Acum șapte ani, învățătoarea Camelia Roznov murea lovită de un ornament desprins de pe o clădire din centrul Sibiului. Moartea ei nu a modificat nimic în sistem, în ciuda faptului că numărul clădirilor aflate într-o stare precară este în creștere.
Pe 27 februarie 2009, învățătoarea de 39 de ani Camelia Roznov a murit într-o baltă de sânge, după ce a fost lovită în cap de un ornament sub formă de cap de leu desprins de pe clădirea fostei societăți de asigurare ”Prima Ardeleană” (cunoscută acum drept clădirea Farmaciei 24). A murit alături de fiica ei, care avea atunci 16 ani. Oameni simpli, soțul și copiii Cameliei Roznov și-au văzut în continuare de viață. Și la fel au făcut și instituțiile statului.
Un dosar fără final
”Am fost chemați, o dată, la Poliție pentru declarații. Fata era minoră așa că a trebuit să fiu și eu de față. A dat declarația și… aia a fost. Apoi s-a dat neînceperea urmăririi penale și mi-au spus că, dacă vreau, să îi dau eu în judecată pe civil. Pe cine? Că nu se știa cine e vinovat. Nu aveam bani de procese, nu aveam cum. Am încercat să uit”, povestea resemnat soțul Gheorghe Roznov, pentru Turnul Sfatului, în urmă cu patru ani.
În urma singurei întâlniri cu familia învățătoarei din satul Daia (comuna Roșia), polițiștii sibieni au încheiat lucrările în jumătate de an de la eveniment. ”În cazul decesului doamnei Roznov Camelia, dosarul de cercetare a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, la data de 14.08.2009, cu propunere de neînceperea urmăriri penale”, arătau reprezentanții Poliției sibiene.
De la propunerea polițiștilor și până la închiderea dosarului au mai trecut trei luni. În cele din urmă, pe 12 noiembrie 2009 (la opt luni și jumătate de la moartea Cameliei Roznov), procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu au dispus ”NUP”-ul, invocând un motiv care, pentru oamenii de rând, nu poate fi decât revoltător: fapta nu este prevăzută de legea penală.
Dosar închis, redeschis, închis
În 2012, în urma mai multor articole publicate de Turnul Sfatului pe tema cazului Camelei Roznov, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu anunța că s-a sesizat din oficiu. ”Soluţia a fost infirmată ca nelegală şi netemeinică, iar dosarul a fost transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru a se analiza oportunitatea preluării acestuia în vederea efectuării urmăririi penal”, anunța în decembrie 2012 conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Cercetările au mai continuat încă un an și jumătate, acestea vizându-l pe administratorul clădirii din acea perioadă. Finalul: dosarul a fost clasat. ”Pe 18 martie 2014 s-a dat o soluție de clasare față de Roman Cornel pentru ucidere din culpă în baza articolului 31 din Legea 10 pe 1995, referitoare la calitatea în construcții”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Nici la bani
Chiar dacă, de anul acesta, proprietarii de clădiri neîngrijite care ar putea pune în pericol sănătatea trecătorilor ar putea fi supraimpozitați cu 500%, măsura nu este aplicată la Sibiu. Conducerea administrației locale spune că a luat această decizie având în vedere că majoritatea clădirilor ”periculoase” sunt monumente istorice. Iar în Sibiu, și anul acesta, clădirile monument-istoric sunt scutite de impozite.
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Camelia Roznov , Judecătoria Sibiu , Turnul Sfatului , Silvana Armat , proces , Tribunalul Sibiu , moarte , Gheorghe Roznov , Roznov Camelia , Cameliei Roznov , Prima Ardeleană , ziduri , Camelei Roznov , Roman Cornel , Jeremy Xido
Vizualizari: 3941
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Diana
Acum 50 minute
Il ie
Acum 56 minute
Emil
Acum 1 oră
Eori
Acum 1 oră
Nelutu O