Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-7°C

“Sala aceasta nu avea niciun adversar”. Cum a ajuns Sala “Transilvania” demodată şi codaşă în România

“Sala aceasta nu avea niciun adversar”. Cum a ajuns Sala “Transilvania” demodată şi codaşă în România

În urmă cu aproape 20 de ani Sala “Transilvania” din Sibiu era considerată cea mai modernă sală din România, însă azi a ajuns în coada clasamentului. De atunci, multe oraşe şi-au construit săli polivalente care mai de care mai sofisticate, totul culminând cu Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, care poate să găzduiască la un meci peste 7.500 de spectatori.

În 1998 Sala “Transilvania” era cea mai modernă din România, însă de atunci multe oraşe şi-au ridicat săli polivalente, iar prima ȋn clasament se află sala ultramodernă cu peste 7.500 de locuri din Cluj-Napoca, urmată de Craiova (4250 locuri), Ploiești (3500 locuri), Timișoara (2200 locuri), iar Pitești, Târgu Mureș și Oradea, dispun de o sală cu o capacitate de aproximativ 2000 de locuri. Cu aproximativ 1800 de locuri, Sala "Transilvania", construită în 1998, are acum o capacitate mai mare doar față de sălile polivalente din Mediaș (500 de locuri) şi Târgu Jiu (1500 de locuri), dacă luăm în calcul sălile echipelor de baschet din prima ligă naţională.

sala-transilvania

“Nu avea niciun adversar”

Nicolae Nan, prefectul Sibiului şi preşedintele Consiliului Judeţean de pe vremea când a fost construită polivalenta ne-a explicat cum era văzută Sala “Transilvania”.  “Sala aceasta nu avea niciun adversar pe vremea aceea. A fost prima sală făcută de o administraţie locală din România. Nu avea concurent. A fost greu pentru că cei de la Finanţe ne tot ziceau că banii aceia nu erau venituri proprii să rămână la administraţia locală, toate activităţile erau centralizate la Bucureşti, unde te rugai să-ţi dea banii să ridici construcţia. Când mergeai acolo îţi transmiteau că nu sunt bani pentru sală, că trebuie să facem apa şi alte lucrări. Atunci am avut o înţelegere cu ministrul finanţelor ca pentru acest obiectiv să se dea banii separat, ca să nu mai am discuţii cu consilierii. În 96-97 a fost întreruptă lucrarea pentru o perioadă, din lipsă de fonduri, şi în 1997 am reînceput investiţia, iar în 1998 am pus-o în funcţiune”, îşi aminteşte Nicolae Nan.

“Iniţial, sala era amplasată unde sunt acum finanţele publice”

Acesta susţine că se aştepta să apară alte săli mai moderne pentru că toate domeniile evoluează, astfel că ne oferă ca exemplu sala ultramodernă de la Cluj.

“Între timp, cum se întâmplă în toate domeniile, apar altele mai speciale. Cum e Clujul, singurul de altfel, unde a construit tot Consiliul Judeţean o sală cu peste 7.500 de locuri, cu alte condiţii. Eu când am început construcţia Sălii Transilvania a fost în anul 1991, primele tatonări atunci au fost. De fapt, era o continuitate a gândirii din 1989, când am vrut să construim această sală la Sibiu. Era amplasată pe Calea Dumbrăvii, unde acum sunt finanţele publice, iar după `90 am mutat-o acolo, luând teren de la Armată, pentru că am considerat că e mult mai bine amplasamentul şi zona poate fi folosită mult mai bine. În 1991, când s-a început lucrarea, eram prefectul judeţului şi ţin minte că am vorbit cu ministrul sportului Armatei de pe vremea aceea şi i-am spus ce vreau să fac şi imediat mi-a trimis nişte generali aici să ne punem de acord. Eu să le dau teren în altă parte, şi le-am dat acolo pe Calea Poplăcii, şi ei să-mi dea aici. A fost o înţelegere foarte amiabilă şi promptă din partea tuturor. Și după ce am preluat terenul la Consiliul Judeţean am început construcţia”, susţine Nan.
“O sală nouă ar trebui să aibă cel puţin 5.000 de locuri”

Fostul prefect al judeţului şi preşedinte al Consiliului Judeţean de pe vremea când a fost construită Sala “Transilvania” pune în discuţie şi subiectul construcţiei unei noi săli polivalente, însă crede că actuala sală este suficientă pentru un oraş ca Sibiul, în care nu există mai multe echipe care să facă performanţă. “Înainte se plângea lumea că avem echipe, dar nu avem sală, acum avem sală, dar nu avem echipe. Sala actuală e bună pentru un oraş ca Sibiu, pentru că Sibiul are 140.000 de locuitori. Totuşi, ar fi foate bine să se construiască o sală nouă, dar să bagi bani şi să nu joace nimeni în ea n-are rost. Handbal n-avem, tenis nu, avem doar echipa aceasta de baschet care trebuie să se mulţumească cu sala aceasta. E excelentă pentru ea. Dacă are Primăria sau Consiliul Judeţean bani şi nu au ce face cu ei şi au terminat toate celelalte lucrări pe care le vor cetăţenii, atunci poţi să mai faci una, dar trebuie să fie de minimum 5.000 de locuri, pentru că există anual nişte jocuri sportive. La o Cupă Davis, sala trebuie să fie de minimum 4.500 de locuri. Atunci când am jucat aici, în Cupa Davis, cu Franţa, am luat derogare de la Federaţia Internaţională de Tenis ca să fie de 2.000 şi ceva de locuri. Trebuie să fim mulţumiţi măcar că o avem şi că echipele încă îşi pot desfăşura activitatea în condiţii foarte bune. Bineînţeles că ar fi bine ca baschetul să aibă o sală separată de pregătire şi Sala Polivalentă să fie folosită numai la meciuri şi spectacole”, precizează Nicolae Nan.

sala-transilvania cupa davis

“Sala nu e făcută pentru bazar sau expoziţii”

Întrebat despre târgurile şi expoziţiile organizate în Sala “Transilvania” care îi obligă pe sportivi să se antreneze în alte părţi, Nicolae Nan e tranşant: “Sala e făcută pentru sport şi spectacole, nu pentru bazar sau expoziţii. Expoziţiile se pot face vara şi în parc. În toată Italia, cât am umblat, am văzut expoziţii şi târg de haine doar în pieţe, nu în săli de sport”, conchide acesta.

sala-transilvania targ

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

7 comentarii

adi

Acum 5 ani

Buna alegere cu poza :)) dar cred ca este necesar sibiului in primul rand o cladire moderna pentru Teatru unde sa se poata desfasura spectacole si alte activitati culturale..(concerte etc)
Raspunde

Unul

Acum 5 ani

Cam asta a făcut adimintratia locală pentru sport în 26 de ani. CJ o sala polivalenta în care se fac târguri Si piata taraneasca iar Primăria NIMIC. În 26 de ani!!! Cat de impotenti si incompetenti pot sa fie. Doar atât. Ca sa nu mai spunem de susținerea financiară. Pai bai nr . Nan ar trebui sa taci Si sa-ti fie rușine Si tie Si tuturor care ATI Si care sunteți în fost în administratie. Nici măcar pentru slăvita cultura nu s-a făcut o sala de spectacole. Impotenti Si incompetenti.
Raspunde

Ipocritule

Acum 5 ani

Bre nea Nicu' daca tot dai sfaturi despre spectacole spune-le oamenilor si de acustica s.a.m.d, nu ii manipula cu cioace.SI mai spune-le si de auto-finanțare ori nu știi ca aproape toți se antrenează si joaca gratis pe-acolo.Ca sa înțeleagă ca nu ești socialist ce dracu'.SAU?
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

pai de ce nu se foloseste piata din strand pentru organizarea pietei taranesti? este un kitsch de nedescris ce se intampla acum la sala transilvania, iar piata din strand are o cu totul alta destinatie acum.
Raspunde

Unul

Acum 5 ani

Piata din Strand. Bun subiect. Un proiect important Si scump al administratiei johannis. Ratat Si asta. Alt exemplu de Impotenta si incompetenta administrativă în Sibiu. Fac chiar o propunere aici: dati si alte exemple de incompetenta administrativă ca poate schimbam ceva. Sau măcar vedem realitatea.
Raspunde

@sibian

Acum 5 ani

În Piața de la Ștrand nu mai e nimic, e goală. Se folosește Sala Transilvania pentru că e în buricul târgului, în cartierul cel mai populat al Sibiului, Hipodrom. Dacă muți Piața Țărănească în Ștrand, mai degrabă nimerește omul în Lidl și Kaufland decât în hala aia ascunsă.
Raspunde

Verza

Acum 5 ani

Spuneti ca avem doar baschet, domnule Nan, asta pentru ca nu vreti sa stiti nici dv, nici alte institutii care ar putea sustine si echipa de handbal masculin, care prin eforturile d-lui Matei, este in divizia A
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus