Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Pacient de patru ani operat laparoscopic de chist hidatic la Spitalul Județean

Pacient de patru ani operat laparoscopic de chist hidatic la Spitalul Județean

Prof.univ.dr. Dan Sabău, medicul şef al Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a efectuat în 4 februarie o complexă intervenţie chirurgicală laparoscopică, extirpând două chisturi hidatice de la un copil de numai patru ani şi două luni.

Unicitatea intervenţiei a fost dată de vârsta extrem de fragedă a pacientului. Operaţia a durat circa două ore şi s-a realizat în baza unui protocol scris de colaborare în chirurgia infantilă realizat între Secţia Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu şi Clinica de Chirurgie Pediatrică.

Intervenţia chirurgicală a avut loc în cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Pediatrie din Sibiu şi la aceasta au participat Dr. Manea Alina Ştefania, medic specialist chirurgie pediatrică și Dr. Giurca Dorica, medic specialist A.T.I. în cadrul Spitalului de Pediatrie. Echipa mixtă a mai fost completată cu Dr. Noor Hassan, medic rezident chirurgie în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu și asistent Petrescu Laura, în cadrul aceleiași secții a spitalului județean.

Chistul hidatic, un diagnostic dur                      

Problemele lui Artin, un băiat de patru ani şi două luni din Bucureşti, au început acum șase luni, când în urma unui control medical, copilul a fost diagnosticat cu chist hidatic. De atunci şi până să ajungă  la Sibiu, părinţii acestuia au încercat fără succes să găsească o soluţie care să fie cât mai puţin traumatizantă pentru copil.

„Problemele noastre au apărut în luna august (n.a. - 2015) când am aflat întâmplător, în urma examinării la ecograf, că băiatul nostru are chist hidatic. După ce am aflat, am început consultațiile cu diferiţi medici de la diferite spitale de stat dar şi private din Bucureşti şi, în urma acestora, ni s-a recomandat o intervenţie chirurgicală deschisă pentru scoaterea chisturilor”, declară Matias M., tatăl băiatului, un cetăţean român de origine persană, stabilit în România de peste 20 ani.

Această variantă nu a fost însă acceptată de familie, ţinând cont de vârsta copilului, de posibila experiență traumatizată pentru acesta şi de riscurile pe care trebuiau să şi le asume. Astfel, părinţii lui Artin au început căutările în vederea efectuării unei operaţii laparoscopice, ajungând chiar şi la spitale din străinătate.

„Sincer, în Bucureşti am fost în multe spitale, şi private şi de stat, dar din păcate nu am ajuns la nicio concluzie, întrucât nu ni s-a oferit un răspuns clar dacă se poate face sau nu o intervenţie laparoscopică. Am încercat şi în străinătate, în Turcia şi alte ţări, unde am trimis actele medicale iar soluţia propusă a fost tot operaţia deschisă, considerată calea cea mai sigură. Dar eu nu am putut să accept ideea ca un copil aşa de mic să suporte o astfel de intervenţie şi, de aceea, am încercat foarte mult să găsim o soluţie laparoscopică, unde nu este vorba de o tăietură ci de nişte incizii mult mai mici. Înainte să vorbesc cu dl. profesor Sabău, discutasem cu nişte chirurgi renumiţi din Bucureşti care spuneau că pot interveni laparoscopic dar, după ce au văzut rezultatele examinării la Computer Tomograf şi RMN au zis că nu se poate. Varianta era doar să se înceapă laparoscopic şi să continue prin chirurgie deschisă. Am considerat că pentru copil este o traumă dublă şi nu am acceptat. Am luat copilul din spital chiar în ziua când trebuia să fie operat şi am plecat” povesteşte Matias M.

Soluția a fost găsită la Sibiu

Întrezărind o speranţă de rezolvare a problemelor, familia l-a adus pe Artin la Sibiu, pentru a fi consultat de Prof.univ.dr. Dan Sabău. După consult copilul a fost internat în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi apoi transferat la chirurgie pediatrică a Spitalului de Pediatrie din Sibiu, unde a fost operat de Prof. Sabău.

„De profesorul Sabău şi de faptul că acesta realizează intervenții laparoscopice am auzit în urma recomandării unor medici. După ce am aflat acest lucru, m-am documentat din alte surse, de la alţi cunoscuţi şi de pe internet şi am observat că rezultatele îl recomandă ca un medic capabil în acest tip de probleme. Prin urmare l-am contactat. De la bun început, dumnealui ne-a răspuns într-un mod extrem de omenesc, chiar prietenesc şi ne-a cerut să venim la Sibiu. Am ajuns în Sibiu luni (n.a. - 1 februarie), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, am stat o zi acolo cu copilul, am fost consultaţi şi am prezentat toate documentele medicale. Toate cadrele secţiei Chirurgie II au fost extrem de amabile atât cu noi cât şi cu copilul. În urma consultărilor dintre dl. profesor Sabău şi anesteziştii cu care colaborează, s-a luat decizia ca operaţia să fie efectuată la Spitalul de Pediatrie, unde domul profesor a venit cu instrumentarul inventat de dumnealui pentru acest tip de operaţie de chist hidatic. Operaţia a fost complexă şi lungă, dar slavă Domnului a reuşit, iar acum copilul se află în recuperare şi sperăm să fie bine. Vreau să-i mulţumesc foarte mult dlui profesor Sabău pentru efortul uman şi profesional pe care l-a făcut şi cred că, din punct de vedere profesional, este pe primul loc în toată România în acest tip de intervenţie. De asemenea mulțumesc și medicilor și personalului de la Spitalul de Pediatrie”, concluzionează tatăl lui Artin.

„Trebuie să recunosc că, atunci când ai în faţă un copil de numai patru  ani, e o situaţie ceva mai specială. Deşi formal şi pe desen copilul pare un adult în miniatură, de fapt nu este chiar aşa, întrucât prezintă anumite particularităţi. Tocmai de aceea, pe fondul colaborării pe care o avem cu spitalul de pediatrie am decis să efectuăm această intervenție în cadrul clinicii de chirurgie pediatrică, unde personalul este mult mai obişnuit să lucreze cu copiii şi să gestioneze pregătirea acestora, îngrijirea, recuperarea şi chiar emoţiile inerente. De aceea țin să mulțumesc Clinicii de Chirurgie Pediatrică și Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Pediatrie pentru implicare și efortul depus”, explică Prof.univ.dr. Dan Sabău decizia de a efectua operaţia la Spitalul de Pediatrie.

Referitor la modul cum a decurs intervenţia, reputatul medic sibian a precizat: „intervenția chirurgicală a durat circa două ore şi a constat în ablaţia laparoscopică a celor două chisturi la un copil de 4 ani şi de numai 17 kg, fapt care a pus nişte probleme tehnice suplimentare din perspectiva chirurgiei generale a adultului. Intervenţia s-a derulat fără evenimente speciale, fără incidente şi accidente; unul dintre chisturi a avut un grad sporit de dificultate fiind foarte profund, ceea ce presupunea un atac bine ţintit astfel încât sacrificiul de ţesut hepatic să fie cât mai mic. Rezultatul a fost unul bun iar evoluţia post-operatorie este de asemenea bună. Din fericire, patologia pe care o prezenta copilul, mai exact două chisturi hidatice aflate în diverse stadii evolutive, ne este una extrem de proprie, clinica pe care o conduc având o prioritate naţională semnificativă în materie de chist hidatic, recunoscută de toată chirurgia românească dar şi o prioritate remarcabilă în plan internațional pe acest domeniu, recunoscută din multe puncte de vedere. Prin tehnicile pe care le efectuăm apelând la soluţii miniinvazive, operaţia de chist hidatic la adult cât şi, în acest caz, la copil, este una cu recuperare mult mai rapidă faţă de chirurgia deschisă şi, în principiu, fără urmări pe termen lung”.

În materie de miniinvazivitate, Secţia Clinică Chirurgie II SSCJU Sibiu este una recunoscută la nivel internaţional, Prof.dr. Sabău fiind considerat unul din părinţii mi­niinvazivităţii în România. De altfel, în tratatul internațional de chirurgie hepatică al profesorului Irinel Popescu, capitolul de chirurgie a chistului hidatic aparţine profesorului sibian şi realizărilor din secţia pe care o conduce, datorită propunerilor avangardiste în acest tip de terapie.

Artin nu a fost primul copil operat în acest fel de Dr. Dan Sabău, reputatul medic operând în trecutul apropiat şi o fetiţă de zece ani care a reprezentat, de asemenea, un caz aparte prin complexitatea sa şi prin manoperele aplicate.

„Ne bucurăm şi, fără falsă modestie, suntem mândri că aceşti oameni au venit la noi şi au apelat cu încredere la serviciile Sibiului medical care, în câteva domenii, are cu certitudine priorităţi naţionale, chirurgia chistului hidatic fiind una dintre ele” a concluzionat Prof.univ.dr. Dan Sabău.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

7 comentarii

un sibian

Acum 6 ani

daca totul a fost facut asa cum trebuie e chiar de laudat...totusi Sibiul este, in domeniu medical, vreo 50 de ani in urma Clujului, etc....daca d-nul dr. docent a mai pus mana si pe "banuti" pentru operatia asta mai bine nu scriati nimic!!!
Raspunde

me

Acum 6 ani

Eu zic ca este important ca acest copilas sa se simta bine dupa interventie. In rest, nu stiu ce te f... pe tine grija in legatura cu acei ,, banuti"
Raspunde

Marin Iolanda

Acum 4 ani

Ma intereseaza si pe mine acest subiect cu chistu hidatic pulmonar. Si copilul meu are doua si trebui operat curand la bucuresti da operati deschisa nu am gasit alta solutie.Va rog datimi nr de tel al doctorului sa iau si eu legatura cu dansu
Raspunde

Ioniță Maria

Acum 2 ani

Buna ziua .sotul meu a făcut o geografie iar medicul ia spus că are un chist pe ficat de 116 pe 99.A fost trimis sa faca analize sa vedem cauza lui iar vineri avem si tomograf.
Raspunde

Cos

Acum 2 ani

Am avut si eu 2 chisturi hidatice hepatice, unul de 7 cm și unul de aproape 10 cm, am fost operata, acum 2 sapatamani, la spitalul Floreasca Bucuresti, prin landoscopie Am dat de un doctor minunat, pâinea lui Dumnezeu, a făcut minuni... Sunt bine, acum o săptămâna am scos firele, merg, mănânc ce vreau (fără carne grasa și prăjeli), pot chiar sa alerg, urmez o luna cu albendazol. Mulțumesc din suflet domnului doctor Jinescu pentru viața și sănătatea mea.
Raspunde

Cos

Acum 2 ani

Am avut si eu 2 chisturi hidatice hepatice, unul de 7 cm și unul de aproape 10 cm, am fost operata, acum 2 sapatamani, la spitalul Floreasca Bucuresti, laparoscopica, 3 drene + 3 gauri Am dat de un doctor minunat, pâinea lui Dumnezeu, a făcut minuni... Sunt bine, acum o săptămâna am scos firele, merg, mănânc ce vreau (fără carne grasa și prăjeli), pot chiar sa alerg, urmez o luna cu ambe
Raspunde

Cos

Acum 2 ani

scuze.....intervenția a fost făcută prin metoda laparoscopie, am 6 găuri, in 2 au fost drene..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus