Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Șapte ani de la moartea femeii lovite de un ornament. Cazul este închis a doua oară

Șapte ani de la moartea femeii lovite de un ornament. Cazul este închis a doua oară

Acum șapte ani, învățătoarea Camelia Roznov murea lovită de un ornament desprins de pe o clădire din centrul Sibiului. Moartea ei nu a modificat nimic în sistem, în ciuda faptului că numărul clădirilor aflate într-o stare precară este în creștere.

 Pe 27 februarie 2009, învățătoarea de 39 de ani Camelia Roznov a murit într-o baltă de sânge, după ce a fost lovită în cap de un ornament sub formă de cap de leu desprins de pe clădirea fostei societăți de asigurare ”Prima Ardeleană” (cunoscută acum drept clădirea Farmaciei 24). A murit alături de fiica ei, care avea atunci 16 ani. Oameni simpli, soțul și copiii Cameliei Roznov și-au văzut în continuare de viață. Și la fel au făcut și instituțiile statului.

 Un dosar fără final

 ”Am fost chemați, o dată, la Poliție pentru declarații. Fata era minoră așa că a trebuit să fiu și eu de față. A dat declarația și… aia a fost. Apoi s-a dat neînceperea urmăririi penale și mi-au spus că, dacă vreau, să îi dau eu în judecată pe civil. Pe cine? Că nu se știa cine e vinovat. Nu aveam bani de procese, nu aveam cum. Am încercat să uit”, povestea resemnat soțul Gheorghe Roznov, pentru Turnul Sfatului, în urmă cu patru ani.

femeie omorata ornament cazut cladire (1) (Copy)

În urma singurei întâlniri cu familia învățătoarei din satul Daia (comuna Roșia), polițiștii sibieni au încheiat lucrările în jumătate de an de la eveniment. ”În cazul decesului doamnei Roznov Camelia, dosarul de cercetare a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, la data de 14.08.2009, cu propunere de neînceperea urmăriri penale”, arătau reprezentanții Poliției sibiene.

De la propunerea polițiștilor și până la închiderea dosarului au mai trecut trei luni. În cele din urmă, pe 12 noiembrie 2009 (la opt luni și jumătate de la moartea Cameliei Roznov), procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu au dispus ”NUP”-ul, invocând un motiv care, pentru oamenii de rând, nu poate fi decât revoltător: fapta nu este prevăzută de legea penală.

femeie omorata ornament cazut cladire (10) (Copy)

 Dosar închis, redeschis, închis

 În 2012, în urma mai multor articole publicate de Turnul Sfatului pe tema cazului Camelei Roznov, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu anunța că s-a sesizat din oficiu. ”Soluţia a fost infirmată ca nelegală şi netemeinică, iar dosarul a fost transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru a se analiza oportunitatea preluării acestuia în vederea efectuării urmăririi penal”, anunța în decembrie 2012 conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

femeie omorata ornament cazut cladire (3) (Copy)

Cercetările au mai continuat încă un an și jumătate, acestea vizându-l pe administratorul clădirii din acea perioadă. Finalul: dosarul a fost clasat. ”Pe 18 martie 2014 s-a dat o soluție de clasare față de Roman Cornel pentru ucidere din culpă în baza articolului 31 din Legea 10 pe 1995, referitoare la calitatea în construcții”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

 Nici la bani

 Chiar dacă, de anul acesta, proprietarii de clădiri neîngrijite care ar putea pune în pericol sănătatea trecătorilor ar putea fi supraimpozitați cu 500%, măsura nu este aplicată la Sibiu. Conducerea administrației locale spune că a luat această decizie având în vedere că majoritatea clădirilor ”periculoase” sunt monumente istorice. Iar în Sibiu, și anul acesta, clădirile monument-istoric sunt scutite de impozite.

foto Silvana Armat

femeie omorata ornament cazut cladire (11) (Copy)

femeie omorata ornament cazut cladire (6) (Copy) femeie omorata ornament cazut cladire (9) (Copy)

femeie omorata ornament cazut cladire (7) (Copy) femeie omorata ornament cazut cladire (5) (Copy) femeie omorata ornament cazut cladire (2) (Copy) femeie omorata ornament cazut cladire (12) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Anonymus

Acum 8 ani

deci poti sa mori pe strada linistit ca nimeni nu este vinovat... Traian poate te interesezi si de modul in care se circula prin Sibiu mai ales in preajma scolilor (cred ca ai primit si ceva pe mail legat de asta ;) ) si faci un articol frumos care sa ii faca pe cei din politie sa isi miste fundurile grase si platite din banii nostrii pe strada sa faca preventie nu sa stea doar la panda si la amenzi usoare la trecerile de pietoni...
Raspunde

...

Acum 8 ani

Perfect de acord. Sibiul are o mare problema cu traficul rutier la ore de varf in general dar este o problema foarte serioasa mai ales in zonele cu scoli/gradinite. Se parcheaza cu nepasare in cele mai aiurea locuri: pe colt de intersectie, langa trecerea de pietoni sau pe trotuare. Ultimele doua variatiuni obliga pietonii (copiii) sa circule pe carosabil sau sa coboare pe zebra fara ca sa fie vazuti de soferii care trec decat in ultima clipa cand apar de dupa masina parcata cu nesimtire acolo culmea tot de un parinte! care si-a adus copilul la scoala!!! Nu ii intereseaza liniile continue, vizibilitatea pe care o fura si posibilele consecvente... Te miri ca au luat candva carnet de sofer. Si eu sunt sofer, cu vechime si orice ar fi nu fac asa ceva. Mai bine imi intarzie copilul la scoala sau eu la servici decat sa parchez asa....
Raspunde

Luc

Acum 8 ani

Anonymus , turele se schimba la 8 in Politie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Normal ca nu sunt in oras intre 7 si 9 cand e f mare nevoie de ei pe strazi ! Ei nu considera ca protejarea elevilor este o prioritate !!!!!!!!!!!!!!!! Prioritate pt ei este sa stea cu radarul pe malul Cibinului, la pranz , unde nu este nicio scoala , nicio gradinita ... Pe Stefan cel Mare , langa Scoala 4 , este raliu dimineata la 7:45 si nu am vazut picior de politist ... Daca le este greu sa stea pe strazi , sa monteze camere in tot orasul si sa supravegheze din birouri !!!
Raspunde

anonim

Acum 8 ani

Unii proprietari incaseaza central chirii si de 4000 euro pe luna,ar putea sa le intretina,iar cine nu isi permite nu are decat sa vanda.Cineva trebuie sa isi asume raspunderea.In cazul celor aflate in proprietatea statului sa raspunda Ministerul Culturii si Cultelor.Legea 422/18.06/2001 spune: ART. 6 (1) Paza, întretinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea si punerea în valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revina dupa caza proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora, în conformitate cu prevederile prezentei legi. (2) În cazul în care un monument istoric nu are proprietar cunoscut, obligatiile decurgând din prezenta lege revin autoritatii administratiei publice locale din unitatea administrativa pe al carei teritoriu este situat monumentul istoric sau autoritatilor administratiei publice centrale.
Raspunde

Maria W.

Acum 8 ani

Nu am cuvinte ptr. a comenta acest caz tragic si nu stiu exact cine este räspunzätor ptr acest accident, dar stiu cä cuvintele nu ar putea descrie ceea ce simt citind randurile si vazand fotografiile de mai sus. Este cutremurätor cum s-a sfarsit aceastä invätätoare blajinä si cumsecade,,iar cuvintele resignate ale d-lui Roznov dor....
Raspunde

WERNER

Acum 8 ani

Pacat ca s-a intimplat aqceasta nenorocire.
Raspunde

Anda Toma

Acum 8 ani

Nu stiu ce e mai important sa gasim vinovatul sau sa prevenim? Cum ma asiguri tu pe mine ad ministratie locala ca eu trec pe acolo cu copilul in brate sau in carucior si sunt in siguranta? E doar o chestiune de timp pana se intampla, pana atunci circulati la 3 m fata de cladire, chiar daca sunteti pe strada, masina claxoneaza, o eventuala bucata de ornament nu. Bine ca ne ocupam de siguranta incendiilor, dar incidenta imi pare foarte ridicata. Am mai vazut bucati cazute si pe Balcescu si pe Mitropoliei doar ca nu au lovit pe nimeni.
Raspunde

Calator

Acum 8 ani

Pe strada Avram iancu am vazut cosuri de fum ale caror caramizi stau sa cada. Nici tiglele de pe acoperisurile vechi de pe strada asta nu inspira incredere. Probabil ca si pe alte strazi centrale e problema asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus