Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Împreună cu doi titani ai muzicii

Filarmonica sibiană i-a readus joi seara printre noi pe Ludwig van  Beethoven (Simfonia nr.5) și Iohannes Brahms (Concertul pentru vioară și orchestră) doi titani ai muzicii simfonice care au desfătat sufletele melomanilor sibieni.

A fost dat ca personalitatea și genialitatea lor să acopere suprafața a mai mult decât un secol ( 1770-1897), interval istoric marcând una dintre etapele cele mai semnificative ale dezvoltării și emancipării social-culturale a Europei, centrala ei preocupare fiind omul și destinul lui. Caracteristic, ei au împletit cu talent și vocație ieșite din comun, ideea cu substanța ei muzical-artistică, oferind posterității opere nemuritoare.

Beethoven a subsumat muzicii sale nimbul cuceritor al iluminismului. Urmare marilor descoperiri astronomice, geografice, științifice, omul dobândește conștiința valorii lui ca factor al devenirii sociale și spirituale, făcând eforturi de evadare de sub tirania dogmelor. Omul și popoarele dobândesc conștiința valorii de sine. Ca un mare spirit receptor al sensibilității vieții, Beethoven va îmbrăca ideea în veșmântul inegalabil al frumuseții pe care ne-o poate oferi magia sunetului muzical. Încărcați cu acest bagaj, vom cuceri împreună și alături de El sferele înalte ale spiritului, într-o strânsă alianță și interdependență a realității vieții cu transcendența ei.

Frumosul, cât mai adânc în substanța sa, poate propulsa sensibilitatea receptivă la cote fremătând, la trăiri sublime. S-a spus adesea că nu trebuie impietat, asociat, cu nimic, lăsând câmp liber aptitudinii sale de a imprima actului artistic valențele ultime ale sensibilității. Într-adevăr, ne aflăm uneori în fața unor opere de artă a căror frumusețe ne tulbură, ne copleșește. Dar când frumusețea este asociată cu credința și ideea, altfel zis când credința și ideea sunt înveșmântate în haina sublimă a frumosului, reacția depășește nivelul senzorial-perceptiv obișnuit, antrenând cu sine o vibrație emoțională incandescentă cu iradieri în întreaga noastră ființă. Este trăirea în care ne aventurăm ascultând spre exemplu Eroica, Imperialul, Simfonia Destinului sau ultimativ, Oda Bucuriei. În aceste lucrări ideea este enunțată, exprimată, subliniată direct.

Mai puțin expusă vederii la Brahms, ideea este implicit asociată cu freamătul filosofic post iluminist, care-i domină epoca până spre sfârșitul secolului XIX. Muzica lui ne conduce, ne implică prin sine în problematica filosofică a timpului, pe care o aureolează cu forța impresionantă a grandorii construcției sale muzicale. Cu deosebire în concerte sau simfonii, discursul muzical se ridică la înălțimi amețitoare. Tonul muzical, stratificat armonic sau depănându-se contrapunctic, se dovedește a fi mijlocul inegalabil al declanșării și întreținerii emoției artistice la cele mai sublime cote la care se poate ridica trăirea spirituală omenească.

Concertul pentru vioară și orchestră de Brahms s-a bucurat deopotrivă de o execuție de excepție. Vioara „Storioni” a lui Remus Azoiței a confirmat statutul de „Zeiță” a instrumentelor muzicale, capabilă să pună în lumină extraordinarul resort de finețe și sensibilitate, mânuite cu strălucire de un talent și temperament intempestiv, dotat cu o rară stăpânire a capacității ei tehnice.

Un cuvânt laudativ pentru orchestră. Mai mult decât oricând mi s-a părut mai autentică, mai bine închegată, mai armonioasă între compartimente, mai ancorată în miezul și substanța lucrărilor, mai stăpână pe sine, tot mai promițătoare. Probabil datorită și conducerii de excepție a distinsului octogenar Ilarion Ionescu Galați care, cu o gesticulație reținută dar bine măsurată și țintită, a transmis orchestrei propria trăire profundă, a „hipnotizat-o” din privire, pentru ca aceasta să retransmită cu aceeași sensibilitate și aplomb emoția sa publicului. Iar publicul a izbucnit în aplauze vizibil pătruns și stăpânit de profunzimea emoțională a unor opere muzicale oferite în toată splendoarea lor.

Iată, în Sibiu se pot trăi seri de basm.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus