acordul pentru srierea ..." . Pai voi asta ați analizat, a fost deontologic că și-au dat acordul ca niște analfabeți să scrie cărți? De ce și-au dat acest acord deontologic vorbind? Aveau argumente că lucrările științifice ale analfabeților vor avea să fie fundament revoluționar, sau măcar o lucrare de bun simț cu aport științific ? Sau doar au luat niște bănuți și au mâncat și gurile lor niște shaorma. Chestiune care e umană, e normal să se întâmple la nivelul lor de gândire, fără pretenții, dar nicicum nu e deontologic. Dar ei sunt o gașcă mare și frumoasă. Cum să se schimbe ceva? Slab popor. Fără caracter! PS: de nespălatul ala bărbos nu am ce să scriu. Să se concentreze el acolo la tămâie. Dacă ar exista rai, s-ar putea să nu fie așa ușor de răstălmăcit și interpretat texte. Dar și el știe că nu există, așa că no worries. "Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană!"
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Ce surpriză !
Raspunde

cristi

Acum 7 ani

asta-i "nivelul stiintific" al ULBS: nu se urmareste excelenta si performanta de varf, la ULBS e suficient daca nu gresesti. asta-i maximul de performanta de care sunt capabili! si chiar si asta e o pacaleala, o minciuna - vede oricine. nu e nevoie de o comisie academica pentru analiza - orice persoana matura poate analiza pentru el care-i realitatea. si stim cu totii care este.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus